Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak myć samochód po polerowaniu lakieru

berserker1
02-04-20, 12:47
Właśnie odebrałem samochód po polerce lakieru i konserwacji podwozia. Lakiernik nawoskował również twardym woskiem samochód - twierdził że wosk wytrzyma do 8 miesięcy jeżeli nie będę mył go chemią na myjni. Jak mam go umyć gdy mi się przybrudzi - mogę pojechać na myjnię bezdotykową i spłukać auto tylko programem woda demineralizowana - nie pozostaną wtedy zacieki? Czy to 8 miesięcy to fikcja i czy brud na tym nałożonym wosku typu błoto/kurz nie umyję sama wodą ? Jak myć żeby nie zetrzeć tego wosku a jednocześnie żeby auto było czyste bez zacieków?

sparco
02-04-20, 12:54
Najtaniej, kup sobie opryskiwacz ciśnieniowy, do tego np. SG citrus oil. Lecisz oprysk całego auta, potem spłukanie i wytarcie jakimś dobrym ręcznikiem. Nawet najlepszy wosk n kijowo przygotowanym lakierze moment zejdzie. Pamiętaj, że woski się też zapychają i co jakiś czas trzeba ruszyć rękawicą lakier i dekontaminacje przeprowadzić. Ciekawe co to za wosk Ci położył.

Infi
05-04-20, 18:41
piana prewash i potem mycie na 2 wiadra nic lepszego nie ma, i zadne psikanie woda na bezobslugowych bo absolutnie to nie zmyje brudu jedynie jakies bloto i mega syf a caly kurz bedzie wciaz na lakierze.

jash
07-04-20, 22:34
Dobry wosk pozwala na łatwiejsze spłukiwanie syfu. Ja tak robię, jednak dopiero po umyciu na dwa wiadra odzyskujemy piękny blask. Stosuję ten wosk: https://shiningcar.pl/woski-naturalne/harly-wax-400g . Jest on mega trwały, fajnie się aplikuje i fajnie pachnie, co nie jest bez znaczenia, kiedy się z nim pieścisz ponad godzinę :) Przed woskowaniem bardzo dokładnie myję i czyszczę lakier. Wosk starcza spokojnie na pół roku. Mam puchę od kilku lat i woskuję nim co się da, łącznie z szybami w mieszkaniu (fajnie deszcz spłukuje kurz).