Zobacz pełną wersję : Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
Jak w temacie. Komp wywala mi taki błąd. Co to moze oznaczać?
Ostatnio zauważyłem, że obroty falują w zakresie 1000-1200, na biegu jałowym.
nightcrawler
20-11-05, 12:41
masz gaz ?
Jak w temacie. Komp wywala mi taki błąd. Co to moze oznaczać?
Moze to oznaczac ze uszkodzony jest czujnik predkosci lub jego obwod, dziala Ci predkosciomierz?
Prędkościomierz działa. Mam gaz, ale wcześniej tego niebyło.
nightcrawler
20-11-05, 12:54
no to wina lezy po stronie instalacji gazowej,
predkosciomierz bedzie wskazywal pooprawnie, nie pomoze wymiana czujnika czy zegarow (przerabialem to)
komputer szaleje i wywala blad u mnie to byl taki sam blad, pomoglo dodanie pewnego systemu OBD2 do gazu (jakas taka puszeczka i w niej emulator sondy lambda)
Prędkościomierz działa. Mam gaz, ale wcześniej tego niebyło.
[b]Wczesniej mialem crx-a z lpg i wywalal mi tez czasami ten blad po ostrej jezdzie na gazie :roll:
No to teraz powiem tak: mam silnik D16Z6, pełen wtrysk, a instalkę I generacjii do gaźników. Brak jakiegokolwiek kompa, systemu do sondy lambda, nic nią niesteruje. Poprostu instalka żyje własnym życiem (jest tylko emulator wtrysku). Jeździ to już od 3 lat a umnie od 4 miesięcy i wszystko smigało. Fakt, że wywala prawie codziennie błąd sondy i obwodu paliwa, ale tak to jest oki.
nightcrawler
20-11-05, 13:17
jesli chcesz sie pozbyc bledow to musisz zainwestowac w emulator.
co do obrotow to moze kwestia regulacji na parowniku, pobaw sie :twisted: krecac jedna ustawiasz wolne obroty.
Jesli dawno nie byles na przegladzie mozesz spuscic syf z parownika, na jego spodzie powinna byc srobka ktora mozna odkrecic palcami lub przy pomocy kombinerek, po odkreceniu powinien sie wylac szlam, syf z parownika. Polecam to robic 1x na jakis czas :)
Dzięki za pomoc. Jeżeli problem będzie się powtarzał to najprawdopodobniej zainwestuje w przerobienie instalki (dołożenie kompów itp), koszt około 500zł. Ale póki jeździ to żal tracić kasy. Ważne, że ten bład to nic aż tak poważnego.
mozesz juz na co innego wydać te 500zł. ja tak smigam z 1,5roku na gazie i tez mi ten błąd wyskakuje (jak miałem 1,6 wyskakiwał i teraz jak mam 1,5 tez wyskakuje). olewam ;)
to już chyba decyzja podjęta :) Jeśli ktoś ma coś do dodania poprosze o PW :)