PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1.5 94' Coupe Lsi (SZARPIE!)

Damian_C3
10-10-08, 16:40
Witam, dopiero co zalogowałem się na tym forum dlatego nie wiem czy wybralem dobre miejsce zeby o tym pisac.

Niedawno po wakacjach za zarobione pieniadze kupilem Honde Civic 1.5 16 v LSi.
Na poczatku podniecony nie zabardzo sie przyjrzalem a i tak mysle ze bym ja kupil. Chodzi o to ze dopiero po 2 tygodniach zaczalem odczuwac i widziec drobne defekty.
Do rzeczy wszystko jezdzi i pracuje *****iscie pozatym tylko ze szarpie mi czasem przy ruszaniu na pierwszych biegach tzn 1,2. Wyzej wszystko chodzi elegancko ale na 1czy 2 zdarza mu sie szarpac.

Nie dzieje sie to za kazdym razem. I to jedynie moje subiektywne uczucie ze czesciej zdarza sie to kiedy dodaje wiecej gazu, to znaczy kiedy ruszam bardziej spokojnie szansa na szarpanie jest mniejsza, ale nie jestem pewien bo jak juz wspomnialem nie dzieje sie to zawsze.

Chcialem zapytac czy ktos sie z takim czyms spotkal, czy wie ewentualnie co to moze byc i jakie wiaza sie z tym koszty.

Jestem z GDanska jakby ktos znal jakis dobry serwis Hondy w Gdansku bylbym wdzieczny.

Czytalem na innym forum ze moga to byc:
Szprzeglo
Poduszki silnika czy skrzyni biegow
elemnty zaplonu lub przepustnicy.

Z gory dzieki za pomoc ;]

_Z_I_K_
10-10-08, 23:24
dobrze wyczytales musisz poprostu sprawdzic te rzeczy i to jak to zrobic tez znajdziesz na forum :D

map84
11-10-08, 00:03
Chlopie mam ten sam problem i licze tez nj jakas konkretna rade,wkurzajace to szarpanie co?Gdansk *****iaszcze míasto.Pozdr

Damian_C3
11-10-08, 20:27
No trzeba przyznac ze denerwuje. Chces zsobie depnac a tu kicha :/. Dzieki

djboss666
11-10-08, 21:24
Sprzęgło. Sprawdź na początku aparat zapłonowy czy jest czysty, przeczyść styki a potem wymień kable, jak to nie to to przynajmniej będziesz miał nowe kable na zime no i czysty aparat zapłonowy :D A jak dalej nie będzie rezultatów to wymień sprzęgło. Jeżeli nadal będzie szarpać posprawdzaj czujnik położenia przepustnicy oraz Samą przepustnicę, zawory. Wszystko posprawdzaj :) Najlepiej na początek aparat zapłonowy i nowe kable (jak masz stare to też świece).

Pozdrawiam

jacek_bp
11-10-08, 22:05
Moim zdaniem to sprzegło, na 1 i 2 masz najwieksze sily przenoszone na kola i wtedy Ci czasem szarpie. Moze docisk tylko, ale ja bym zmienił cale sprzegło. Jezeli bylby to aparat to dzało by sie to na kazdym biegu, moze jedynie w takim samym przedziale obrotow. Swiece tez bym zmieil, jezeli nie zmieniales po zakupie auta. Nigdy nie wiadomo ile juz jezdzily a koszt to jakies 60 pln (czyli nie majatek) a na zime warto miec swierze swiece. Gdzies czytałem ze swiece zmienia sie co 40-50 kkm.

vrod
11-10-08, 22:11
sprawdź sonde lambda, i ustawienie zapłonu, sprawdź poduszki silnika

Skoti
12-10-08, 09:21
Kolega miał identyczny i winą okazały się świece. ale musisz wziaść też pod uwage kable oraz kopułke

WaSSIL
12-10-08, 12:14
kurde od niedawna mam podobnie Jedynie przy 1,2 tak się dzieje
Damian jak obczaisz co było nie tak w twoim przypadku daj koniecznie znac
dz. i pozdrawiam

Damian_C3
23-11-08, 11:59
Myśle ze mój problem się rozwiązał, od kiedy wymieniłem filtry i pasek rozrzadu oraz olej szarpanie się zmniejszylo, po wymianie świec które okazały się być bardzo zmęczone szarpnął mi może raz kiedy źle puscilem sprzegło. Mysle ze swiece mogly byc przyczyna

Kris21
30-11-08, 23:22
Witam. Podpinam się pod temat... Mój problem też dotyczy szarpania ale jest troche inny... mianowicie: Nie jeździłem autem przez jakiś czas.. czyli normalnie odpalam wyjeżdżam z garażu i jest ok nie ma żadnego szarpania. Natomiast gdy pojezdze troche tak zrobie sobie dłuższą trase np 80 -100km i potem auto stoi przez jakis czas przykładowo od 0,5h do 2h i gdy potem wsiąde występuje szarpanie(przy zmianie biegów z 1 na 2, z 2 na 3, z 3na 4 przy 5 jest ono małe). Jak za szybko puszczę sprzęgło szarapnie jest dosyc ostre.. jak powoli mniejsze no ale jest. Aha wazne jest to że wystepuje nie tylko przy zmianie biegów ale przy dodawaniu gazu...(czyli nie jest tu wina sprzęgła a raczej gazu) Przykład: jade 60km na trójce wciskam energicznie gaz no i szarpie... Nie dzieje się tak cały czas tylko jak energicznie nacisne gaz.. potem po dodaniu gazu jak trzymam cały czas to nic nie szarpie. Co to może być i dlaczego nie ma tego cały czas jak wsiadam i ruszam tylko muszę przejechać jakis większy dystans i potem się to dzieje?

PS. Mój Hondziak to D15B2 94 Hatchback ;)

tomek
01-12-08, 19:26
dołączę się - mam identyczny problem jak Damian_C3 tylko, że w D13B2 - u mnie zauważyłem jeszcze, że jak jest zimno to nie szarpie, a jak szarpie to znacznie mniej aniżeli jak było ciepło np. w lecie??? jakie macie sugestie??

bonku
02-12-08, 17:07
Kris21 zacznij od sprawdzenia świec i przewodów WN. Moze to byś wina samych przewodów. Moga mieć przebicie i po rozgrzaniu (długi dystans) zaczynają wariować. Nastepnie sprawdz świece zapłonowe.

pozdro600.

Kris21
03-12-08, 00:31
Dzięki za odpowiedź :) Gdy tylko znajdę czas od razu się za to biorę... Pozdrawiam