PDA

Zobacz pełną wersję : Problem Z Zakupem Tuleji

miazik
08-10-08, 13:19
Witam Serdecznie.bylem U Mechanika Z Moja Chania(5d) Bo Od Jakiegos Czasu Stukalo Mi Cos W Tylnym Zawieszeniu.stwierdzil Ze To Wina Tuleji Metalowo Gumowych.sa Juz Bardzo Zuzyte.z Tego Co Mi Mowil Jest Ich Po Trzy Sztuki Na Wachacz Czyli 6szt.pojechalem Do Sklepu Z Czesciami Do Japoncow A Oni Stwierdzili Ze Niedostane Ich Nigdzie!tylko W Serwisie Hondy. Jedynie Jeden Rodzaj Tzw. Cukierek.niewiem Czy To Jest Tak Jak Mi Powiedzieli. Dajcie Znac Jak Ktos Mial Tez Taki Problem I Ile To Moze Kosztowac.za Niedlugo Mam Przeglad I Musze To Wymienic. Dziekuje Za Odpowiedzi.

demonobiker
08-10-08, 13:59
mnie tez waliło i wystarczyło że wymieniłem cukierka i nie było stresu przestało stukać ale z tego co się orientuję to wszystkie tuleje są dostępne, przynajmniej jak się dowiadywałem to wszystko było na zamówienie na drugi dzień w pierwszym lepszym motoryzacyjnym... :)

chubik
08-10-08, 14:08
Używaj dobrze szukajki.Temety tuleji były przerabiane już tysiące razy. Są dostępne rózynych firm w każdym dobrym motoryzacyjnym szanującym klientów :)

miazik
08-10-08, 14:17
Ok Dzieki.popytam.

Barry
08-10-08, 20:44
Jeżeli chodzi o te duże na tył to pasują od 5gen. Taniej wychodzi oryginał niż zamiennik do 6gen.

nowik1
09-10-08, 09:14
Barry

Mówisz że tuleja z 5g podejdzie do 6g? Nie różnią się one przypadkiem jakimiś szczegółami?
Jaka jest orientacyjna cena oryginału do 5g i 6g? Numery są te same?
Wiem że temat był już omawiany z 1000 razy ale ceny się zmieniają:)
I czy przypadkiem w październiku nie rusza kampania serwisowa hondy (30% rabatu na części)?

Jakby ktoś wiedział to napiszcie - bo z postów wynika, że jak montować to tylko oryginał

Pozdro

OSCAR
09-10-08, 13:01
przerabialem temat tych tulejek metalowo gumowych w cifie 5g.
od razu ci proponuje jednak pojechac do aso i kupic oryginaly, jesli zamierzasz tym autem pojezdzic dluzej niz rok. wymiana tego jest dosc kosztowna a te "zamienniki" przy spokojnej jezdzie wytrzymuja max pol roku a po roku nie utrzymasz juz auta.
jesli dobrze pamietam zamienniki kosztowaly kolo 30-35pln (kupowalem je dwa razy, 2 razy placilem za wymiane) a koszt oryginalow kolo 50pln za sztuke.
przemysl to jeszce czy nadal chcesz szukac zamiennikow ! moje zdanie jest takie: wszystkie czesci do hondy zrobione z gumy musza byc oryginalami, najlepiej w woreczku z aso. przejechalem sie rowniez na nieoryginalnych uszczelkach pod pokrywe zaworow, cukierkach, oslon przegubow.
jak masz duzo kasy i czasu na wymiany to lec po zamienniki.

pozdrawiam

nowik1
09-10-08, 15:46
Przed chwilą dzwoniłem do ASO.
Na pytanie po ile są tuleje dostałem odpowiedź że po 204zł/sztuka.
Także ciezko będzie mi się zdecydować na oryginały.
Dodam, że dzwoniłem do ASO w Białymstoku.

Porażka

EDIT 1:

W którymś z postów na innym forum wyczytałem, że zamienniki NOK to jest to samo co sprzedaje ASO.
Może ktoś to potwierdzić ?

EDIT 2:
Ktoś słyszał o firmie Rubber Parts ?? http://moto.allegro.pl/item446899981_tuleja_wahacza_tyl_cukierek_honda_ci vic_ma_mb.html

chubik
09-10-08, 16:24
Ja wsadziłem NOKi. W ASO też mi powiedział ,że NOKi są okey.Przejechałem już troche i nic sie nie dzieje.Także możesz w nie uderzać.Czytałem na forum ,że ktoś miał i narzekał na nie.Ja osobiście narazie jestem zadowolony.Zobaczymy jak długo;] Użyj szukajki z hasłem tuleja wahacza tylnego wzdłużnego lub cukierki. Dużo jest na ten temat.

nowik1
09-10-08, 16:25
chubik - a jak długo już jeździsz na NOK'ach :)

chubik
09-10-08, 16:26
z 10 tys już chyba strzeliło.

miazik
09-10-08, 17:17
witam. bylem jeszcze wczoraj w paru sklepach.jeden z nich zaoferowal mi sciagniecie tuleji z warszawy na dzisiaj.dzisiaj pojechalem odebrac a oni mi sciagli 7 rodzaji.tzn rozne wielkosci i dlugosci 2 rodzaje cukierkow.a ja zbladlem bo niemam pojecia ktore beda tymi ktore mi pasuja.napewno 2 duze cukierki a o pozostalych niemam pojecia.w manualu niewidzialem wymiarow tuleji tylko srob.niewiem co mam robic bo jesli niekupie tych tuleji to je odesla:confused:

Barry
09-10-08, 20:34
Postaram się jutro wrzucić numery tych tulei.

misiek1
09-10-08, 23:41
Ja osobiście jeżdżę na Nok-ach już przeszło 20 tyś i narazie cisza i spokój tak, że spokojnie mogę je polecić:)

OSCAR
10-10-08, 11:38
Przed chwilą dzwoniłem do ASO.
Na pytanie po ile są tuleje dostałem odpowiedź że po 204zł/sztuka.
Także ciezko będzie mi się zdecydować na oryginały.
Dodam, że dzwoniłem do ASO w Białymstoku.
l[/URL]

dokladnie cena porazka, nie wiem za co ci cene powiedzieli ale na pewno nie za czesc, o ktora pytales.
cukierki kosztuja kolo 150pln (najwieksza tuleja zawieszenia). Ja za oryginaly, tuleje metalowo gumowe (w woreczku hondy) palcilem 55 i 60pln za sztuke, fakt ze jakies 2-3 lata temu ale nie wierze zeby tak podrozalo.
jesli koledzy pisza, ze noki sa ok, to moze faktycznie odpusc sobie to aso w bielsku.

pozdrawiam

Marcin_G
10-10-08, 18:05
Te 204 zł to całkiem możliwe jest. W Gdyni w ASO za cukierki do 5D 6 gen. śpiewają 190 zł. Ja wstawiłem NOKi, ale za krótko je mam żeby móc coś powiedzieć o ich jakości.

domell
10-10-08, 18:39
Bo oni w tych aso to na leb pospadali chyba. Licza za czesci jak do nowki sztuki za 200 tys. Zapytalem ile regulacja zaworow z ciekawosci 180 zeta:eek: To jeszcze w miare cena uszczelki pod pokrywe zaworow cos kolo 45 zl

chubik
10-10-08, 20:04
45 Zl

+ 22% Vat :D

Barry
10-10-08, 20:18
Może to ASO w ,którym się pytałeś jest jakieś wyjątkowe bo normalnie to kosz około 120 zł. za oryginał.

domell
10-10-08, 21:34
+ 22% Vat

A to cie zdziwie bo w jednym 44 brutto a w drugim 46,36 (oczywiscie mowa o uszczelce pod pokrywe zaworow). Regulacja zaworow w jednym 170 a w drugim 200 brutto to to juz normalnie przegiecie. Podobno za ta pod miske cos kolo 70-90 dych krzycza. Ale nie wcinajmy sie w temat bo off topa robimy.;)

pawel250681
10-10-08, 22:25
Zmieniałem ostatnio cukierki po 60 zł za sztuke ale mineły 2 miesiące i da sie wyczuć stukania i bujania tylnego zawieszenia! Według mnie najlepiej jeszcze wymienić krótkie górne wahacze i jeśli to możliwe dolne, poprzeczne! Jestem właśnie na etapie ich poszukiwania w miare w przyzwoitej cenie! Nie musi być oryginał bo cukierki w podróbie spisują się całkiem nieźle

nowik1
11-10-08, 10:40
Jak znajdziecie taki wahacze to podsyłajcie namiary. Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem. No i na jego pytanie ile już tak jeżdżę z rozwalonymi cukierkami (8tyś km) dostałem odpowiedź że do wymiany pójdą mi również wahacze krótkie górne i krótkie dolne. Tylko pytanie skąd wziąć te wahacze. Ewentualnie komplet tulei. :( ??

j00m3r
11-10-08, 11:34
a na bikopur.pl ?

Jakub Skalski
11-10-08, 12:59
Wszelkie tuleje i elementy do zawieszenia kupowałem w firmie HIPOL.
Mają wyszukiwarkę na swojej stronie:WWW.HIPOL.PL
Znalazłem tam to co szukałem do zawieszenia w swoim.