Zobacz pełną wersję : Ej 1997 - poduszka skrzyni czy silnika?
Cześć
Auto szarpie przy ruszaniu oraz podczas jazdy na wyższych obrotach po puszczeniu gazu. Czuć wtedy na lewarku jak wszystko chodzi niezależnie od budy. Czy to wystarczy aby stwierdzić, że któraś z poduszek jest do wymiany? Nigdy tego nie robiłem więc proszę o potwierdzenie czy to jest dobry tok rozumowania. Obstawiałbym poduszkę skrzyni. Ktoś ma jakieś typy? Będę wdzięczny
Poduszki możesz sprawdzić dla spokoju, wystarczy na nie spojrzeć i będziesz widział czy są zerwane. Jest ich 5, z czego zerwaniu ulegają tylko dwie dolne boczne. Reszta niezniszczalna.
Co do szarpania to powinieneś sprawdzić błędy. Obstawiam uszkodzony map sensor. Dodatkowo czyszczenie przepustnicy nie zaszkodzi.
Przepustnica jest w planie, bo nawet ciężko gaz chodzi na początku. Tak skowo. Błedy sprawdzałem tzn. Spisałem kody, ale nie miałem czasu posprawdzać.. Jest ich sporo ale tylko kontrolki abs i srs migały. Rozumiem, że błędy silnika to Mrugajacy CE.
Tak błędy silnika to migający Check. Kontrolka sprawna? Po przekręceniu stacyjki powinna zapalić się na chwile.
Co do Map sensora, którego podejrzewam to bywa też że pomimo uszkodzenia nie pokazuje błędu.
Kontrolka sprawna
Odnośnie map sensora to wystarczy go odpiąć i sprawdzić czy się coś poprawi?
Prawdopodobnie nic się nie zmieni poza tym że pojawi się błąd. Ale spróbować nie zaszkodzi. Najpewniej będzie podmienić na inny sprawny.
Gdzieś u kogoś na forum to ‚odmuliło samochód’. Wyczyszcze przepustnicę i zobaczę
Kaput?
https://youtu.be/UHEUSV2GF68
Słabo widać na pionowym nagraniu. Jak dobrze widzę to jest pęknięta z prawej strony. Jeżeli tak, to kwalifikuje ją to do wymiany. Ok... czyli jednak da się zajechać górną poduchę. ;) No to ciekawe jak wyglądają te dolne pod podłużnicami.