PDA

Zobacz pełną wersję : nabicie przegubu

sienias
06-10-08, 22:57
Witam! Mam mały problem (civic EJ9), a mianowice zabrałem się za wymianę przegubu zewnętrznego, wyciągnąłem półoś, wybiłem stary przegub, ściągnąłem ten mały pierścień i...
No i jest problem. Założyłem nowy pierścień i niestety ine da sięnabi przegubu na półoś. Za każdym razem ten pierścień ucieka z gniazdka, próbowałem już zaciskanie go tam kombinerkami, przytrzymywanie opaskami metalowymi, no ale nic nie pomaga, bo za każdym razem jak uderzę w przegub to pierścień nie chowa się cały tylko któraś jego częśc jest na wierzchu. Macie jakiś sposób na to, jakąś radę?

Tompro
07-10-08, 08:17
Spróbuj może założyć stary pierścień z powrotem. Ja zawsze składałem na starych pierścieniach i było ok. Nowy to byś musiał chyba najpierw ścisnąć mocniej w powietrzu a później go założyć dopiero, może to pomoże. Albo inne wyjście wziąć opaske skręcaną na śrube i ją założyć na pierścień i ścisnąć tylko nie jakoś super mocno. Następnie nabijać przegub zdecydowanymi uderzeniami żeby w miare szybko wskoczył. Ten pomysł mi się skojarzył z wkładania tłoków do silnika gdzie też pierścienie ściskasz i jak w miare szybko wsuniesz tłok to wskakuje bez problemu.

sienias
07-10-08, 10:22
Tak właśnie robiłem, zaciskałem opaską, klamrami i za każdym razem wyskakuje nawet przy zdecydowanym uderzeniu. Stary pierścień jest takich samych rozmiarów jak nowy i tak samo mocno sprężynuje. Z tym, że producent nowego przegubu wrzucił do opakowania dwa pierścienie, może na zapas. No nic, wrócę z pracy i będę dalej kombinować...

piotrstrojek
07-10-08, 11:54
Jak mi machery wymieniali manszetę to też mieli problemy z tym pierścieniem - ale oni robili to we dwóch - jeden trzymał pierścień (śrubokrętem i obcążkami) a drugi jak tamten mu powiedział to uderzal młotkiem w przegub...

sienias
07-10-08, 12:27
no samemu nie tak łatwo, ale jakoś może dam radę

stashek
07-10-08, 19:19
Moj mechanior św pamieci nie mógł zdjac przegubu to jechał na prasę

Piter
07-10-08, 19:49
Czy do wymiany mieszka na przegubie zewnętrznym trzeba wyciągać całą półoś? Czy można to zrobić ściągając tylko tarcze?

qba1983
07-10-08, 21:06
jak uda ci sie zdjac przegub zewnetrzny to da sie to zrobic bez wyjmowania polosi

sienias
08-10-08, 08:52
poszło... metoda cierpliwości i siły no i udało się. Zakładałem zacisk na pierścień, taki jak na węże do chłodnicy, zsuwałem go tak na styk, potem zakładałem przegub i młotkiem go wbiłem