Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Macie pomysł, aby auto szło bardziej od dołu? Civic VI D14Z4

kondziuMB2
02-08-20, 15:30
Cześć, potrzebuje pomocy aby podnieść mojego Civica VI 5D MB z D14Z4 trochę od dołu, na razie zamówiłem filtr stożkowy, wiem dużo to nie da :), myślałem też o kolektorze 4-2-1 i końcowym przelotowym nie za głośnym. W Civicu mam tez strasznie twardy gaz i wydaje mi się, że to on trochę muli auto, wiecie może co to za problem? Myślę nad linka od gazu, a Wy? Z góry dzięki za pomoc!

kazik2_h9w3
02-08-20, 17:00
Chyba najrozsadniejsze w d serii to hybryda
A co do tej linki to proponuje samamu zerknąć czy sama przepustnica sie nie zacina czy moze to linka lub jeszcze co innego

Spokoloko
02-08-20, 19:52
Stożkiem i wydechem w d14 serii nie ugrasz totalnie nic, chyba że dobre samopoczucie :D Więcej możesz stracić jak sobie zrobisz dolot ciepłego powietrza. Alb skrzynia, albo d16. Mi w b18 przy poprowadzeniu ze zderzaka i pełnym przelocie coś tam pomogło bo czuć że odetkało, ale obstawiam że więcej jak 5KM nie przybyło, chyba żeby to stroić ale gra nie warta świeczki. Sam pomyśl czy ma to sens u Ciebie.

lookaty
02-08-20, 20:54
Nic nie zrobisz, bez worka pieniędzy na swap to nigdy ie pojedzie, a za worek pieniędzy lepeij kupic lepsze i szybsze auto ;)

Porównanie, zrobilem d14z4 110kkm, spalanie LPG 8l, teraz 2.0 turbo 60kkm i spalanie benzyny 8.3l.

Radzyn
02-08-20, 21:12
Tak jak koledzy piszą - gra nie warta świeczki, szkoda czasu i kasy (choć to nie moja kasa;))
Poczytaj co w podobnych tematach pisano na tym forum przez lata.
Chcesz d14 jechać szybciej?
Zredukuj masę.
Czyli wywal tylna kanapę, zapas i niepotrzebne graty.
Jedyne wyjscie i to bez niepotrzebnych kosztów [emoji6]
Satysfakcja z ugrania 0,5 sekundy - bezcenna!

MichałCK
03-08-20, 09:33
Cześć, potrzebuje pomocy aby podnieść mojego Civica VI 5D MB z D14Z4 trochę od dołu, na razie zamówiłem filtr stożkowy, wiem dużo to nie da :), myślałem też o kolektorze 4-2-1 i końcowym przelotowym nie za głośnym. W Civicu mam tez strasznie twardy gaz i wydaje mi się, że to on trochę muli auto, wiecie może co to za problem? Myślę nad linka od gazu, a Wy? Z góry dzięki za pomoc!

Elo, tak jak piszą koledzy bez worka kasy to nie pojedzie. Stożek jeszcze bardziej zabierze dół, a będzie tylko buczeć i boli głowa na dodatek. Skrzynia hybryda daje najwięcej chociaż w Twoim przypadku pewnie to nie za wiele wniesie ponieważ najczęściej do 1.4 Honda pakowała już w serii dość krótką skrzynię FD 4.43 by auto nie miało 30s do setki. Najtaniej to pierw wyregulować prawidłowo luzy zaworowe, do seryjnej puszki z filtrem dać nawiew ze zderzaka, następnie trochę odmulić wydech po kosztach przelotem po całości, kupić kolektor 4-2-1 który nieznacznie poprawi reakcję w dolnych partiach obrotów, lecz tylko nieznacznie.
Generalizując taniej będzie zmienić słupek silnika np na D16b2 bądź pochodny który w serii będzie lepiej jechać niż 1.4, a przy D16 trochę bardziej odczujesz modyfikacje.
Pozdrawiam

Guscioren
03-08-20, 11:19
Jeżeli chcesz mieć dół to musisz zmienić markę :) dla przykładu b18c4 maksymalny moment ma koło 6200rpm a maksymalna moc przy 7400 (800rpm przed odcinka). Różnica w przyspieszenie względem d14 jest ogromna. Tyle że jak wsiadziesz do diesla lub turbonenzyny to dopiero zaczynasz czuć co to znaczy mieć dół :v

lookaty
04-08-20, 20:25
D16b2 sie wystrzegać. Do Ciebie jedynie d16w3, wejdzie bez przeróbek bo jest na obd2a, a wtryski sterowane są kazdy z osobna, a nie jak w d16b2/d14a8 parami. A najlepiej d16w4, z lekkimi modami powinien dac ok 135KM, ale...

Wydasz 5kzl, a auto bedzie jechac jak skoda w dizlu 1.4... na światłach nawet male.poerdolki będą Cie wyprzedzać jeśli nie będziesz auta kręcił powyżej 4k obrotów...

IrekTki
04-08-20, 23:42
Dolot zostawiasz serie, filtr papier. Tylko wydech robisz z katalizatorem, chinol może być i można mu dać nawet 2 cale do końca. Jednak w pierwszej kolejności warto kase wydać na lpg, 2.5 koła i masz jazde za połowe. Wydech najlepiej niech ktoś ci wyspawa i da cichy tłumik końcowy, komorowy 2 cale zda egzamin.

lookaty
05-08-20, 08:32
I potroi wartość auta ;)

IrekTki
05-08-20, 09:48
A bo zapomniałem że te auta mają już co najmniej 20 lat, ten czas zapieprza. Trzeba se było młodszy kupić ale na pośrednim wtrysku i na tjuningi do gaziarza. Albo ropniaka i byłby moment i tanio.
Ja mam jednak złe wspomnienia po jeżdzie 1.9tdi, mnie niedobrze sie robiło jak gaz do dechy szedł, za dużo momentu jak dla mnie.

Guscioren
05-08-20, 14:33
Jak chcesz się bawić koniecznie w hondę to mogę Ci sprzedać zdrowe d16w4 z chińczykiem 4-2-1 + p28 z lekko poprawioną mapą d16w4 :v