Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : benzyna w oleju D13B2

hafan
07-10-08, 21:51
Witam
...mam sporyy problem z hanią D13B2 1.3 16V 93r...jechałem sobie autkiem dojechałem do skrzyżowania autko zgasło - próba odpalania zakończyła się niepowodzeniem...trzeba było holować - po kilku próbach autko odpaliło ale silnik pracuje nierównomiernie - po sprawdzeniu poziomu oleju okazało, że się podniósł w dodatku 'śmierdziało' benzyną jak i po odkręceniu korka wlewu oleju...na świecach powstał czarny nagar...autko ma 230tyś. przebiegu... silnik nie pracuje równomiernie a jeżeli zdejmie sie nogę z gazu od razu gaśnie....?

proszę o poradę w tym temacie.......za co z góry wielkie dzięki...!

jero11
07-10-08, 21:57
zrób samodiagnostykę jest o tym na forum tylko że u Ciebie jest do tego oczko w ECU

Skoti
08-10-08, 10:09
kiedy wymieniales kable i świece? czysciles krokowca?
moze tez byc ze najwyzsza pora wyregulac gaznik.
kopulke i palec wymieniales ?

hafan
08-10-08, 12:04
kiedy wymieniales kable i świece? czysciles krokowca?
moze tez byc ze najwyzsza pora wyregulac gaznik.
kopulke i palec wymieniales ?

kabli nie wymieniałem
świece wymieniałem 2 miesiace temu
silnik krokowy był czyszczony
gaźnik był również regulowany
kopułki nie wymieniałem lecz czyściłem natomiast palec też nie był wymieniany

Skoti
08-10-08, 12:58
mi sie wydaje ze to bedzie wina gaznika. ewentualnie zaplonu jesli masz zle ustawiony.

hafan
08-10-08, 13:04
mi sie wydaje ze to bedzie wina gaznika. ewentualnie zaplonu jesli masz zle ustawiony.

to było tak, że do tej pory wszystko było okey wczoraj jechałem do skrzyżowania dojechałem zdjąwszy nogę z gazy autko zgasło i już nie chciało odpalić...

jeśli chodzi o zapłon jaki ma być kąt wyprzedzenia...?

....dzisiaj rozebrałem gaźnik i zauważyłem że kolektor ssący jest mokry od paliwa...tak jakby z gaźnika przeciekało i waliło benzyną na kolektor...być może to jest przyczyną ...jutro złożę to do kupy i zobaczę co sie dzieje....

....robiłem również samodiagnostykę ale żadnych błędów nie wykazało...?