Zobacz pełną wersję : Silnik d16y8
Nowy Civic
19-03-20, 20:45
Wdrażam się w świat hondy. I tu rodzi się moje pierwsze pytanie kupiłem honde Civic Vi, Hatchback z 2001 roku. Jest ona po swapie na 1.6 d16y8, a więc gdzie występowały te silniki fabrycznie bo potrzebuje zakupić nowe części, z tego co szukałem honda coupe miała 1.6, d16y8 ale też crx ma 1.6 d16y8, czy to są dwa te same motory?
https://zapodaj.net/3fa9ac1df0ee6.jpg.html
Jakie części chcesz kupić? Chyba większość podstawowych części z D serii jest zamiennych.
https://en.wikipedia.org/wiki/Honda_D_engine#D16Y8
Nowy Civic
20-03-20, 13:36
na początek, filtr oleju, będe ściągał kolektor wydechowy żeby owinąć go bandażem, także uszczelke pod wydech, i uszczelke pod pokrywe zaworów bo majster od którego kupiłem dał na sylikon a śruby wykombinował cholera wie skąd i olej potrafi sie wydostawać
Starstruck
20-03-20, 13:53
Filtr oleju - ten sam dla 99% benzynowych Hond od '88 roku do dziś;
Uszczelka pod pokrywę - ta sama dla praktycznie całej VI generacji Civica z D-serią;
Uszczelka kolektora wydechowego - ta sama dla praktycznie każdej D16 V/VI generacji;
D16Y8 z Coupe VI gen i Del Sol różni się, z najważniejszych rzeczy, miską olejową i tym samym uszczelką miski - z Coupe jest stalowa miska a z Del Sola aluminiowa miska
Nowy Civic
20-03-20, 14:06
Czyli żeby się upewnić że mam silnik z coupe mam dla przykładu sprawdzić miske olejową, i bede miał 100%, zgada się?
Starstruck
20-03-20, 16:05
Dokładnie tak, powiedzmy, 99,9% pewności ;)
Jak będziesz wymieniał uszczelkę pokrywy zaworów to przy okazji wyreguluj zawory.
Reguluje się co 40tyś km. Uszczelka pokrywy zazwyczaj wytrzymuje 2 regulacje o ile przy drugim założeniu dobrze się doczyści i założy z masą uszczelniająca w miejscach podanych w manualu.
Nowy Civic
20-03-20, 19:27
Fajnie, dzięki. A tu cie zaskoczę bo reguluje częściej zawory niż 40tyś, nie wiem czy to prawda ale vtecki mają to do siebie że trzeba często je stroić :) Nie zamykajcie tematu napewno za jakiś czas bede miał kolejne pytania, a w sumie mam jedno, bedę kupował felgi i opony. Decyzja padła na 16 calowe, tylko mam dylemat co do opon, czy 195/45 na przód i 205/45 na tył będzie dobrym rozwiązaniem?
No to dobrze się wdrażasz. :P Nie którzy jeżdżą hondami kilka lat i nie wiedzą że zawory trzeba regulować...
Co do częstszej regulacji zaworów w silnikach z vtec to jest to mit. W manualu nie ma podziału na regulację silników z witkiem lub bez. Po prostu regulacja co 40tyś lub 2 lata.
Tak samo bzdurą powtarzaną na forum jest to że zawory trzeba regulować częściej jak się jeździ na LPG.
Jak ktoś ma źle wyregulowaną instalacje to nawet częstsze regulacje zaworów nie pomogą.
Co nie znaczy że nie można regulować częściej. Tylko po co?
Nowy Civic
24-03-20, 16:32
Trudne pytanie, miesiąc temu odebrałem auto od mechanika, miał zrobić rozrząd kompletny i powiedzmy że mu się udało. Tylko gdy odpalam auto i jest na wolnych obrotach jest okej, ale gdy już wrzuce jedynke puszcze delikatnie sprzęgło pojawia się taki mały szum który bardzo ciężko usłyszeć i dostrzec no ale ja jako pedancik oraz fakt że tego wcześniej nie było wróciłem sie do mechanika, on twiedzi że nic nie słyszy :mad: co to może być, myślałem że to pasek rozrządu za luźny, ale to nie to, tak samo obudowa. Gdzie szukać gdzie patrzeć pany
Dziwne pytanie. ;-) Przecież jak masz 1 bieg i zaczynasz puszczać sprzęgło to możesz słyszeć tarcie pomiędzy tarczą sprzęgłową, a dociskiem i kołem zamachowym. Jedyne co możesz sprawdzić to szum na luzie z puszczonym lub wciśniętym sprzęgłem. A ty próbujesz palić sprzęgło? Jeżeli chodzi Ci o coś innego to doprecyzuj.
Nowy Civic
25-03-20, 22:13
Wiem że to dziwne pytanie, diagnostyka jest najtrudniejsza :- D Szum występuje na każdym biegu, + jest on tylko na zimnym silniku przypominam że wcześniej tego nie było ( przed wymianą rozrządu )
Nowy Civic
21-04-20, 21:07
Chcę sie pozbyć osprzętu klimatyzacji, tzn kompresor i tak dalej, czy mogę po prostu zdemontować cały osprzęt? Z tego co widzę tam jest pasek niezależny i idzie tylko do kompresora. A drugie pytanie, zapomniałem spytac poprzedniego wlasciciela mojej hondy o półosie, tzn mam silnik d16y8 a skrzynie biegów z hondki v noblesce tą najkrótszą bodajże 4,4 czy te półosie w hondach sie roznia, z jakiego modelu szukać zeby to grało i śmigało