Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło?

pppawelek
10-10-08, 17:45
Witam,
Rano jak wsiadałem do samochodu i odpalałem go na sprzęgle wszystko było jak należy, ale gdy puściłem sprzęgło słyszałem bardzo cichuteńki świst/szmer, naciskałem sprzęgło cichutko, puszczałem cichuteńki szmer i w sumie cały czas tak mam:/ Co to może być?

mozes
10-10-08, 18:32
Łożysko w skrzyni
było o tym szerzej na forum

pppawelek
10-10-08, 19:08
Przeczytałem kilka tematów, ale nie znalazłem dokładnie tego co mnie teraz interesuje:/
Jeżeli mi bardzo cicho szumi(trzeba się wsłuchać żeby usłyszeć) to ile na takim czymś mogę jeszcze pojeździć?

mozes
10-10-08, 20:34
Mi szumi już dosyć konkretnie i jeżdżę na tym dobre 30 tkm może i dłużej
pozdr

Free
10-10-08, 20:54
mi też szumi i z tym jeżdżę, no ale nowe sprzęgło już jest i czeka na założenie. Na allegro kupisz nowe kompletne sprzęgło valeo za 3stówki ;)

przepity
10-10-08, 21:06
a po co mu nowe sprzęgło skoro to łożyska skrzyni? mi szumi od poczatku jak kupiłem auto, tylko wtedy nie zwracałem zbytnio uwagi, w sumie to już prawie 3 lata, spokojnie ponad 60kkm i dalej żyje

gfy
11-10-08, 05:58
Witam,
Rano jak wsiadałem do samochodu i odpalałem go na sprzęgle wszystko było jak należy, ale gdy puściłem sprzęgło słyszałem bardzo cichuteńki świst/szmer, naciskałem sprzęgło cichutko, puszczałem cichuteńki szmer i w sumie cały czas tak mam:/ Co to może być?
opd: lozysko na skrzyni.. ; ]

mozes
11-10-08, 07:18
Tutaj jest opisany podobny problem
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=20026&highlight=szumi+sprz%EAg%B3o
pozdr

pawel240
11-10-08, 11:42
moze bardziej lozysko sprzegłowe a nie łożysko w skrzyni ?

mozes
11-10-08, 13:02
moze bardziej lozysko sprzegłowe a nie łożysko w skrzyni ?
Jeżeli by hałas robiło łożysko oporowe sprzęgła to właśnie podczas wciśniętego sprzęgła a u ciebie jest szym na puszczonym sprzęgletak na chłopski rozum. Zresztą ja man łożysko oporowe nowe i hałas pozostał zatem łożysko ale w skrzyni.
pozdr

pawel240
11-10-08, 13:24
a zawsze myslalem ze łożysko oporowe pracuje właśnie przy puszczonym sprzęgle :p

mozes
11-10-08, 13:27
łożysko oporowe słychać właśnie przy puszczonym sprzęgle bo wlaśnie wtedy ono pracuje
a to ci nowośc nie wiedziałe tego, m,yślałem że łożysko oporowe w momencie naciśnięcia pedału sprzęgła naciska na docisk i rozlącza napęd ale skoro tak twierdzisz to chyba wiesz co mówisz.
pozdr
ps. wymień łożysko oporowe i masz problem z głowy :P

pawel240
11-10-08, 13:30
heh no Twoja racja :cool: nie zdazylem zaaedytowac