PDA

Zobacz pełną wersję : ciągle świeci kontrolka hamulca ręcznego - pilne

defx
02-10-08, 19:00
Witam!:confused:
Problem jak w temacie.

Cały czas świeci kontrolka od hamulca ręcznego. Najpierw migała, potem zaczęła świecić cały czas.

Sprawdzałem z lekkiej górki i ręczny działa prawidłowo - trzyma ok, jak spuszczę to normalnie się autko zaczyna lekko toczyć, jak podciągnę to bezproblemowo łapie.

Bębny się nie grzeją, nic nie śmierdzi, więc raczej w środku wszystko ok.

Po prostu podczas jazdy kontrolka zaczęła migać a teraz sobie cały czas świeci...

Co to może być, bo mam autko bardzo krótko i nie mam pojęcia co się dzieje :(

straznik
02-10-08, 19:09
Przede wszystkim sprawdz poziom plynu hamulcowego, po od tego jest tez ta kontrolka

defx
02-10-08, 19:25
teraz ciemno wiec rano zobaczę. Powinien byc w chyba w połowie MIN/MAX? tak?

A jeżeli okaże sie, ze to nie płyn to co to może jeszcze być?

olovski
02-10-08, 19:52
albo plyn w zbiorniczku albo poluzowala sie kosc od czujnika pod recznym moze nie styka do konca badz wilgoc czy cos i sie zwarcie zrobilo

defx
02-10-08, 20:19
Nie wytrzymałem i zszedłem z latarką zobaczyć :)
Faktycznie płynu było poniżej min wiec dlatego świeciło.

Dolałem płynu i jest OK :) Wielkie dzięki za szybką pomoc!

m_joker
02-10-08, 20:27
z tego co mi sie wydaje - moge sie mylic - to reczny jest "zaciagany" za pomoca linki i plyn hamulcowy nie ma nic do rzeczy, no ale jak mowilem moge sie mylic.
Obstawialbym jakies zwarcie ktore powoduje zapalanie sie kontrolki.

aer
02-10-08, 20:41
kontrolka hamulca powinna się świecić przy zaciągniętym ręcznym oraz przy niskim stanie płynu hamulcowego,
w niektórych autach jest jeszcze dodatkowo sygnalizacja zuzytych klocków

skoro dolanie płynu załatwiło sprawę to nie ma co dalej szukać, no chyba że przyczyny ubytku w zbiorniczku bo jeśli najpierw kontrolka tylko migała a potem zaświeciła na stałe to znaczy, że gdzieś ten płyn ucieka...

defx
02-10-08, 22:02
Dzięki Wam za info!

qba1983
02-10-08, 22:53
Zorientowałem się i faktycznie kontrolka oprócz tego, że odpowiada za info o zaciągniętym ręcznym, również zaświeca się w przypadku niskiego poziomu płynu hamulcowego...
i wyobraźcie sobie, że u teścia w polonezie jest tak samo hehe ;)
Dzięki Wam za info!
ta funkcja jest w kazdym aucie
takie informacji ucza na nauce jazdy:D cos kiepso uwazales na teori;)

więc na razie problem wydaje się rozwiązany, ale faktycznie trzeba sprawdzić czy płyn nie wycieka więc pojeżdżę jutro i się zobaczy :)

A co do tego co wyczytałem w innych postach na 100% w 1,4is ta kontrolka NIE ODPOWIADA za info o startych tarczach czy klockach, bo hamulce robiłem w całości 2 tyg temu, tylko - mój błąd nie uzupełniłem płynu i teraz wszystko wyszło :)
Dzięki Wam za info!
moze ta kontrolka bez posrednio nie informuje o tym ze nie masz klockow/tarcz, ale...
kontrolka swieci sie gdy, ubywa plynu, a to wystepuje:
- gdy masz wyciek
- gdy klocki lub tarcza zuzywaja sie na tle ze w przestrzeni za tloczkiem gromadzi sie plyn

dlatego skontroluj grobosc tarczy oraz klockow, jesli sa dobre to zagladaj do zbiorniczka, bo jesli masz wyciek to lepiej zeby ci hebli nie braklo przy wyrzszych predkosciach
(wcieku mozesz sie spodziewac przy pompie hamulcowej, przy tloczku w zacisku z powodu wadliwych uszczelnien)