Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szukanie przy hamowaniu, czy można z tym jezdzic?

Cyryl
25-01-21, 13:03
Witam. Mam hondę civic ufo z roku 2007, kupiona miesiąc temu używana. Po przejechaniu 1000 km na raz (trasa pl-nl) auto stało 10 dni nie ruszane. Dzisiaj, kiedy wsiadalem coś głośno strzelilo, jakby sprężyną. Po odpaleniu i przy starcie jazdy słychać było metaliczne tarcie, co po "rozruszaniu" się samochodu ustalo, ale przy hamowaniu, za każdym razem, słychać rytmiczne pukanie. Nadmienię, że wcześniej auto nie sprawiało żadnych problemów, przegląd techniczny przeszło wzorowo, podwozie jest zakonserwowane. Wspominał majster tylko, że osłony tarcz są podrdzewiale. Czy nic się nie stanie, jeśli będę przez najbliższe parę mcy jeździł autem w tym stanie? Od czego może być to pukanie przy hamowaniu? Jestem za granicą i było by dobrze mieć czym wrócić po zleceniu do kraju.

filipfm
25-01-21, 18:20
Widze, ze lektura regulaminu nie była grana, ale odpowiem ;)

Klocek sie przykleil do tarczy i jak ruszałeś to był strzał jak się odkleił. a tarcie przy hamowaniu to moze byc oznaka tego, ze tarcza po postoju lekko sie pokryła rdzą i trzeba ją zetrzeć kilkoma solidniejszymi hamowaniami.
W scenariuszu negatywnym jak to faktycznie tarcie metal o metal to odklejeniu klocka od tarczy mogło towarzyszyc tez odklejenie się elementu sciernego od blachy klocka. Wtedy wypadaloby wymienic

login
26-01-21, 12:17
Witam. Mam hondę civic ufo z roku 2007, kupiona miesiąc temu używana. Po przejechaniu 1000 km na raz (trasa pl-nl) auto stało 10 dni nie ruszane. Dzisiaj, kiedy wsiadalem coś głośno strzelilo, jakby sprężyną. Po odpaleniu i przy starcie jazdy słychać było metaliczne tarcie, co po "rozruszaniu" się samochodu ustalo, ale przy hamowaniu, za każdym razem, słychać rytmiczne pukanie. Nadmienię, że wcześniej auto nie sprawiało żadnych problemów, przegląd techniczny przeszło wzorowo, podwozie jest zakonserwowane. Wspominał majster tylko, że osłony tarcz są podrdzewiale. Czy nic się nie stanie, jeśli będę przez najbliższe parę mcy jeździł autem w tym stanie? Od czego może być to pukanie przy hamowaniu? Jestem za granicą i było by dobrze mieć czym wrócić po zleceniu do kraju.

http://civicklub.pl/forum/showthread.php?13-Przywitaj-si%EA-na-forum-Civic-Klub-Polska!/page727

Widze, ze lektura regulaminu nie była grana, ale odpowiem ;)

Lektura regulaminu forum grozi przegrzaniem styków.
:p