Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nawiew dla pasażerów z tyłu, civic 5d

dsr47
15-09-20, 10:03
Cześć,

Civic VIII gen. wersja 5D 1.8 140KM

Mam pytanie odnośnie przepływu powietrza w kabinie. Podczas jazdy pasażerowie z tyłu krótko mówiąc się duszą przez brak nawiewów z tyłu.
Jedyne wyloty powietrza wewnątrz to te cztery przednie, fabryczne.. z przodu jest ok, jednak z tyłu coś słabo dochodzi.
(Ostatnio jak jechałem w 4 osobowym gronie to z przodu zamarzaliśmy od klimy, w momencie gdy z tyłu mówili, że nie ma czym oddychać :rolleyes:)

Czy można w jakiś sposób dołożyć kratki nawiewu w tylnej części kabiny? Np. na słupach B, w tylnej części podłokietnika przedniego lub pod siedzeniami?
Czy jest to skomplikowany zabieg?

Pzdr

zyga502
15-09-20, 15:21
Cześć,

Civic VIII gen. wersja 5D 1.8 140KM

Mam pytanie odnośnie przepływu powietrza w kabinie. Podczas jazdy pasażerowie z tyłu krótko mówiąc się duszą przez brak nawiewów z tyłu.
Jedyne wyloty powietrza wewnątrz to te cztery przednie, fabryczne.. z przodu jest ok, jednak z tyłu coś słabo dochodzi.
(Ostatnio jak jechałem w 4 osobowym gronie to z przodu zamarzaliśmy od klimy, w momencie gdy z tyłu mówili, że nie ma czym oddychać :rolleyes:)

Czy można w jakiś sposób dołożyć kratki nawiewu w tylnej części kabiny? Np. na słupach B, w tylnej części podłokietnika przedniego lub pod siedzeniami?
Czy jest to skomplikowany zabieg?

Pzdr

nawiewy na tył są poprowadzone kanałami pod przednimi fotelami ,sprawdź czy nie są zasłonięte np dywanikami ,inna sprawa to ,w jaki sposób klima ustawia nawiewy w trybie AUTO,obserwuj czy ''puszcza" też zimne powietrze na nogi

TRAFO
15-09-20, 19:42
Jak jeżdżę z rodziną na wakacje to dzieciaki z tyłu też narzekają.
Mam taki patent, że ustawiam klimę na szybę i na nogi, ale wyloty na nogi kierowcy i pasażera z przodu zatykam - wtedy więcej powietrza leci na tył.

CzechuXX
15-09-20, 20:57
Ja daję środkowe nawiewy max do góry, boczne w kierunku szyb. Z tyłu narzekają, że zimno ale mają mocno szyby przyciemniane.

manieku
15-09-20, 21:05
Ja tak samo jak @CzechuXX - klima na Auto, środkowe nawiewy max do góry, a boczne na szyby i z tyłu zawsze narzekają, że za zimno.

dsr47
16-09-20, 15:52
nawiewy na tył są poprowadzone kanałami pod przednimi fotelami ,sprawdź czy nie są zasłonięte np dywanikami ,inna sprawa to ,w jaki sposób klima ustawia nawiewy w trybie AUTO,obserwuj czy ''puszcza" też zimne powietrze na nogi

Kurcze, sprawdziłem pod dywanikami i nic nie ma - tylko wykładzina.

Najwyraźniej muszę ustawiać nawiewy przednie w konkretnych miejscach na szyby.

Dodatkowo : Z tego co się dowiedziałem to jeżeli fabrycznie nie jest zainstalowana dwustrefowa klima to nie ma sensu robić żadnych dodatkowych wlotów po pierwsze dlatego, że nie będzie tyle powietrza dochodziło przez to że wszystko pójdzie głównie na przód, a po drugie dlatego, że taka robota jest bardzooooo czasochłonna :(

zyga502
17-09-20, 15:51
Mam taki patent, że ustawiam klimę na szybę i na nogi, ale wyloty na nogi kierowcy i pasażera z przodu zatykam - wtedy więcej powietrza leci na tył.
no tak ,ale wtedy klima nie działa w trybie AUTO,
co to znaczy ,że zatykasz wyloty na nogi kierowcy i pasażera?

TRAFO
17-09-20, 18:59
Na trybie AUTO w zasadzie nie jeżdżę, bo u mnie się nie sprawdza.
Albo akurat wieje za bardzo i jest za głośno, albo nie z tych otworów z których bym chciał, albo i tak ciągle słyszę "podkręć bo za zimno", "zmniejsz bo za gorąco"...
Zatykam, czyli wsadzam co tam mam pod ręką - np. kawałek jakiegoś materiału w otwory nawiewowe :)

Arikuzu
19-09-20, 06:42
Na trybie AUTO w zasadzie nie jeżdżę, bo u mnie się nie sprawdza.

U mnie tak samo. Tryb auto działa świetnie jako generator szumu.