Zobacz pełną wersję : Używana instalka LPG
Witam
Mam pytanie czy jest możliwość montażu używanej instalacji LPG?? ponieważ koszt nowej to ok 2 tyś Prosze o odpowiedz
Pozdrawiam
Bassmaster
07-10-08, 20:00
Montaż jest jak najbardziej możliwy, trzeba tylko zwrócić uwagę na kondycję jej komponentów (stan i homologacja zbiornika, parownik, elektrozawór, wtryskiwacze jeśli to sekwencja).
Jest to dobry czas np. na wymianę membran w parowniku lub wymiana komputera na lepszy (polecam AL-700).
To co ci się przyda, to zbiornik, parownik (reduktor), elektrozawór z filtrem, komputer, wtryski jeśli to sekwencja lub mikser jeśli to starsza instalacja.
To, co radzę wyrzucić to przewody gumowe i miedziane gazowe (mogą być popękane lub przytkane).
Wszystko powinno być złożone w profesjonalnym warsztacie, co gwarantuje długotrwałą eksploatację takiej "przekładki".
aha to powiedzmy ze dorwał bym używaną instalke w warsztacie by mi ją przełożyli a czy z dokumentami miał bym jakieś problemy??
Bassmaster
08-10-08, 17:21
Z tego co wiem, to musisz mieć homologację na butlę i instalację z elektroniką (chodzi o silniczek krokowy na wężu od reduktora, nie koniecznie działający) aby samochód mógł przejść przegląd techniczny. Potrzeba silniczka krokowego nie dotyczy sekwencji.
Jeśli zatem instalacja jest krajowa, to nie ma żadnego problemu z przekładką.
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
WhiteCivic
11-01-13, 08:34
Witam
Jestem posiadaczką Hondy Civic VI którą mocno uszkodziłam. Lecz silnika nie, kupiłam drugą, identyczną, nawet ten sam kolor i chciałabym przełożyć LPG sekwencyjne. Czy istnieje taka możliwość, ewentualnie co bym musiała wymienić gdyż butli zostały 3 lata jeszcze. I nie wiem w jaki sposób to można zrobić ewentualnie gdzie w województwie Mazowieckim, Podlaskim lub Lubelskim można takie coś zrobić? Zależy mi na czasie ponieważ muszę w tej drugiej podbić przegląd i przerejestrować. Dzwoniłam do jednej firmy to oznajmili mi że tylko nowa sekwencja wchodzi w gre. Na wielu forach szukałam i część pisze że można jak najbardziej inni że nie. Jeśli ktoś nie chce pisać na forum to niech się odezwie na PW. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam WhiteCivic :)
Cześć. O ile się nie mylę, w świetle prawa nie wolno montować używanej instalacji LPG - bez względu na to, z jakich źródeł ona pochodzi. Zatem jeśli chodzi o wbicie LPG w dowód rejestracyjny, musiałabyś znaleźć jakiegoś gazownika, który wystawiłby Ci papiery świadczące o montażu (teoretycznie nowej, dostarczonej przez klienta) instalacji LPG w Twoim samochodzie. Tyle tylko, że nie każdy gazownik na to pójdzie bo sam może za to beknąć. Spróbuj ewentualnie pojeździć osobiście i popytać, przez telefon mogą nawet nie chcieć o tym rozmawiać ;)
mmmm... teoria to jedno... a co się robi to drugie, nie rozumiem tego, ale w krakowie wbijają w dowód LPG jak butla była w innym samochodzie wcześniej, a oni to wiedzą bo mają dopisaną w katalogach nr homologacji do numeru vin samochodu i nie powinna butla się znaleźć w innym pojeździe, natomiast znam wielu ludzi którzy tak robili, i nie było problemów...
Przełożyć się wszystko da bez problemu, jedynie co to przewód miedziany od butli do reduktora może się twardy zrobił i nie będzie się nadawał do przekładki...
co do butli to zależy ile chcesz tym pojazdem jeździć, ja bym kupił już nową butlę i miał święty spokój, ale to moje zdanie.
A jeśli instalacja dobrze się sprawowała w poprzednim wozie, to nie widzę przeciwwskazań do przekładki, tylko że wielu gazowników drogo sobie liczy za coś takiego, bo to trudniejsze i zajmuje więcej czasu niż montaż wszystkiego od nowa.
oni to wiedzą bo mają dopisaną w katalogach nr homologacji do numeru vin samochodu i nie powinna butla się znaleźć w innym pojeździe
Z tego co się orientuję to nie tylko butla, ale i każdy inny element instalacji LPG który ma homologację, tj. butla, reduktor czy komputer. Ale tu masz rację, teoria teorią a praktyka swoją drogą. Dlatego tak jak pisałem najlepiej chyba by było podjechać do gazowników i popytać ;)
Przepisy mówią jasno, że nie wolno montować używanych instalacji LPG.
W Wydziale Komunikacji potrzebne są do wpisania instalacji gazowej trzy dokumenty: wyciąg ze świadectwa homologacji , faktura na montaż instalacji LPG i atest zbiornika.
Żaden szanujący się gazownik nie wypisze na używaną instalacje homologacji i faktury.
Przepisy przepisami, nie oszukujmy sie wszystko da sie zalatwic w tym kraju kwestia tylko $. Ostatnio widzialem na allegro wszystkie potrzebne papiery za 300zl.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
vnv_nation
11-01-13, 19:37
Przepisy przepisami, nie oszukujmy sie wszystko da sie zalatwic w tym kraju kwestia tylko $. Ostatnio widzialem na allegro wszystkie potrzebne papiery za 300zl.
No tylko tu 300 tam cos tam i powoli traci sens przekladki i kombinowania o pare zlotych a przy okazji ryzyko problemow potem z instalacja.. bo to ze pracuje w jednym aucie ok, nie znaczy ze po zalozeniu do innego bedzie ideal. Mi by sie nie chcialo bawic i kombinowac za pare stowek, jak komus zalezy zeby miec lpg to lepiej zalozyc normalnie w warsztacie a ewentualnie stara instalacje zostawic sobie na czesci moze kiedys cos sie przyda.
co do podzespołów oprócz butli nie wiem jak wygląda z używanymi, ale ja jak pracowałem na zakładzie montażu lpg to wpisywałem te numery od tak, z pamięci wymyślone, żadne numery się nie powtórzyły bo nikt nie wrócił :D:D, natomiast na przeglądzie corocznym na stacji sprawdzana jest jedynie homologacja zbiornika, reduktor, listwę czy sterownik możesz mieć tak schowane, że trzeba by cały dzień aby sczytać numery homologacji...