Zobacz pełną wersję : jakie prawidłowe ciśnienie w kołach?
bboyangel1
08-10-08, 11:43
jakie powinno byc prawidłowe ciśnienie w kołach przednich a jakie w tylnych bo wiem że to wpływa na zużycie opon i na spalanie w pewnym stopniu
dzieki
ale w jakim samochodzie, do jakiego rozmiaru opon.. idiotyczne pytanie i jeszcze glupsza odpowiedz.
masz naklejke na wnece w drzwiach. se przeczytaj jakie powinno byc.
ale w jakim samochodzie, do jakiego rozmiaru opon.. idiotyczne pytanie i jeszcze glupsza odpowiedz.
masz naklejke na wnece w drzwiach. se przeczytaj jakie powinno byc.
true true :D
a jakie powinno byc w oponach 205/40/17 ? :)
ja tam mam w oponach 195/50/R15 wszędzie po 2.2 i jest ok
nie, nie jest ok.
zaleznie od wersji silnikowej/wyposazeniowej przod w 5 generacji wazy 560-600kg, tyl 360-400kg. to jest 200kg roznicy.
jak wpadles na to, ze cisnienie w przednich i tylnych kolach powinno byc takie samo?
ja tam mam w oponach 195/50/R15 wszędzie po 2.2 i jest ok
Jest ok jak masz kpl pasażerów i załadowany bagażnik. Jak jeździsz sam ewentualnie z 1 pasażerem z przodu to przy 2.2 z tyłu ciekawi mnie przyczepność twojego auta w ostrych zakrętach, no chyba że to tylko po to żeby ładnie na ręcznym zawracał.. Nie ma sensu tyle pompować, opona wtedy ma mniejszą powierzchnię styku z nawierzchnią, konsekwencją tego będzie też nierównomierne zużycie bieżnika. Ugięcie opony jest przewidziane jako część amortyzacji, więc i każdy dołek j3bnie ci bardziej w zawieszenie.
Spuść np do 1,9 i porównaj.
spuść a jak będziesz sąsiadki do szkoły podwoził to dopompuj normalnie mania prześladowcza z tym ciśnieniem w oponach:)
najlepiej wbic 2.5 do wszystkich. w koncu nigdy nie wiadomo kiedy ciocia bedzie potrzebowala przewiezc 300kg glazury...
*****isty watek
no dobra ale jakie w 205/40/17 w coupe EJ6 ???? :)
wyzsze niz seryjne. mamy zgadywac kiedy jak ci sie fura prowadzi? masz za duze kola i za niskie opony. zmien na normalne, powinno byc prosciej z doborem cisnien.
ja do 215/45/16 pompuje 2.3/1.9, czyli tyle ile powinno miec jdm itr. tyle, ze ja mam opony z bardzo sztywna scianka, dlatego tak niskie cisnienie uchodzi mi na sucho.
markos ma racje, temat jest dosc dziwny... chociazby dla tego, ze model civica, silnik i wyposazenie oraz zastosowane opony (oraz to ile i co wozi sie w bagazniku) dosc znacznie wplywa na to jak prowadzi sie autko.
wszystkim proponuje testy, popompowac rozne cisnienia co 2-3 dni, wyciagnac wnioski i wybrac naj lepsze.
po za tym kazdy moze miec inne wymagania do tego jak autko mu sie prowadzi.(w bardzo prosty sposob mozna ustawic aby autko zachowywalo sie bardziej lub mniej podsterownie)
jesli poprostu nie chcesz zniszczyc opon i normalnie jezdzic to po ustawieniu cisnienia na 2,2 bedzie dobrze(co nie oznacza ze nie moze byc lepiej)
u siebie w 205/50R15 pompuje 2,5przod i 2,4tyl(jest bardziej nadsterowny)
no ja mam twarda gume z tylu z przodu miekka raczej takze, nie mam pojecia ile i gdzie :(
bylo sie trzymac normalnych rozmiarow, a nie lansu bez sensu. jezdzisz tym w ogole, czy stoi caly czas? ja na takich kolach to bym sie bal wyjechac na miasto...
Wątek totalnie z dupy... Każdy w dyskusji ma inne auto, inne felgi, inny profil - nic tylko porównywać.
bylo sie trzymac normalnych rozmiarow, a nie lansu bez sensu. jezdzisz tym w ogole, czy stoi caly czas? ja na takich kolach to bym sie bal wyjechac na miasto...
no jezdze i to całkiem dobrze, nie wiem czego sie tu baxc :confused::D
witam, mam teraz civica ej6 i zalozylem mu nowe oponki 205/40/17, nabilem do nich azot, pytanie jak wyzej, jakie mniej wiecej powinno byc teraz cisnienie, dodam, że opony sa wzmacniane i cholernie sztywne...czy cisnienie azotu powinno byc inne niz pwoietrza? elo
maciek070188
03-04-09, 20:02
1.9-2.0tyl przod kolo 2.1
czy cisnienie azotu powinno byc inne niz pwoietrza? elo
takie samo elo
leze :D
samemu trzeba dobrac cisnienie. Kazdy ma inna wage auta, inne opony, co innego w bagazniku, jeden kierownik wazy 120 jeden 50 :D
wiec metada prob i testow.