Zobacz pełną wersję : Silnik 1.6 i-DTEC, awaryjność, przebiegi Civic IX FL
Cześć. Zamierzam kupić Civica IX po lifcie 2015-2016 rocznik. Znacznie więcej jest ogłoszeń diesli oraz są tańsze, słyszałem jednak że pomimo wielu zalet silnik 1.6 i-DTEC (120 KM) ma fabryczny problem z wycierającym się wałkiem rozrządu oraz zbyt wielkim luzem tego elementu.
Honda podobno ma tego świadomość, jednak olewa temat.
W związku z powyższym mam pytanie do użytkowników diesli 1.6 i-DTEC (120 KM)
Proszę napiszcie jakie macie przebiegi w swoich dieslach, oraz czy macie/mielibyście jakieś problemy z tym silnikiem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
cisza w temacie a szkoda ..
też bym chętnie poczytał zarówno na temat diesla 1,6 jak i benzynki 1,8
cisza w temacie a szkoda ..
też bym chętnie poczytał zarówno na temat diesla 1,6 jak i benzynki 1,8
kolego o ile silnik 1,6 jest "świeży" i jest o nim mało info,to o silniku 1.8 wiadomości masz mnóstwo,wystarczy posiedzieć przed kompem i poczytać
Warto chyba pociągnąć temat...
Jestem szczęśliwym posiadaczem Tourera z tym silnikiem, z 2014 roku. Kupiłem go jak miał 120kkm i przejechałem 50tys. Problemów żadnych nie miałem, ale wydaje mi się, że zrobił się nieco "głośniejszy" po ostatnim wyjeździe wakacyjnym (3,5kkm, 4 osobowa rodzina). Może to tylko wrażenie...Oczywiście od czasu tamtego wyjazdu olej już został zmieniony (nie wydawał się specjalnie zużyty), filtry itp, ale i tak nie przyniosło to poprawy. Upieram się, że jest głośniejszy niż przed wakacjami.
Gdyby ten silnik był mocniejszy o 10-15KM to byłby dla mnie idealny, nie mniej jednak to bardzo sympatyczna jednostka.
Warto chyba pociągnąć temat...
A może na początek warto przeczytać regulamin tego forum i zacząć go stosować, hę?