Zobacz pełną wersję : Filtr Kabinowy ??
Witam ! Chce wymienic filtr pyłkowy w coupe VI gen. znalazlem instrukcje jak to zrobic ....
http://www.wixfiltron.com.pl/2005/katalog/instrukcje/1087k.pdf
i niby tak powinna wygladac wymiana u mnie jest inaczej nie wysuwa sie go poziomo bo nie ma takiej opcji! Obudowa jest cala zabudowana i ciezko jest sie do niej dostac moze ktos wie jak to zrobic?
Aha dodam ze auto jest z klimatyzacja...
Nie mogę otworzyć tej instrukcji ,która podajesz,ale mialem taka honde (właściwie to 3d ) i wymiana filtra jest bardzo prosta.Filtr jest za schowkiem pasażera i wyciaga się go łatwo tylko z tego co pamiętam musisz lekko przesunąc kable ,które tam są.
ale co to znaczy że nie wysuwa się poziomo? w tej instrukcji którą podales jest wszystko ok, filtr siedzi pionowo za taką zaślepką, może daj zdjęcia pokazujące o co Ci chodzi, bo ja nie bardzo rozumiem szczerze mówiąc z czym jest problem. Też mam coupe 6gen z klimą i wszystko jest tak jak w tej instrukcji.
Skoro obudowa jest cała zabudowana, to wychodzi na to, że filtra nie posiadasz...
sorrki moj blad obudow jest cala zabudowana a na fotkach powinno sie wyciagac go pionowo ale tak sie nie da :( rozkrecalem wszystko co sie da i dalej nie da sie jej otowrzyc
szymon1777
11-10-08, 14:20
nie masz filtra i kropka było o tym wiele razy
nie masz filtra i kropka było o tym wiele razy
true true :D nie chciało się poszukac
chyba że kolega twierdząc że ma wszystko zabudowane nie zauważył zaślepki za którą znajduje się owy filtr :)
zdjęcie by wiele wyjaśniło...
WaSSIL jestem pewien ze jesli by tylko byla owa zaślepka z pewnoscia bym ja zauwazył !
myslalem ze pwinien posiadac filtr ale jesli go nie ma ...
...więc pewnie go nie posiadasz... także o tym było wiele razy że jedni go mają a inni nie... nie mam pojęcia od czego to zależy :(
U mnie też nie było.
Jak ostatnio zwracałem filtr do ASO to gosc tak sie zdziwił że chciał zobaczyć to na własne oczy. Wg. ich systemu mój egzemplarz powinien mieć filtr kabiny (szczególnie że ma AC).
Nie potrafił mi również powiedzieć co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ;)
Pozdrawiam!
dobrze poparz, u mnie np. ta klapka jest tak sprytnie wkomponowana w obudowdę za schowkiem, że na poczatku też nie mogłem jej obczaić.
Musi być filter jak jest klima, tak sądzę.
U mnie było fajnie bo kolo który mi sprzedał auto - co się okazało po 1,5 roku od kiedy kupiłem samochód - wyjął filtr i jeździłem ten okres bez :)
;/ na ogladalem sie tego chyba z 24h i musze stwierdzic ze go nie posiadam ;( no troche zabawne no ale coz...
rafnexster
16-10-08, 20:56
u mnie w EK3 tez filterka niema , mimo tego że klima jest :) a szkoda bo sie napaliłem że sobie znowu coś wymienie :) rozbebeszyłem już chyba wszystko w poszukiwaniu owego filtra no i nic :)
Odświeżę temat z zapytaniem, czy w coupe D15B7 (bez klimy) jest filtr kabinowy, gdyż szyby ciężko mi parują, a nie chcę niepotrzebnie rozmontowywać schowka??
Odświeżę temat z zapytaniem, czy w coupe D15B7 (bez klimy) jest filtr kabinowy, gdyż szyby ciężko mi parują, a nie chcę niepotrzebnie rozmontowywać schowka??
jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz
Aha czyli z tego co piszesz można winoskowac, ze w tym samym modelu było loterią, czy jest filtr, czy też nie. Myślałem iż można stwierdzic, ze w tym i w tym nie bylo, a w tym byl. Najwidoczniej sie mylilem. A tak poza tym to jak wlasciciele bez filtra radzicie sobie z parującymi szybami?? Non stoper grzanie i nawiew na maxa?? :D
jeśli jest to wystarczy włączyć klimę na chwilę i zniknie para, później puszczam ciepłe powietrze na 2 biegu i gra. nieraz pomaga też lekkie uchylenie szybra
tez sie wspomagam klima pare skeund i po klopocie
Tak bo macie klime :P Mi pozostaje tylko nawiew :( W najbliższym czasie zajrzę za schowek, czy go tam nie ma. I tu pytanie (pewnie śmieszne) - da się po prostu ten filtr wyprać??:D:D:D
I tu pytanie (pewnie śmieszne) - da się po prostu ten filtr wyprać??:D:D:D
Jasne że się da :D ja jeszcze w astrze sobie raz źle poskładałem podszybie i z filtru kapało po deszczu,
więc woda z mydłem potem płukanie pod ciepłą wodą, kaloryfer i na rano był jak nowy :)
Trzeba tylko uważać żeby się nie rozkleił jeśli jest klejony.
TajniakOsz [PL]
01-04-14, 21:03
Jeżeli filtr kabinowy jest jeden do nawiewu i do klimatyzacji to ja w EK3 (sedan, 1995r., VI gen, D15Z6, bez klimy chociaż 1.5i LS) mam pod schowkiem wyciągany pionowo w dół - nie trzeba nijak schowka demontować. Ewentualnie dywanik wyjąć bo mało miejsca. Jeżeli na którymś plastiku (wystaje, pasażer łatwo może go kopnąć) macie napis "FLOW" ze strzałkami, to jest zapewne poszukiwana zaślepka.
PS
Przepraszam za archeologię.
;2250711]macie napis "FOLW" ze strzałkami
Chodzi o słowo FLOW. Znaczy z angielska przepływ...
TajniakOsz [PL]
01-04-14, 22:10
Rzeczywiście walnąłem literówkę - dziękuję, poprawione.
A strzałeczki pokazują kierunek przepływu. Jednak niestety się pomyliłem - napis ten jest na ramce filtra, która jest pod rzeczoną "zaślepką". Za chwilę postaram się dodać zdjęcie.
Załączniki:
1. zdjęcie 1. (http://tajniakosz.wrzuta.pl/obraz/4BkNFJtNwFS/20140401_221548),
2. zdjęcie 2. (http://tajniakosz.wrzuta.pl/obraz/5WsSRw3N0O8/20140401_221505_e).
Na zdjęciu 1. to, co powinniście zobaczyć pod schowkiem (bez rozbierania go, tam gdzie pasażer nogi trzyma), nieco po lewej stronie.
Na zdjęciu 2. kolorem czerwonym zaznaczone zaczepy (po prawej stronie również 2, symetrycznie, u mnie niestety wyłamane), a niebieskim obudowa "dzyndzla", za który wyciąga się filtr kabinowy. Całą "zaślepkę" ściąga się w dół, potem wkładając na miejsce trzeba pilnować, żeby dobrze się zaczepiła i na górze wjechała w szczelinę, w której była, bo inaczej będzie wiało. "FLOW" powinien być skierowany w stronę kierowcy.
A tak poza tym to jak wlasciciele bez filtra radzicie sobie z parującymi szybami?? Non stoper grzanie i nawiew na maxa?? :D
Wystarczy miec niepognita podloge i dbac o w miare suche dywaniki, do tego jak jest sloneczna pogoda to wietrzyc kabine w miare mozliwosci.
Nigdy podczas normalnych warunkow atmosferycznych nie mialem problemow z parujacymi szybami. Pojawialy sie dopiero przy bardzo obfitych obadach deszczu.
Tajniak tak btw. sadzisz ze po 6 latach informacja jaka podbiles ten temat sie komus z pytajacych jeszcze przyda ? :D
TajniakOsz [PL]
02-04-14, 09:28
A nuż - mój poprzednik najwyraźniej go nie znalazł, bo filtr był czarniejszy od lakieru i dosłownie sypał się z niego wszelki syf. Poza tym czytając te tematy nie natrafiłem, aby ktoś podawał tę lokalizację filtra. I jeszcze jedno: "Jeżeli filtr kabinowy jest jeden do nawiewu i do klimatyzacji" - liczyłem na weryfikację swojej tezy.
Filtry sa rozne, ten do klimatyzacji jest inny niz ten do bez klimatyzacji.
dodatkowo byly wersje aut bez klimy i bez filtra oraz wersje z klima i bez filtra :)
Filtry sa rozne, ten do klimatyzacji jest inny niz ten do bez klimatyzacji.
dodatkowo byly wersje aut bez klimy i bez filtra oraz wersje z klima i bez filtra :)
A wiesz czym się różnią?
TajniakOsz [PL]
02-04-14, 18:04
Tego bym się chętnie dowiedział^^ I czy skoro się różnią, to bywa, że w aucie są 2 filtry (1 do nawiewu i 2. do klimy)?
różnią się wymiarami ;] tak ciężko wyklikać sobie części w katalogu intercars ?
Potwierdzam, to co pisze spychu. Miałem klimę i nie było filtra w pojemniku z parownikiem. Teraz, gdy pozbyłem się klimy, mam przelotówkę zamiast niego właśnie z tym filtrem (od ej9).
A wiesz czym się różnią?
Jak juz wczesniej chlopaki napisali, roznia sie wymiarami.
;2251651']Tego bym się chętnie dowiedział^^ I czy skoro się różnią, to bywa, że w aucie są 2 filtry (1 do nawiewu i 2. do klimy)?
Nie, jak masz klimatyzacje z filtrem to kupujesz filtr dedykowany do ukladu z klimatyzacja i tyle.
TajniakOsz [PL]
03-04-14, 11:27
Nie, jak masz klimatyzacje z filtrem to kupujesz filtr dedykowany do ukladu z klimatyzacja i tyle.
A umieszcza się go w tym samym miejscu, czy wtedy zwyczajnie filtr kabinowy powiedzmy nawiewowy się wyciąga, a klimatyzacyjny jest gdzie indziej (właśnie np. za schowkiem)?
Jak masz uklad z klimatyzacja, to w miejscu obecnej przelotki z filtrem masz parownik w ktorego obudowie jest filtr (aczkolwiek nie zawsze, bo jak napisalem byly wersje klimy, ktore filtra nie mialy).
Zeby wymienic filtr w ukladzie z klimatyzacja, trzeba wykrecic schowek i poprzeczke pod schowkiem bo inaczej nie wysuniesz szuflady.