PDA

Zobacz pełną wersję : Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód

konrado
20-11-05, 12:15
Jak w temacie. Komp wywala mi taki błąd. Co to moze oznaczać?
Ostatnio zauważyłem, że obroty falują w zakresie 1000-1200, na biegu jałowym.

tfidos
20-11-05, 12:19
silniczek krokowy?

nightcrawler
20-11-05, 12:41
masz gaz ?

rem36
20-11-05, 12:47
Jak w temacie. Komp wywala mi taki błąd. Co to moze oznaczać?

Moze to oznaczac ze uszkodzony jest czujnik predkosci lub jego obwod, dziala Ci predkosciomierz?

konrado
20-11-05, 12:51
Prędkościomierz działa. Mam gaz, ale wcześniej tego niebyło.

nightcrawler
20-11-05, 12:54
no to wina lezy po stronie instalacji gazowej,
predkosciomierz bedzie wskazywal pooprawnie, nie pomoze wymiana czujnika czy zegarow (przerabialem to)
komputer szaleje i wywala blad u mnie to byl taki sam blad, pomoglo dodanie pewnego systemu OBD2 do gazu (jakas taka puszeczka i w niej emulator sondy lambda)

bartol
20-11-05, 12:56
Prędkościomierz działa. Mam gaz, ale wcześniej tego niebyło.

[b]Wczesniej mialem crx-a z lpg i wywalal mi tez czasami ten blad po ostrej jezdzie na gazie :roll:

konrado
20-11-05, 13:01
No to teraz powiem tak: mam silnik D16Z6, pełen wtrysk, a instalkę I generacjii do gaźników. Brak jakiegokolwiek kompa, systemu do sondy lambda, nic nią niesteruje. Poprostu instalka żyje własnym życiem (jest tylko emulator wtrysku). Jeździ to już od 3 lat a umnie od 4 miesięcy i wszystko smigało. Fakt, że wywala prawie codziennie błąd sondy i obwodu paliwa, ale tak to jest oki.

nightcrawler
20-11-05, 13:17
jesli chcesz sie pozbyc bledow to musisz zainwestowac w emulator.
co do obrotow to moze kwestia regulacji na parowniku, pobaw sie :twisted: krecac jedna ustawiasz wolne obroty.
Jesli dawno nie byles na przegladzie mozesz spuscic syf z parownika, na jego spodzie powinna byc srobka ktora mozna odkrecic palcami lub przy pomocy kombinerek, po odkreceniu powinien sie wylac szlam, syf z parownika. Polecam to robic 1x na jakis czas :)

konrado
20-11-05, 13:59
Dzięki za pomoc. Jeżeli problem będzie się powtarzał to najprawdopodobniej zainwestuje w przerobienie instalki (dołożenie kompów itp), koszt około 500zł. Ale póki jeździ to żal tracić kasy. Ważne, że ten bład to nic aż tak poważnego.

Ralf
21-11-05, 00:24
mozesz juz na co innego wydać te 500zł. ja tak smigam z 1,5roku na gazie i tez mi ten błąd wyskakuje (jak miałem 1,6 wyskakiwał i teraz jak mam 1,5 tez wyskakuje). olewam ;)

ppm702
21-11-05, 11:14
to już chyba decyzja podjęta :) Jeśli ktoś ma coś do dodania poprosze o PW :)