Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Centralny zamek - problem z kierunkami

LechuLK
02-10-08, 19:13
Witam

Montuję centralny zamek z pilotem do swojego civica V generacji. Już wszystko podłączyłem i działa. Zostało mi jeszcze sygnalizowanie kierunkami o zamykaniu i otwieraniu drzwi. Problem polega na tym że od centralki mam tylko jeden kabel i jak połączę go do kierunków ( przy kierunkach mam 2 osobne kable ) to działa tylko że kierunki dnie działają poprawnie, świecą się oba bo te kable są połączone z tym jednym kablem od centralki.

Czy jest gdzieś kabel który powoduje zapalenie się obu kierunków? ( Próbowałem z awaryjnymi ale jest to samo)

Jest jakaś pierdołka która powoduje że prąd przepływa tylko w jedną stronę?

Jakieś pomysły?

misiek1
02-10-08, 22:29
Tak jest taka pierdółka:) Musisz podpiąć kabel z centralki do wyłącznika awaryjnych przez diodę prostowniczą i będzie wszystko grało jak należy:)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=15836&highlight=centralny+zamek
jest opisane jak:D, co i gdzie:D

Kosciech
02-10-08, 23:03
a konkretnie to potrzebujesz 2 diody

LechuLK
03-10-08, 01:28
OK. Dzięki za szybką odpowiedź jutro będę kombinował :)

Podłączyłem do tego kabla żółtego z centralki 2 diody prostownicze a później podłączyłem do obydwu kierunków. Działa tak jak ma działać ale kierunki świecą normalnie a jak otwieram i zamykam drzwi to słabiej świecą, widać to nawet po strzałkach na zegarach. Tak ma być? Nie da się zrobić żeby świeciły normalnie ? Te diody prostownicze 3Amp troche się nagrzewają.

Loup
05-10-08, 21:24
Mam problem w podobnej kwestii.

Ostatni przy podłączaniu przyczepy, do gniazd przy haku, które nie były używane chyba nigdy :) nastąpiło jakieś zwarcie i wywaliło bezpieczczniki od kierunków. Bezpieczniki wymieniłem, jednak teraz działa tylko alarm z pilota, natomiast centralny ani sygnalizacja kierunkami już nie.
Czy za to odpowiada jeszcze jakiś inny bezpiecznik?
Samochód to 5D rocznik 97