Zobacz pełną wersję : Nowe sprzęgło wysoko łapie
Dzisiaj wkońcu skończyłem składać drugą skrzynie z "nowym" sprzęgłem Exedy od Kenny (dzieki za sprzęgło) i o dziwo pedał sprzegła lapie dośc wysoko 3/4 wysokości a nawet wyżej. Oczywiście jest nowy płyn w układzie i został odpowietrzony.
Martwie sie czy tarcza ma wystarczający docisk :( bo tak jej nie wiele potrzeba zeby rozprzęglić
Z góry wielkie dzieki za pomoc.
mi po wymianie sprzęgła brało na samej górze, a nawet sie lekko ślizgało - pomogła regulacja położenia padału ( w manualach jest to opisane)
No wiem ze jest regulacja na pedale ale chyba nie powinno być tak że nowe sprzęgło łapie tak wysoko?
piotrek-mi
08-10-08, 09:34
moze tak wyc, musisz wyregulowac pedal sprzegla. pare minut i ustawisz sobie tak jak potrzeba.
też tak myślałem, ale regulacja naprawdę dużo pomogła!
dzięki Panowie, dzisiaj pogrzebie przy tym.
Normalka przy nowym sprzęgle, reguluj
moze ktos tak szybko powie gdzie jest ta regulacja:-p
moje nowe sprzegło założone po przebiegu starego 160000 też właśnie łapie na samym końcu czy to właśnie sprawa regulacji pedała da efekt poprawy od początku gdy wsiadłem u mechanika sprzegło było bardzo mękkie nie wyczuwalne nawet ale dość mam ruszania z takim sprzęgłem na światłach trzeba trzymać żeby nie zgasł czy ta regualcja może mi pomóc????
skolopendra
24-05-10, 18:12
regualcja może mi pomóc????
może
A czy w 6 generacji też się da wyregulować sprzęgło?
KoszykCivic
07-10-12, 15:25
tylko jeszcze było by fajnie gdybym wiedział gdzie się znajduje ta regulacja?
skolopendra
07-10-12, 15:47
wiedział gdzie się znajduje ta regulacja?
pod pedałem sprzęgła
KoszykCivic
09-10-12, 23:45
I jak mam niby to sprzęgło podciągnąć? Jestem zielony
a nie wystarczy wymienić łożyska oporowego?
I jak mam niby to sprzęgło podciągnąć? Jestem zielony
a nie wystarczy wymienić łożyska oporowego?
łożysko oporowe służy do czego innego. w momencie wysprzeglenia, sprzeglo opiera sie na wypychanym lozysku i jak jest zuzyte to lozysko to wtedy szumi
proces regulacji masz ladnie opisany tutaj :P
http://forum.samnaprawiam.com/silnik-benzyna-sprzeglo-regulacja-pedalu-oraz-popychacza-vt890.htm
Powiedzcie mi czy na wysokich obrotach zmiana biegu tzn w momencie puszczania sprzęgła i dawania gazu powinno powinna być płynna i trwać ułamek sekundy czy macie takie jakby śliźnięcie, na niższych obrotach nie ma nic takiego tylko na wyższych, sytuacja jest taka sama w momencie wciskania sprzęgła do zmiany biegu. Nie wiem czy to jest objaw ślizgania się sprzęgła czy nie bo nie jeździłem samochodem w którym by się ślizgało.
za wolno puszczasz pedał
Serio mówisz, czy jaja sobie robisz?
sprzeglo Ci wyzej lapie niz dodajesz gazu, wyreguluj pedal sprzegla ;] (mi sie tak dzieje co jakis czas jak sprzeglo wyzej chwyta, kwestia wyczucia)
sprobuj ruszyc bez dodawania gazu
sprawdz czy sie slizga probujac ruszyc z dwojki na kraweznik ;]
No włąśnie sprzęgło się nie ślizga tylko takie coś mi się robi i to też nie za każdym razem. Kumpel mówił że to może być łożysko oporowe, ma rację? Bo płyn w wysprzęgliku nie ma nic do tego, bo muszę wymienić.
nie ma racji
http://www.civic4g.pl/faq/sprzeglo/sprzeglo.jpg
łożysko oporowe jest pomiedzy skrzynia i dociskiem na widelkach i jedyne co moze sie zrobic to halas lozyska po nacisnieciu sprzegla
wiec teraz albo regulacja i czekasz az sie skonczy sprzeglo, albo wymieniasz odrazu bo nie wiesz kiedy bylo robione i wtedy regulujesz
Ok czyli mam wyregulować tak jak podawałeś stronę wcześniej i mam obniżyć, żeby łapało niżej, tak?
KoszykCivic
12-10-12, 11:20
łożysko oporowe służy do czego innego. w momencie wysprzeglenia, sprzeglo opiera sie na wypychanym lozysku i jak jest zuzyte to lozysko to wtedy szumi...
U mnie właśnie szumi.. :/