PDA

Zobacz pełną wersję : D15Z8 z Eaton M65 Problemy

Baellerry
26-03-20, 14:05
Witam wszystkich,

Potrzebuje trochę pomocy przy dosyć problematycznym kompresorze Eaton M65.
Zaczynając od początku, zamontowałem kompresor w miejscu kompresora klimatyzacji i założone zostały większe wtryski.

Głównym problemem z tym kompresorem jest to, że strasznie szybko i mocno się grzeje, grubo ponad 100 C.
Miał ktoś do czynienia z tym kompresorem i miał podobnie, jakaś rada jak to zwalczyć lub co może być przyczyną?

Drugim problemem jest to, że przy puszczeniu gazu przy większych obrotach, pasek nie daje rady utrzymać kompresora i się ślizga, tak jakby blow-off nie otwierał się i nie wypuszczał nadmiaru ciśnienia z całego dolotu.
Blow-off podpięty jest pod podciśnienie z kolektora i przy staniu w miejscu normalnie działa.

Jakby ktoś poratował jakąś radą to byłbym wdzięczny. :)

wrobellos
27-03-20, 08:56
prawdopodobnie za twarda sprezyna w blow offie, musi byc bardzo miekka lub jedna wyjeta, poniewaz kompresor w przeciwienstwie do turbo dalej pompuje po odpuszczeniu gazu

tommmmm
27-03-20, 14:09
BOV jest przerobiony pod kompresor?

Baellerry
27-03-20, 23:22
No nie za bardzo ogarniam co z tym bov zrobić, włożyłem miększą sprężynę i nadal nie puszczał,
potem spróbowałem bez sprężyny i nawet wtedy miał z tym problem na odpuszczonym gazie,
dopiero jak się go wcisnęło do środka to go podciśnienie trzymało.
W dodatku jak już się go otworzyło, kompresor znacząco ciszej pracował.

Dla jasności mam typowego chińskiego HKS

Jakieś rady ewentualnie jak przerobić BOV, żeby działał z kompresorem?

Baellerry
28-03-20, 22:05
Dobra, bov udało się przerobić, wystarczyło delikatnie nawiercić go w środku, żeby boost delikatnie dociskał zawór. :)

I przy testach całkowicie go odcinało przy 5 tyś obrotów.
Jakieś pomysły, map sensor nie wyrabia? Albo może pompa paliwa?

A aktualnie wyjebało korbę bokiem i czekam na nowy silnik heh

wrobellos
30-03-20, 16:07
map seryjny wyrabia do o.3 bara
czy silnik byl strojony (po tym jak wywalilo kopyto domniemam ze nie...)