Zobacz pełną wersję : Centralny zamek
Witam, mam problem z centralnym zamkiem. Otóż gdy wychodzę z auta, zamykam drzwi, włączam alarm z pilota to mi wszystkie bolce z drzwi zamykają się prócz drzwi kierowcy, a gdy otwieram z pilota to nic nie działa (miesiąc wcześniej przed oddaniem do blacharza samochodu zacinał się przy odpowiedniej temperaturze, teraz wcale nie działa). Proszę mi powiedzieć co wymaga naprawy. Wyszedłem z problemu zamykając i otwierając wszystkie drzwi kluczykiem, ale jednak wolałbym rozwiązać problem. Pozdrawiam, Daniel :)
kolego, najprawdopodobniej masz przerwe w przewodzie idacym do silownika centralnego zamka w drzwiach kierowcy - najczesciej na zgieciu pomiedzy drzwiami a reszta samochodu.
Tez mialem cos takiego i wlasnie taki byl tego powod. Sprawdz polaczenia i daj znac jak poszlo
Mogę jeszcze powiedzieć, że gdy auto stało na słońcu podobny był objaw, a wieczorem działał, coś tu temperatura ma wspólnego z tym moim zdaniem. Teraz po wizycie u blacharza wcale nie działa (możliwe że przez to że wyciągał drzwi), dziś rozbiorę je i sprawdzę te przewody.
Rozbierałem drzwi i sprawdziłem wszystko. Sygnał dochodzi do siłownika, bo podłączyłem żarówkę małą i przez chwilę zapaliła się gdy nacisnąłem alarm. Siłownik podłączyłem do aku i też działał. Coś się zacina w tym od kierowcy, za pierwszym razem zadziałał (po zamontowaniu) a dalej już nie chciał (reszta działa). Więc nie wiem sam ;/
jesli silownik jest sprawny i dochodzi do niego napiecie to nie ma bata, musi chodzic! Zobacz jeszcze czy prawidlowo jest wyregulowane ciegno z jednej strony przytwierdzone do ciegna idacego do bolcow, z drugiej strony do silownika.
Zakladam ze sprawdzales dzialanie silownika w obie strony? Na tych dwoch przewodach zmienia sie polaryzacja podczas zamykania lub otwierania. Raz jest + raz -
No właśnie po przyłożeniu siłownika do aku chodził w obie strony, prąd dochodzi. Dziś rano mi na parkingu koleś uderzył w te drzwi przednie, więc myślę że rzeczoznawca mi zaliczy ten central który się popsuł dzisiaj :)
Podłączam się do tematu.
Mam taki problem - dzisiaj przestał mi działać centralny we wszystkich drzwiach pasażerów, działa z pilota tylko w drzwiach kierowcy, z kluczyka także zero reakcji w drzwiach wszystkich pasażerów.
Co może być tego przyczyną że we wszystkich drzwiach pasażerów nagle zniknęło sterowanie? Wcześniej wszystko ładnie chodziło zarówno z pilota jak i z kluczyka.
Gdzie szukać usterki, na co zwrócić uwagę? Czy obwód sterowania centralnym zamkiem jest jakby oddzielny dla drzwi kierowcy i oddzielny dla pozostałych trojga drzwi pasażerów?
Prędzej zrąbał Ci się siłownik master w drzwiach kierowcy albo przewody, które idą od niego. Nie zapodaje sygnału na pozostałe siłowniki. Ja poszedłbym ta drogą.