Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : prowadzenie

janek
01-10-08, 19:38
witam mam kola 14 opony 175 i jek wchodze wzakret dosc ostry przpredkosci okolo 50 60na godz. czuje jakby auto wyjezdzalo z zakretu itu pytanie czy wy tez tak macie czy cos mam w zawieszeniu lub opony albo zbyt szybko iauto wpada w podsterownosc

warior
01-10-08, 21:36
masz zużyty bieżnik w oponach, wymiana powinna rozwiązać sprawe... też tak miałem :]

marecki27
01-10-08, 22:50
sprawdz amortyzatory i cukierki

karpik85
01-10-08, 23:25
Ciśnienie w oponach, zbieżność, amory, cukierki - tutaj należy szukać przyczyny.

purol 1.3
02-10-08, 08:08
wszystko zależy od prędkości z jaką jedziesz . nawet jak bedziesz miał nówkiopony i bedziesz jechał za szybko to też tak będzie .
Faktem jest że jak sie ma szersze i niższe opony to nie będzie takiego efektu ( lub znacznie mniejszy ) ale tak jak koledzy pisali , przedewszystkim ciśnienie w oponach i musi być odpowiednie , amorki hm .... nie musza być nówki sztuki ale nie powinny być wyjechane.
jeżdziłem na 205/40/15 i jak założyłem orginalne 13 to masakra . całkiem inne prowadzenie, po czym założyłem spowrotem 15 i już jest gitara . calkiem inaczej reeaguje na skręty i trzyma się drobi , faktem jest że nieco bardziej się tłucze ale coś za coś.
teraz 70 km/h i dość ostry zakręt pokonuje się bez problemowo , lipa nieco jak trafisz na troche piasku na zakręcie ale wszystko da się wyprowadzić . pozdro

janek
02-10-08, 15:25
cukierki byly wymieniane z tym ze po lewej stronie jak wciskali nowy to im leko wypchalo to tuleje i pogielo otwur ale to jeszcze raz wyciagli wyprostowali i wsadzili moim zdaniem to troche lipa pozatym moze cisnienie mam trocze zbyt duze noi moze jeszcze zbieznosc