Zobacz pełną wersję : Reset kompa brak reakcji wentylatora..
Konfig:
Honda Civic 93r. EG4
d15b2 standard
Dlaczego gdy zrobię reset komputera poprzez wyciągnięcie na kilka sekund bezpiecznika back up......potem odpale maszyne silnik sie nagrzeje itp..... nie załancza mi się wentylator w celu potwierdzenia wprowadzenia nowych danych. Dodam iż spinałem wentylator na krótko i działa bez zarzutu...
nie załancza mi się wentylator w celu potwierdzenia wprowadzenia nowych danych.
a to wentylator potwierdza jakieś wprowadzenie danych ? :D :D To pytanie to chyba jakaś prowokacja.
Wyjmij bezpiecznik na kilka sekund, a potem odpal fure i normalnie jedź.
Wentylator załącza się przy odpowiedniej temperaturze, widocznie za krótko auto chodziło, przy teraźniejszych temperaturach, musi trochę potrwać, aby się nagrzać.
...nawet do 40 min lub więcej ;)
szczerze mówiąc to nawet ten wentylatow nie jest potrzebny.....w upalne dni tego lata nawet gdy w silniku miałem dużo za mało wody....temp nie skoczyła tak aby musiał się załączyć.....
Wentylator nic nie potwierdza tylko dorzuca swoje obciążenie elektryczne a komp ma się nauczyć reagować na taki spadek napięcia w obwodzie.
Najsensowniejszym rozwiązaniem jest rozpoczęcie jazdy odrazu po resecie komputera, i jak tylko się silnik zagrzeje, a pod obciążeniem dochodzi do tego znacznie szybciej, trzeba się gdzieś zatrzymac i poczekać, powinno wystarczyć góra 5 minut. Wentyl w koncu sie uruchomi, łatwo poznać ten moment bo obroty na 0,5-1 sek spadną i za chwilę się wyrównają. Po wyłączeniu wentylatora trzeba zgasić silnik. Po tych czynnościach można jeździć normalnie.
Dodam tylko, że w moim przypadku jesli po odłączeniu akku lub resecie nie przeprowadzalem powyższych czynności, przy dojeżdzaniu do skrzyżowania czy innego miejsca gdzie mialem się zatrzymać, w momencie wciśnięcia sprzęgła obroty spadały prawie do zera. Po nauce jałowych obrotów wszystko wraca do absolutnej normy.
podłącze sie do tematu. Mam taki problem z wentylatorem dzisiaj gdy temp mi urosła do czerwonej kreski :D to nie załączył sie wentylator, no to spr bezpieczniki i ten od wentylatora był spalony. No to kupiłem nowy i wsadziłem no i gdy temp znowu urosła do czerwonej kreski wentylator tez sie nie włączał i gdy spr nowy bezpiecznik był znowu spalony co to moze byc ??:confused:
podłącze sie do tematu. Mam taki problem z wentylatorem dzisiaj gdy temp mi urosła do czerwonej kreski :D to nie załączył sie wentylator, no to spr bezpieczniki i ten od wentylatora był spalony. No to kupiłem nowy i wsadziłem no i gdy temp znowu urosła do czerwonej kreski wentylator tez sie nie włączał i gdy spr nowy bezpiecznik był znowu spalony co to moze byc ??:confused:
najpierw zakręć śmigłem wentylatora czy obraca się bez oporów, potem podłącz wentylator na krótko czy chodzi i jeśli to będzie ok to musisz sprawdzić instalację, ewentualnie był za mały i włożyłeś za mały bezpiecznik i się przepala, jaki tam masz bezpiecznik?
śmigło sie obraca bez oporów, a bezpiecznik to jest 15 A
a powinien chyba być 25 albo 30 A sprawdź na rozpisce