Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : panowie strzelil pasek rozrzadu w d15b2 ;((

bvki
07-10-08, 00:16
witam..

dzis uslyszalem opinie na temat zdrowia mojej hani i jestem kompletnie zdolowany :(
podczas co prawda wolnej jazdy mialem ok 60 km/h nagle zgasl silnik i nie chcial juz odpalic... zatrzymalem sie i od razu sprawdzilem czy daje iskre... Ku mojej radosci nie dawala... scholowalem auto do domu, dobrze ze stalo sie to jakies 600 metrow od domku ;) auto stalo kolejny dzien. Zawiozlem dzis do mechanika i otrzymalem telefon - strzelil pasek rozrzadu - zalamany...

doczytalem na forum ze moze sie uda jakos bez ingerencji w silnik.. nie jechalem szybko, hania nie byla na obrotach :((

co robic? ladowac sie w koszta jesli silnik do remontu? sam juz nie wiem... jutro podjade do tego mechanika i bede z nim rozmawial... o rezultacie napisze...

jero11
07-10-08, 00:54
założyć do sprawdzenia ciśnienia jakiś pasek, jeśli będzie na wszystkich cylindrach równe ciśnienie to założyć nowy rozrząd oraz przy okazji pompę wody i się cieszyć :)
jeśli na którymś cylindrze będzie mniejsze ciśnienie to zwalać głowicę i ocenić jak to wygląda.

piotrstrojek
07-10-08, 12:06
Koszt samego silnika D15B2 (bez osprzętu) też bardzo wysoki nie jest... także nie ma powodów do rozpaczy

karpik85
08-10-08, 10:05
Ja nie wiem czy to dobry pomysł żeby zakładać pasek i sprawdzać ciśnienie, bo jeśli się jednak coś skrzywiło (zawory) to można w ten sposób jeszcze coś rozwalić przy okazji. Ja bym wolał rozebrać głowice i obejrzeć czy ucierpiała, jeśli nie to poskładać do kupy i śmigać.

gapa
08-10-08, 10:16
Kiedyś znajomy który pracował w Hoondzi powiedział mi , że Honda ma silnik bezkolizyjny czyli w przypadku zerwania się paska zawory się nie pokrzywią. Ale dobrze by było gdybyś to jeszcze z kimś skonsultował bo nie wiem czy wszystkie silniki Hondy i czy to wogóle prawda.

piroman
08-10-08, 10:36
Honda nie ma silników bezkolizyjnych a na pewno nie ma silnika w D-serii który byłby bezkolizyjny. To czy zawory spotkaja się z tłokami zależy w dużej mierze od szczęścia

pawel_malik
08-10-08, 10:45
nic nie sprawdzaj tylko zwalaj górę i rób diagnoze!!! Nie kreć silnikiem po zerwaniu paska!!!

karpik85
08-10-08, 10:48
Kiedyś znajomy który pracował w Hoondzi powiedział mi , że Honda ma silnik bezkolizyjny czyli w przypadku zerwania się paska zawory się nie pokrzywią. Ale dobrze by było gdybyś to jeszcze z kimś skonsultował bo nie wiem czy wszystkie silniki Hondy i czy to wogóle prawda.

W życiu nie słyszałem o bezkolizyjnym silniku szesnastozaworowym, a już napewno nie w Hondzie. A jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi. Mojemu ojcu w dieslu Fiata dwa razy strzelił pasek i zawsze w pierwszej kolejności mechanior rozbierał silnik, żeby ocenić ewentualne uszkodzenia. W obu przypadkach były pokrzywione zawory.

jero11
08-10-08, 11:21
Ja nie wiem czy to dobry pomysł żeby zakładać pasek i sprawdzać ciśnienie, bo jeśli się jednak coś skrzywiło (zawory) to można w ten sposób jeszcze coś rozwalić przy okazji. Ja bym wolał rozebrać głowice i obejrzeć czy ucierpiała, jeśli nie to poskładać do kupy i śmigać.

logiczne chyba jest że najpierw trzeba założyć pasek, wykręcić świece i pokręcić parę razy ręcznie wałem w celu sprawdzenia czy wał się nie blokuje, jeśli nie blokuje można śmiało wtedy sprawdzać ciśnienie. jeśli dobry mechanik to powinien o tym wiedzieć, tylko że ciężko o takiego;)

gruszkin
08-10-08, 13:34
chcialem powiedziec, ze silnik d15b2 jest Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ BEZKOLIZYJNY!!!
przeprowadzona naprawa takiej sytuacji, nie łam sie kupuj nowy rozrząd i śmigaj:)

piotrstrojek
08-10-08, 15:10
Stary, a skąd masz takie rewelacjyjne informacje ??

tommy1981
08-10-08, 16:35
jak nie masz iskry na świecach sprawdź jeszcze aparat zapłonu, chyba ze juz robiles autko u tego mechanika i wiesz ze zna sie na rzeczy :)

wunat
08-10-08, 22:04
chcialem powiedziec, ze silnik d15b2 jest Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ BEZKOLIZYJNY!!!
przeprowadzona naprawa takiej sytuacji, nie łam sie kupuj nowy rozrząd i śmigaj:)

a to ciekawe... skad to info?

Siny26
09-10-08, 14:56
a to ciekawe... skad to info?

mi strzelił paseczek przy prędkości 120km/h i wszystko było cacy pasek zmieniłem i śmigałem może miałem farta możne faktycznie zawory z tłokiem się mijają . Pisze to czego doświadczyłem ;)

bvki
09-10-08, 19:56
Panowie sluchajcie :) diagnoza taka - strzelil tylko PASEK :D jezu ale sie ucieszylem, do wymiany poszlo: pasek, napinacz, i pompa wody.. uff ulga dzis odbieram HANIE napisze jeszcze czy faktycznie dobrze zrobiona czy silnik smiga tak jak smigal i wogole ;) takze do potem :)

hmmm juz po raz ktorys slysze ze wlasnie silniki d15b2 sa w stanie przetrwac zerwanie paska.. to o ile mnie to zastanawialo dlaczego akurat one, nie spodziewalem sie ze w moim przypadku sie to sprawdzi ;)

moze dlatego ze jechalem tylko 60 km/h zawazylo ze nie byla to az tak duza sila... a moze te silniki sa wlasnie bezawaryjne?! :D

HANKE odbieram jutro i jutro zdam relacje co i jak ;) pozdr

Cracus
12-10-08, 16:49
Kolego a nie wiesz mniejwięcej jaki jest koszt wymiany rozrządu?? Paska, pompy rolki i napinaczy?? :)

bidzis3
13-10-08, 08:42
ja zaplacilem 400zl z robocizna do d13b2

bvki
13-10-08, 09:57
330 zl po znajomosci ;) pompa pasek napinacz :)

Shaqr
19-12-08, 13:28
Troche odkopie temat, ale tylko dlatego aby napisac ze w moim D15B2 tez strzelil pasek rozrzadu i nic z zaworami sie nie stało. Dodam ze nie wiem przy jakiej predkosci to sie stalo, bo kupilem ja juz z zerwanym. Jak widac te silniki maja wiecej szczescia nic mocy heh :)

shantillas
19-12-08, 14:57
Koledze w Ej2 czyli w d15b7 rozwalil sie napinacz i pasek sobie przeskoczyl. Co lepsze kumple krecil silnik jeszcze kilka razy az bylo slychac stuki. Zalozyl nowy pasek i napinasz i Honda smiga jak ta lala.

cosmonauth
19-12-08, 17:40
bezkolizyjny to byl 2.0 8V w oplach...
ale my nie lubimy oplów

wastag
20-12-08, 13:47
w d16a9 tez rypnał i podobno chłopaki jeszcze na popych go chcieli.. i nic nowy pasek i złoto. może niech ktoś napisze że coś sie zdup....yło bo wychodzi ze rzeczywiscie bezkolizyjne sa

suhy
21-12-08, 19:33
zdejmij pokrywe , jak nie zobaczysz niepokojących żeczy ,to ustaw na znaki , zamont pasek i przekręć wałem .jak wszystko oki to zakręć .
po tym kapniesz sie czy wszystko oki.

ps: najprawdopodobniej dostały min 2 zawory pytanie jak mocno.

gruszkin
23-12-08, 12:28
d15b2 jest bezkolizyjny.na faktach

Rafkodc2
23-12-08, 12:39
d15b2 jest bezkolizyjny.na faktach

d15b2 potwierdzam jest bezkolizyjny,ale nie każde d ma takie szczęście:)

mirasek
23-12-08, 15:30
Skoro d15b2 jest bezkolizyjny to d15b7 chyba też? A co np. z d15z1/z3? Zawsze myślałem że wszystkie 16V są kolizyjne a tu taka nowina ;)

Rafkodc2
23-12-08, 17:47
Skoro d15b2 jest bezkolizyjny to d15b7 chyba też? A co np. z d15z1/z3? Zawsze myślałem że wszystkie 16V są kolizyjne a tu taka nowina ;)

to nie nowina po prostu tak jest...co ma do tego czy to 2 czy 4 zawory na cylinder to nie zasada
na to wpływa wiele czynników,między innymi stopień sprężania.
Wiadomo że w dieslu jest on większy,gdzie tłoki praktycznie dotykają głowicy,więc kolizja jest normalna jak śnieg w grudniu:D
Czy b7 jest bezkolizyjny,pewnie tak.Nie sądzę żeby się różnił skokiem zaworów od b2,chociaż nie testowałem i nie daję gwarancji.
Dwa silniki prawie identyczne D16Z5-CRX i D16A8-rover coupe.Co do A8 to na pewno kolizja,a Z5 nie jestem pewien na 100%bo już nie pamiętam ale była raczej mijanka.
Więc nie ma co mącić se głowy co będzie,liczyć czasami na cuda i czekać aż pasek zgubi zęby albo się zerwie,trzeba po prostu go wymieniać.

nycha
23-12-08, 18:16
Jasnym jest, że iskry nie będzie po zerwaniu paska, bo niby jak skoro wałek rozrządu się nie kręci ?

gruszkin
24-12-08, 12:55
d15z1 jest kolizyjny, d15z3 także, d15z6 równiez:). ale d15b2 i mysle ze d15b7 nie, co do d16z5 to pare lat temu znajomy miał przygodę z zerwanym paskiem i jakoś to się udało ogarnąć, zawory sie nie pokrzywiły

suhy
27-12-08, 20:34
to się udało ogarnąć, zawory sie nie pokrzywiły d16z6 pasek poszedł w trakcie uruchamiania ,tłok oparł sie na zaworach. po założeniu nowego paska miał mniejszą kompresje na pierwszym cylindrze .po przejechaniu 10 kilometrów wróciło do normy. auto zostało przebudowane na kjs ,startowało prawie cały sezon (27 pucharów)i nic sie nie stalo. FUX......

zinkimar
04-02-09, 19:41
Dwa dni temu przy 140km/h pękł pasek w moim Cifie (D15B2) i co? założony nowy pasek+rolka i dalej cyka:D