PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 1.7 CTDI - przestał jechać (czyżby pompa?)

szymu
11-10-08, 21:11
Witam,
dzisiaj autko przestało jechać - po prostu zgasło. Z braku pomysłów zacząłem pompować pompka (ta przy filtrze paliwa) i autko ruszyło. Przejechało może z kilometr i znów zgasło. Znów podpompowałem, znów kilometr i znów zgasło. Co to może być? Spotkaliście się z czymś takim? Aha przy pierwszym zgaśnięciu zapaliła się kontrolka silnika (check engine) + kontrolka świec żarowych. Jak się zapaliły tak już się świecą.... jeżeli macie jakieś pomysły to dajcie znać.
Pozdrawiam

agent
12-10-08, 09:28
Było na grupie o tym. Miałem to w zeszłym roku przy lekkich mrozach. Stawiałem wtedy na zamarzniete paliwo choć nie wiem czy teraz u ciebie był mróz w nocy. Może to inna wada. W każdym razie ja wlałem depresatora do paliwa, sciągnąłem węzyk z gruszki i potem trzeba dmuchnąc w niego ostro żeby odblokować skrzepy, założyć z powrotrem i pompować az będzie twarda :). Potem pojechałem ostro skręcać żeby paliwo zmieszło się dobrze z depresatorem. Musiałem powtarzać tą czyność jeszcze 2 razy przejeżdzająć za każdym razem większy dystans. Dolałem też dobrego/innego paliwa.

szymu
12-10-08, 12:48
U mnie raczej poleciała pompa - wczoraj było ok 20 stopni, zanim auto zgasło jechałem już jakieś pół godziny i silnik był rozgrzany. Zresztą po podpompowaniu zapala normalnie - wygląda to tak, jakby silnik palił tylko to podpompowane paliwo (silnik chodzi kilka minut i gaśnie). Po zgaśnięciu gruszka jest miękka. Gdy ją podpompuję, znów zapala, znów chodzi kilka minut i znów gaśnie - i tak można w kółko. Zastanawiam się jak tam wygląda sprawa pompy - czy ona jest w baku? I ile może taka pompa kosztować?

agent
12-10-08, 21:51
Zobacz w manualu civica 2001-2005. Tam na stronie 11-162 11-163 i 11-164 masz o pompie gdzie się znajduje ja księ do niej dostać i jak sprawdzać. Z tego co tam zrozumiałem dostep do niej jest chyba pod jakąś pokrywką pod tylnym siedzeniem i niby trzeba miec jakiś specjalny klucz do odkręcenia korka ale pewnie inaczej też się da :)