Zobacz pełną wersję : Problem z gazem...
Mam mały kłopocik. Otóż, gdy przełączam autko na gaz, silnik nierówno chodzi a czasami gaśnie. Dzisiaj troszkę bliżej się temu przyjżałem i zauważyłem, że gdy przełączam na gaz benzyna jest dalej podawana (nie odcina jej do końca, słychać od czasu do czasu jakiś wtryskiwacz, że działa ) stad też nierówna praca silnika bo gaz z benzyną się miesza. Mam instalację ELPIGAZ VOILA PLUS, i podczas pracy silnika na gazie słychać, że z "komputera" gazowego słychać jakby zwieranie styków przekaźnika z dość dużą częstotliwością, wcześniej tego nie słyszałem. Stąd pytanie, czy te dwie rzeczy mogą być powiązane? Nie odcinanie do końca benzyny w trybie pracy na gazie i to szybkie zwieranie? Może pytanie trochę śmieszne, ale mi pomoże, ewentualnie pomoże fochowcowi, który będzie przy tym grzebał, jeśli mi się nie uda:)
Z komputerem sobie poradziłem, jeden przekaźnik był uwalony i jeden układ scalony. Teraz wszystko działa jak trzeba, z tym że pojawił się nowy problem... Odpalam na benzynce, autko rozgrzeje się i przełączam na gaz, na wolnych obrotach działa malina, ale chcąc go wkręcić na obroty, przy 1700 obr. dławi się i gaśnie;/ I tak za każdym razem... Jaka wasza diagnoza? Filterek gazu sprawdziełm, przewody są drożne, przepustnica w blosie działa lekko. Jest możliwość, że coś w parowniku się "zatkało" i przy większych obrotach blokuje wypływ gazu?
Dodam, że autko mam zatankowane:p
Bassmaster
10-10-08, 21:26
Jeśli coś przytkałoby się w parowniku, to po podłączeniu auta pod analizator spalin wyszłoby, że masz zbyt ubogą mieszankę przy wysokich obrotach (lambda > 1.000).
Przydałoby się to sprawdzić, wiedziałbyś przynajmniej gdzie szukać przyczyny.
ja bym jeszcze sprawdził ciśnienie w parowniku, ja kiedyś miałem za małe, nieco ponizej 1bar i też a to zapalał się chec engine, a to nie chodził jak trzeba, zwiększyli nieco ciśnienie i już gra jak maila :D
temat z przed 3mcy już pewnie sprawa sie wyjaśniła
Tak, sprawa naszczęście rozwikłana już sporo czasu temu:)