Zobacz pełną wersję : Jaka alternatywa dla oleju Hondy OW20 2.0 dla X gen.
Witam.
Wiem,że temat doboru oleju to temat morze, ale proszę o podzielenie się doświadczeniem dotyczącym marki oleju, jaki można używać ( lub już używacie) w swoich Civicach X zamiast oryginalnego hondowskiego 0W20 2.0 bo można stosować olej inny - jak mówi instrukcja komercyjny spełniający parametr C2.
Większość używa 0w30 lub 5w30 producenta sobie wybierz według upodobania
też mam 2.0
Teraz wlałem Motul 8100 Eco-nergy 0W30
Nasze pancerne 2.0 mają większą tolerancję na olej niż 1.5T :D
...a czy może ktoś stosował olej Eneos 0W20, japoński olej, zalecany do japońskich silników ?
Ale w instrukcji masz że jeśli 0w20 to tylko hondowski inne lepkości według uznania
do tego masz 2.0 oznaczenie k20c2 halo to nie jest silnik specjalnej troski jakim może być 1.5t
to 0w20 jest dla ekologów.
...tak żeby doprecyzować ja mam silnik 1.5 turbo więc się ciągle waham czy mogę wlać 0W20 inny niż oryginalny hondowski czy może Motula 8100 Eco-Clean C2 0W30 , który rekomenduje taki olej właśnie do Hondy... ? Instrukcja faktycznie mówi, że jeśli inny olej niz oryginalny to 0w30 lub 5W30 pod warunkem ACEA C2.
Wiele osób rezygnuje z 0w20 ze względów finansowych i przechodzi na 0 lub 5 w30 wybór należy do ciebie .
rezygnuje nie tylko ze względów finansowych, 0w20 za bardzo nie nadaje się do naszego coraz cieplejszego klimatu.
co prawda ja mam civica x z silnikiem 2.0 ale producent też zaleca lać olej 0w20. Póki co leję Motula 8100 Eco-Clean 0W30 ale następna na następna wymianę pójdzie 5w30.
Do tego jak masz 1,5t to polecam wymieniać co 8 tyś.
rezygnuje nie tylko ze względów finansowych, 0w20 za bardzo nie nadaje się do naszego coraz cieplejszego klimatu.
Uzasadnisz tą bzdurę . Z jakiego powodu nie nadaje się do naszego klimatu:confused: Silniki się zacierają czy turbo rozlatuje ? A może jeszcze coś innego .
Witam ponownie, jestem po pierwszym serwisie. Ostateczne zdecydowałem się na Shell Helix Ultra ECT 0W30 C2/C3, API SN, w serwisie nie było problemu gdyż olej w pełni spełnia specyfikację podaną w instrukcji obsługi, ponadto serwis przyznał, że to dobry wybór. Po wymianie zauważyłem, że silnik pracuje jakby ciszej i bardziej gładko wkręca się na obroty, takie mam subiektywne odczucia. No i nie bez znaczenia jest cena oleju na allegro u autoryzowanego dystrybutora 114,99 zł.
smerfik1822
09-03-22, 18:16
Ja też posiadam obecnie civic x z 2.0 k20c2 i jeżdżę na oleju Motul 8100 Eco-Clean 0W30. Auto ma 47tys km A na tym oleju przejechalo 43tys.