Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kilka glupich pytan nowego

MikeFoto
07-10-08, 23:57
Witam,

od niedawna jestem posiadaczem pięknej Hanny
( dla ciekawych fotki tu http://www.honda.slask.pl/forum/viewtopic.php?t=15835 )

Jako ze szukałemw necie instrukcji obsługi, przeszukałem forum, przeszukałem "sam naprawiam" to jednak odpowiedzie na następujące pytania nieznalazłem:

1. Do czego słuzy ta mała wajcha między kratkami nawiewów w srodku (nad radiem) narysowany jest tam ludzik raz z biała strzałka a raz z niebieska. Pytanie głupie ale u mnie mimo przełaczenia z jednego połozenia na drugie nieczuje rożnicy.
2. Czy z włączoną klimą lepiej jest uzywac wewnetrzego obiegu powietrza czy zewnętrznego?
3. Jakie są najbardziej ekonomiczne obroty silnika 1,4 lub jaka prędkość (stała) jest najbardziej ekonomiczna?
4. Co ile nalezy zmieniac olej w skrzyni biegow?

Uzywałem szukajki, goglarki ale bez skutku. Fajnie by bylo gdyby ktos mi powiedzial co i jak :)
Dzieki

skobel
08-10-08, 00:31
1. nie wiem
2. Na początku zewnętrzny a jak się ochłodzi to wewnętrzny.
3.2000 - 3000
4. 120 tyś km lub co 5 lat

Danzel
08-10-08, 00:34
1. gdy masz przełączone w górę to do kabiny dostaje się powietrze zimne z zewnątrz (pominięcie nagrzewnicy), wraz z ciepłym powietrzem z innych wlotów.

4. mi w serwisie nieautoryzowanym powiedzieli, że oleju w skrzyni się nie rusza.

domell
08-10-08, 00:47
A nie masz do niej ksiazki serwisowej??? Tam jest opisane co i co ile km sie wymienia. Ale sztuke masz nie zla, bynajmniej na foto. :) Ja mam taka sama tylko ze z 97 ale tylne nadkola juz do wymiany :(

MikeFoto
08-10-08, 07:16
domell, no właśnie niemam, gdybym mial albo wiedzial skad sciagnac niezadawal bym pytan :P. Sztuka jest przednia, zdbana pieknie.....ale mimo to nadkole tylnie i jest bąbel pod lakierem eh... :(

mirasek
08-10-08, 10:54
1. Do czego słuzy ta mała wajcha między kratkami nawiewów w srodku (nad radiem) narysowany jest tam ludzik raz z biała strzałka a raz z niebieska. Pytanie głupie ale u mnie mimo przełaczenia z jednego połozenia na drugie nieczuje rożnicy.
2. Czy z włączoną klimą lepiej jest uzywac wewnetrzego obiegu powietrza czy zewnętrznego?
3. Jakie są najbardziej ekonomiczne obroty silnika 1,4 lub jaka prędkość (stała) jest najbardziej ekonomiczna?
4. Co ile nalezy zmieniac olej w skrzyni biegowi
1. j.w.
2. jak Ci nie przeszkadza dźwięk zasysu powietrza z wnętrza to j.w.
3. intensywność deptania w gaz ma tu większe znaczenie niz osiągane obroty - myśle że przyspieszanie do 3500rpm bez deptania do podłogi + hamowanie silnikiem będzie OK, zamulanie tez nie jest ekonomiczne. Najekonomiczniejsza prędkość... hmm, 80-90 km/h ;)
4. z pamięci: co 80 tys.km MTF lub co 40 tys.km 10W40, użytkownicy polecają MTF

domell
08-10-08, 11:22
domell, no właśnie niemam, gdybym mial albo wiedzial skad sciagnac niezadawal bym pytan :P. Sztuka jest przednia, zdbana pieknie.....ale mimo to nadkole tylnie i jest bąbel pod lakierem eh... :(

No wlasnie te nadkola niestety tak maja. A co najgorsze jak sie to pojawi to szybko sie powieksza :( U mnie juz jest na obydwu i mam dylemat czy robic to czy nie. Nie chce z jednej strony ladowac pieniedzy w 12 letni samochod jak sie okaze ze zaraz znowu gdzies wyjdzie bo podobno w hani blachy za mocne nie sa.

Danzel
08-10-08, 13:11
to ja właśnie wpakowałem w 12sto letnie auto, ale już robiłem nadkola razem z progami, bo się okazało że są również wygnite, blacharz skasował 1700PLN, nie żałuję teraz mogę przejechać jeszcze parę lat :D

Barry
08-10-08, 20:48
Jeżeli się zdecydujesz robić nadkola to bierz zdrowe blachy od 99r. w górę. Zostały lepiej zabezpieczone
przed korozją.

jjurgiel
08-10-08, 21:57
to znaczy proponujesz te zdrowe blachy używane zamiast nowych reperaturek? czy nowych reperaturek nie można też dobrze zabezpieczyć antykorozyjnie?

Barry
08-10-08, 22:28
Można oczywiście wszystko ale gdzieś ktoś pisał, że te podróby nie są najlepszej jakości.

domell
08-10-08, 22:32
No ale wlansie nie wiadomo czym sie roznia bo zobacz nawet na allegro sa bodajze za 40 czy 50 zl szt. a sa i za bodajze 90 szt.

rozdarte_gacie
09-10-08, 07:47
widzieliśce gdzieś reperaturki progów ??, nadkola wygladaja na całe ale progów to juz nie ma !!
chyba ze używki ??