Zobacz pełną wersję : Ucieka olej, i to szybko!!!!
Mam problem bo olej bardzo szybko mi ucieka.
Dodatkowo dzis zauwazylem takie zacieki
http://imagefruity.com/images/45hq0hyu7n2fknv2ss1v_thumb.jpg (http://imagefruity.com/viewer.php?file=45hq0hyu7n2fknv2ss1v.jpg)
Czy to olej wycieka?? Wina jakiejs uszczelki czy cos??
Kupilem H i sprzedawca/sprowadzajacy powiedzial ze nie wie na jakim oleju jezdzil wiec trzeba lac zwykly, ale starszy kupil polsyntetyk taki
http://imagefruity.com/images/i3sxyajwee90udrplod_thumb.jpg (http://imagefruity.com/viewer.php?file=i3sxyajwee90udrplod.jpg)
i taki leje
Zaleje oleju do maxa, miesiac i jest przy minimum :(
Jaka moze byc przyczyna??
Z tego zdjęcia powyżej wynika, że poci ci się uszczelka pokrywy zaworów. Trzeba by zacząć od jej wymiany. Jeśli nie dymi i nie ma jakichś innych wycieków powinno pomóc.
Miesiąc to pojęcie wzgledne. Ile w tym czasie zrobiłeś km?
no jezdzi sie sporo, praktycznie codziennie, dziennie kolo 5-10km w miesiacu trafily sie tez 2 trasy 180km w obie strony
witam
dla pewności możesz zagrzać autko wyłączyć silnik OSTROŻNIE w dobrych rękawicach odkręcić zawór z chłodnicy i dolać płynu lub wody destylowanej tak żebyś miał full po brzegi i zobaczyć czy nie ma żadnych plamek oleju albo czy nie występuje bulgotanie, jeżeli cokolwiek z tego co napisałem występuje to masz większy problem < np. uszczelka pod głowicą
Możesz jeszcze na chodzącym silniku odkręcic korek oleju z pokrywy zaworów przyłożyc na wysokości 5 cm rękę i przy gazować jak poczujesz wiele ciepłych kropel to tezmusisz u mechanika zawitać
zasadnicze pytanie-na czym zauwazyles te zacieki?
witam
dla pewności możesz zagrzać autko wyłączyć silnik OSTROŻNIE w dobrych rękawicach odkręcić zawór z chłodnicy i dolać płynu lub wody destylowanej tak żebyś miał full po brzegi i zobaczyć czy nie ma żadnych plamek oleju albo czy nie występuje bulgotanie, jeżeli cokolwiek z tego co napisałem występuje to masz większy problem < np. uszczelka pod głowicą
Możesz jeszcze na chodzącym silniku odkręcic korek oleju z pokrywy zaworów przyłożyc na wysokości 5 cm rękę i przy gazować jak poczujesz wiele ciepłych kropel to tezmusisz u mechanika zawitać
Co za głupoty piszesz, nie można na rozgrzanym silniku odkręcać korka chłodnicy, można to sprawdzić tylko w zbiorniczku wyrównawczym.
A co do odkręcania korka wlewu oleju to chyba wszyscy na forum mamy silniki do remontu bo u wszystkich będzie pluło olejem na pracującym silniku:D
no jezdzi sie sporo, praktycznie codziennie, dziennie kolo 5-10km w miesiacu trafily sie tez 2 trasy 180km w obie strony
No to faktycznie dużo jeździsz :)))))
Tak poważnie to sprawdź uszelkę pod głowicą,przetrzyj silnik i obserwuj czy masz zacieki. Ew wymien uszczelniacze na zaworach. takich tematów jest multum
dobra to tak, duzo jezdze to jeszcze z przed wakacji przyzwyczajenie bo jezdzielm codziennie do szkoly 30km w jedna strone i tak mi zostalo:D teraz w wawie to do szkoly i z powrotem to gdzies 10km dziennie
i teraz najwazniejsze, przed chwila kupel wsiadl do samochodu odkrecilem korek on przygazowal i pryskal olej do gory :(:(:(:(: troche sie zalamalem, silnik byl zimny
A co do odkręcania korka wlewu oleju to chyba wszyscy na forum mamy silniki do remontu bo u wszystkich będzie pluło olejem na pracującym silniku
czyli co to normalne?? czy mam sie zaczac martwic?? duzo tego oleju nie wyplunelo ale troche jednak bylo:(:(
silnik ma przejechane 113tys kupilem go ja mial chyba 103tys, na zimnym nie przekraczam 2,5tys obr a jak sie zagrzeje tro roznie ale zazwyczaj ciagne do kolo 3tys
jak mogles to zrobic, ale głupota:D nie wierz takim bzdurom, to przeciez logiczne ze olej będzie bryzgał, no nie rób z siebie dziwoląga:D:D.pali Ci w miarę sensownie tego oleju ,auto nie ma 113tys tylk o213 tys;]
auto nie ma 113tys tylk o213 tys;]
czemu?? przebieg byl udokumentowany jak kupowalem H
gruszkin dobrze pisze, czyli nie wierz w te głupoty z bryzganiem oleju po odkręceniu korka.
co do przebiegu to dziwnie mały ten przebieg, jak masz to udokumentowane?
a nie wiem dokladnie ale byly dokumenty ze przebieg oryginalny
civic lsi dubi
07-10-08, 17:48
jak masz ksiazke serwisowa i wszystki badania dokonane az do daty zakupu i tam jest przebieg innej mozliwosci nie ma na autentycznosc a jak na pismie lub kartce ci napisali to :::LOL::: i raczej chyba kiszka z makiem
no wlasnie jakies takie DOKUMENTY byly a nie ze ktos napisal
dobra koniec tematu bo widze ze chcecie mi wmowic ze mam nioryginalny przebieg :mad:
no wiesz , kolego, jeśli Twoje auto ma taki przebieg to by znaczyło że ROCZNIE robiło 8tys km;]. Tyle to ja robię w 3 miesiące a nie jeżdżę specjalnie duzo-głownie po miescie latam.Tak więc troche to nie do wiary sam przyznasz. A jak odkręcisz korek wlewu i zobaczysz ze lecą spaliny (bo to zse olej bryzga to normalne-tam wszystko pracuje) z niego, to znaczyć będzie ze uszczelka(tak mi powiedział kumpel:))
Po 1 takie coś jak książka serwisowa to nie żadne bóstwo szukałem może minutkę :
http://www.allegro.pl/item451340333_honda_serviceheft_niemiecka_ksiazka_ serwisowa.html
Po 2 zdarzają się auta z małym przebiegiem i wydaje mi się że kiler113 właśnie taką kupił( widziałem to autko i naprawdę wygląda ładnie no może poza tymi lampami z tyłu ale to już chyba sprawa zamknięta). A sam osobiście przeglądałem autko z 1993 roku z przebiegiem 32000 i ciekawostką było to że miało jeszcze wszystkie folie fabryczne a bagażnik to ledwo otworzyliśmy bo nie wiem czy ktoś go kiedyś widział od środeczka. I było to EG3 tu na niestety bo miałem chęć na to autko.