Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d15b7 zagadka : co siedzieje z olejem POMOCY

coupe 15
12-10-08, 23:18
witam.
wiem ze temat brania oleju poruszanybył już wielokrotnie ale czytałem forum i nie spodkałem sie jeszcze z takim przypadkiem. zalezy mi na tym żeby ktoś doradził co sie dzieje i gdzie popatrzec albo co naprwic.
chodzi o silnik d 15 b7 świeżo kupione autko przejechane w rekach mojego kolegi zaledwie 700 km i pokazał sie poważny problem- ginie olel a własciwie 1litr na 100 km- czy to mozliwe?????????
(autko przejechało trase ok 500 km droga powrotna z drugiego końca polski tam została kupiona)i było ok.
nie wiadomo jaki olej był w silniku bo kupiona została od kolesia co ja z niemiec przyprowadził ale było ok po przyjeździe do domu miała zmieniony olej na liqui moly 10w40 pół syntetyk + filtr oleju, f. powietrza,uszczelkę pod pokrywa zaworówi uszczelke miski olejowej bo sie pociły.od tamtej pory ginie olej !!!!
silnik sie nie poci nie leje sie z niego niagzie absolutnie nigdzie nie kopci jedynie jak mu sie porzadnie da to powyżej 5.5 tys,obr na biało delikatnie spaliny nie śmierdza inaczej niż powinny wszystko jest ok a olej ginie i najgorsze jest to ze nikt nie wie gdzie . płyn hłodniczy jest ok nie robi sie masło ani w silniku ani w hłodnicy
potrzebuje zetelnych wypowiedzi czy robić remont czy jest jakaśinna przyczyna oprucz pierścieni i uszczelniaczy??????????? NIE WIEM pomocy.
z góry dzieki za wypowiedzi prosze o dobra rade

karpik85
12-10-08, 23:40
prawdopodobnie do oleju handlarze dolali zagęszczacz. Jak jeździliście na starym to było w miare ok, a teraz na nowym, rzadkim oleju jest masakra.

icepeak
13-10-08, 00:05
prawdopodobnie do oleju handlarze dolali zagęszczacz. Jak jeździliście na starym to było w miare ok, a teraz na nowym, rzadkim oleju jest masakra.

witam. chodzi tu o moją hondzinke, ale kumpel posta strzelił. ja sie dopiero zarejestrowałem. ok, piszesz, że zagęszczacz mógł być dolany. możliwe. zjadało olej, ale wcześniej ciekło spod uszczelek jak woda przez sitko, a teraz nic!! wszędzie sucho, brak plamy pod silnikiem na ziemi... dokładnie przejechałem 150 km i wyparowało ponad litr!:eek: i tu jeszcze ciekawostka: zatrzymałem sie, postał kilka minut na równej powierzchni, jakiś tam stan był. pół godziny później (bez jazdy, bez odpalania!!!) wyparowało kolejne dwa milimetry! nawet jakby to przepalał, to waliło by frytami jak w mc'donalds! "the x-files" produced by honda...

yautja
13-10-08, 07:35
Też miałem chece ze znikającym olejem, tylko w D13B2 (temat "znikający olej"). Nagle przestało i nie mam pojęcia, czego to mogła być wina. Możliwe, że masz jakiś wyciek którego nie widać i nie kapie. Możesz spróbować zerknąć od spodu na miskę, czy aby nowa uszczelka nie cieknie. Tyle oleju raczej Ci nie spali, bo na pewno byś to zobaczył po wydechu.

coupe 15
13-10-08, 08:13
witam
dzieki panowie za podpowiedzi ale dalej nie wiemy z kolega rAFAłEM O CO CHODZI SILNIK BYł USZCZELNIONY NA NOWYCH USZCZELKACH przed wymiana oleju jak juz wceśniej pisałem po zalaniu nowego oleju i odpaleniu hani nic nigdzie nie ciekło silnik pracował ładnie jakieś 15 min, puźniej był zgaszony i kontrola wszystkich uszczelek od spodu i od góry z max stanu znikneło oleju troszke ale poszedł on w nowy filtr olejowy czyli normalnie dolaliśmy olejku tak na 75% stanu i w droge bez pałowania i jakiegoś strasznego rzeźbienia zrobiliśmy traske jakieś 120 km a potem ok 30 po mieście i znikną?? na 100 % nie cieknie po silniku sprawdzaliśmy dokładnie :confused:
jak objawiało by sie tak wielkie spalanie oleju jeżeli to spalanie?? i gdzie mugł podziać sie ten olej jk sie nie spalił??\
jeszcze raz dzieki za podpowiedzi

Skoti
13-10-08, 09:40
mógł a nie mugł :) Nie zostawiasz za sobą niebieskiej chmurki szczególnie wtedy gdy przegazujesz ?

coupe 15
13-10-08, 10:04
witam
nie na niebiesk nie dymi nawet na mocnym ogniu, jedynie co to biały i podczas zmiany biegu strzeli na lekko czarnawo i nic wiecej, jeździliśmy już na dwa autka i ta u której znika olej jechała pierwsza i nier był czuć przepalanego oleju ani nic co mogżna nazwać niebieska chmurka , nic z wydechu sie nie leje itp. nie wiemy co jest bo chodzi normalnie

dEboo
13-10-08, 12:04
możliwe że masz zapchany przewód od odmy przez co olej nie spływa na postoju tak jak powinien....ja tak miałem i raz na bagnecie miałem minimum.... na drugi dzień miałem prawie na maxa....takie wachania na bagnecie były a oleju tez mi nie jadła.

coupe 15
13-10-08, 12:09
spoko dzieki może czyszczenie odmy coś pomorze sprawdzę wieczorem i napisze jaki był efekt po czyszczeniu DZIĘKI :)

Łuki81
13-10-08, 12:36
a gdzie ta odma ?

Lcfr
13-10-08, 17:41
witam
nie na niebiesk nie dymi nawet na mocnym ogniu, jedynie co to biały i podczas zmiany biegu strzeli na lekko czarnawo i nic wiecej, jeździliśmy już na dwa autka i ta u której znika olej jechała pierwsza i nier był czuć przepalanego oleju ani nic co mogżna nazwać niebieska chmurka , nic z wydechu sie nie leje itp. nie wiemy co jest bo chodzi normalnie

jaki biały???
to pewnie siwy
od palonego oleju....

coupe 15
15-10-08, 11:48
juz nie ważne czy pali ten olej czy on gdzieś znika decyzja zapadła - REMONT : pierścionki , uszczelniacze zaworowe, nowe uszczelki symeringi itd itp.
dzieki za rady i pomoc

TENCIO
15-10-08, 14:02
pamietaj tylko, by nie wkladac byle shitu.

coupe 15
19-10-08, 14:13
witam wczoraj a właściwie dzisiaj o 2 w nocy skończyliśmy remoncik, zostało tylko wyregulowac zaworki i ustawc zapłon . ale to w poniedziałek, silnik chcemy zalac motulem 1o w 40 ma oznaczenie 5000- mam nadzieje ze bedzie dobry. dzieki za wszystkie wskazówki dot. problemu jaki był z hanią

coupe 15
21-10-08, 09:13
zworki po regulacji zapłon też DZIAŁA DZIAŁA DZIAŁA :)
a co do odmy to jest z tyłu silnika pod kolektorem ssacym przycze4piona do bloku taka czarna puszka o dziwnym kształcie ( czarna z kanału jak masz dostęp spoko zobaczysz)
teraz pozostało 1000 kilometrów na " emeryta " żadnych pościgów za golfami czy innym śmieciem i ma być git
:Ddzieki za wszelakie wskazówki

Skoti
21-10-08, 13:13
Motul napewno jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Polecam

Lcfr
21-10-08, 17:28
z
a co do odmy to jest z tyłu silnika pod kolektorem ssacym przycze4piona do bloku taka czarna puszka o dziwnym kształcie ( czarna z kanału jak masz dostęp spoko zobaczysz)

to nie jest odma... :(

jero11
21-10-08, 18:12
to nie jest odma... :(

ta puszka to jest jeden z elementów odmy i odpowiada za jakby skraplanie mgły olejowej wytwarzanej podczas pracy silnika :)

Lcfr
21-10-08, 18:46
dokladnie to jest odpowietrzenie skrzyni korbowej
ale to nie jest ta odma o którą chodziło powyżej...

jero11
21-10-08, 18:57
najlepiej jest ściągnąć manual i tam jest cały schemat przewietrzania silnika. Ktoś w tym temacie zamieszczał ten schemat ale nie pamiętam kto i gdzie:/ http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=7495

GAWRON
21-10-08, 20:12
ja juz kilka razy panikowałem ze nie mam oleju. Ale okazało sie że wystarczy ze postawie auto na dosłownie minimalnie pochyłej powierzchni i juz oleju nie ma prawie wogole albo jak w drógą strone to jest go ponad stan. Musi stać idealnie równo. Być może to własnie przyczyna jakiejś przytkanej odmy... To gdzie ta odma??