Zobacz pełną wersję : nabicie przegubu
Witam! Mam mały problem (civic EJ9), a mianowice zabrałem się za wymianę przegubu zewnętrznego, wyciągnąłem półoś, wybiłem stary przegub, ściągnąłem ten mały pierścień i...
No i jest problem. Założyłem nowy pierścień i niestety ine da sięnabi przegubu na półoś. Za każdym razem ten pierścień ucieka z gniazdka, próbowałem już zaciskanie go tam kombinerkami, przytrzymywanie opaskami metalowymi, no ale nic nie pomaga, bo za każdym razem jak uderzę w przegub to pierścień nie chowa się cały tylko któraś jego częśc jest na wierzchu. Macie jakiś sposób na to, jakąś radę?
Spróbuj może założyć stary pierścień z powrotem. Ja zawsze składałem na starych pierścieniach i było ok. Nowy to byś musiał chyba najpierw ścisnąć mocniej w powietrzu a później go założyć dopiero, może to pomoże. Albo inne wyjście wziąć opaske skręcaną na śrube i ją założyć na pierścień i ścisnąć tylko nie jakoś super mocno. Następnie nabijać przegub zdecydowanymi uderzeniami żeby w miare szybko wskoczył. Ten pomysł mi się skojarzył z wkładania tłoków do silnika gdzie też pierścienie ściskasz i jak w miare szybko wsuniesz tłok to wskakuje bez problemu.
Tak właśnie robiłem, zaciskałem opaską, klamrami i za każdym razem wyskakuje nawet przy zdecydowanym uderzeniu. Stary pierścień jest takich samych rozmiarów jak nowy i tak samo mocno sprężynuje. Z tym, że producent nowego przegubu wrzucił do opakowania dwa pierścienie, może na zapas. No nic, wrócę z pracy i będę dalej kombinować...
piotrstrojek
07-10-08, 11:54
Jak mi machery wymieniali manszetę to też mieli problemy z tym pierścieniem - ale oni robili to we dwóch - jeden trzymał pierścień (śrubokrętem i obcążkami) a drugi jak tamten mu powiedział to uderzal młotkiem w przegub...
no samemu nie tak łatwo, ale jakoś może dam radę
Moj mechanior św pamieci nie mógł zdjac przegubu to jechał na prasę
Czy do wymiany mieszka na przegubie zewnętrznym trzeba wyciągać całą półoś? Czy można to zrobić ściągając tylko tarcze?
jak uda ci sie zdjac przegub zewnetrzny to da sie to zrobic bez wyjmowania polosi
poszło... metoda cierpliwości i siły no i udało się. Zakładałem zacisk na pierścień, taki jak na węże do chłodnicy, zsuwałem go tak na styk, potem zakładałem przegub i młotkiem go wbiłem