Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprężyny EK4 Oryginały VTI a inne odpowiedniki

Bober
21-02-22, 14:32
Witam serdecznie mam zamontowane sprężyny Eibacha na Civicu oraz drugi kpl H&R, auto strasznie jest zglebione. Poszukuje oem sprężyn do vti ale nic nie mogę znaleźć nawet w salonie już nie oferują :(

Mam pytanie czy jakieś inne sprężyny podejda do tego EK4 z 1997 przedlifta,hb, bo nie wiem czego dokładnie szukać na podmiankę. Mogę zamienić kpl amorów z sprężynami HR na kpl sprężyn od vti oem lub jakiś które nie obniżą mi auta.

Dziękuję i pozdrawiam

kazik2_h9w3
21-02-22, 22:04
Pozostaje Ci szukać OEM używanego zestawu lub założyć seryjny zestaw z każdego Civica 6g w nadwoziu ej/ek
Mogą się nieco różnić ale ja mając 12 lat Civica zmieniałem sprężyny a to gwinty i silniki z d na b serie i jakiejś specjalnej różnicy w prowadzeniu nie widziałem
Aczkolwiek jest to moje zdanie i nie każdy może się zgadzać

Bober
22-02-22, 07:44
Dziękuję Kolego za odpowiedź, ja nie mam wiedzy odnośnie 6g, wcześniej posiadałem rexa d16a9 i żelazko b16a1 i to było dawno temu 😃 Czyli nie będzie żadnego problemu z przekładka tzn nie różnią się one budową? Jedynie pewnie twardością jak i wysokością? Dobrze rozumuję? Dziękuję i pozdrawiam

login
22-02-22, 08:53
Czyli nie będzie żadnego problemu z przekładka tzn nie różnią się one budową? Jedynie pewnie twardością jak i wysokością? Dobrze rozumuję?

Każde seryjne sprężyny do Hondy Civic VI generacji (EJ/EK) są takiej samej wysokości i twardości.
Jedynie chyba w EK4 Rally i EK4 F1 była jakaś różnica. Nie jestem tego na 100% pewien i jest to do zweryfikowania, ale nie sądzę żeby groziło Ci znalezienie OEM'owego zawieszenia/sprężyn od tych wersji.

Bober
22-02-22, 15:19
Dzięki Kolego, znalazłem nowe OEM od 1.6 w piątek sprawdzę jak to będzie wyglądało. Pozdrawiam

kazik2_h9w3
22-02-22, 21:26
Z tego co pamiętam sprężyny z 5g też pasują p&p

Bober
22-02-22, 22:12
Z tego co pamiętam sprężyny z 5g też pasują p&p

Dzięki 👍🏻