Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Inteligentne ładowanie - Czyli włącz światła na krótkiej trasie

kaliope
31-01-23, 11:21
Siadł mi 3 letni akumulator Honda OEM. Teraz wiem, że trzeba jeździć na światłach

https://www.youtube.com/watch?v=_dAFDZT2jIE

Lucas.FK2
02-02-23, 08:35
Szczerze mówiąc to wolę doładowywać sam akumulator niż wypalać bez sensu żarniki i odbłyśniki w naszym przypadku gdzie są światła ksenonowe.
Tak- również mam oem akumulator Hondy Varta. Raz na jakiś czas podpinam go pod prostownik gdy coś przy nim robie- ile pożyje? Zobaczymy :)

Mobilek
04-02-23, 01:21
Akumulator Yuasa w tym roku chyba mu strzeliło 10 lat, przez 4 użytkowany w V gen codzienna jazda, później i obecnie w DC2 które jeździło raz więcej raz mniej i żyje już tyle lat. Poprzednie aku użytkowane codziennie poddało się po 7 latach przy mrozach po -20. Uważam że jeżeli zadba się w miarę o akumulator poprzez naładowanie co jakiś czas do pełna prostownikiem to oddźwięczy się to dłuższą lepszą sprawnością aku. Warto też skontrolować poziom elektrolitu jeżeli jest taka możliwość.

login
04-02-23, 09:05
Od siedmiu lat używam Yuasa YBX5053 48Ah 430A i nigdy nie było z min żadnych problemów.
Mam dołożony automatyczny włącznik świateł mijania po przekręceniu kluczyka, więc światła zapalają się nawet jak bym przejechał 100 metrów. A to, że samochód może spalić 0,5 albo 1 litr więcej paliwa po przejechaniu 100 km z włączonymi światłami jest mi zupełnie obojętne.