PDA

Zobacz pełną wersję : Ukradli mi katalizator.. co dalej robić porada prawna i techniczna ;p

alienek
01-02-20, 15:06
witam,
dziś dopadło mnie nieszczęscie, jakiś *UJ zbolały zap****olił mi katalizator z HR-V ki, auto stało pod blokiem a że jest wyższe było łatwym łupem.. no zostałem z problemem.. nie wiem nawet czy ma to sens zgłaszać na policje, z AC szkoda to robić.. oprócz kata brakuje kawałka downpipa od kolektora i kawałka środkowego tłumika ( nowy - miałem go pół roku ) i oczywiscie pozostał tylko ucięty kabel z drugiej lambdy która była w kacie..

przeklinam firme która wprowadziła narzędzia bezprzewodowe a zwłaszzcza piły typu lisi ogon ;p

przejdźmy teraz do spraw technicznych, bo na chwile obecną nie moge autem jeździć, zastanawiam sie nad jakimś katem sportowym np Magnaflow i zobić wydech z nierdzewki np. 2". i własnie o ten KAT mi chodzi niby moge dać zwykły tłumik w obudowie kata i cześć ale mam auto które powinno jednak spełniać norme euro3 i chciałbym żeby tak było bo na staciach diagnostycznych prędzej czy później będą to sprawdzać a ja zbyt mocno cenie moją Honde za praktyczność że potem mieć problemy z przeglądem i policją.

jakiej firmy kat kupić najlepiej, najlepiej jakiś sportowy 2" lub 2,25" bo może takiej średnicy będzie reszta wydechu.

do wymiany na chwile obecną przy konfiguracji skręcanej ( jak oem) to musze kupić downpipe, kat, sonda lambda, tłumik środkowy i końcowy bo ostatnio był pospawany na sztuke bo sie rozpadł i i tak był do wymiany.. więc całość a przy okazji wymieniłbym kolektor na chińczyka ;p

tak więc głupia kradzież kata zmusza mnie do wymiany kompletnego układu wydechowego ;(

aha aktualnie mam obd1 w aucie czyli rozumiem że ono obsługuje tylko 1 sonde tą przy kolektorze więc odpada mi koszt sondy czyli 350zł w kieszeni

Rodzynki
03-02-20, 12:36
aha aktualnie mam obd1 w aucie czyli rozumiem że ono obsługuje tylko 1 sonde tą przy kolektorze więc odpada mi koszt sondy czyli 350zł w kieszeni

Łatwo to sprawdzić, tylko będzie głośno. Odpalić na kilka sekund. Jeżeli 2 sonda była obsługiwana to od razu zapali się check.

wrobellos
03-02-20, 20:18
jak masz obd1 to mozesz sobie zrobic mape i sondy wywalic 1 lub 2 jak tam chcesz, btw wala mi sie po garazu sportowy kat Brain z homologacja E, wyjety z integry, jak chcesz pisz pw to ci jakies foto zapodam, domniemam ze masz jakies soch vtec w4 itd, mozna to zostapic p28 seryjnym lub pochodnymi p1k czy jakies p06 z vtec ktory czyta tylko 1 sonde

kamil39
03-02-20, 21:59
Ja pie*dole, ten kraj jest dziki, dramat, że tacy ludzie żyją wsród nas, zyją z panstwowego rozdawnictwa, złodziejstwa, oszustw, a nie wezma się do roboty...

alienek
04-02-20, 18:39
Łatwo to sprawdzić, tylko będzie głośno. Odpalić na kilka sekund. Jeżeli 2 sonda była obsługiwana to od razu zapali się check.

na szczęscie okazało się że 2 sonde i EGT mam wyłączoną w tym kompie ( p28) i błędami nie sypie.

jak masz obd1 to mozesz sobie zrobic mape i sondy wywalic 1 lub 2 jak tam chcesz, btw wala mi sie po garazu sportowy kat Brain z homologacja E, wyjety z integry, jak chcesz pisz pw to ci jakies foto zapodam, domniemam ze masz jakies soch vtec w4 itd, mozna to zostapic p28 seryjnym lub pochodnymi p1k czy jakies p06 z vtec ktory czyta tylko 1 sonde

uśmiechnę się do Ciebie o tego kata :cool:, narazie pospawałem sobie na tyle na ile miałem materiału, bo nawet flansz nie mam żeby to do kupy poskręcać i mam w miejscu kata rura w rure wsadzoną żeby to wogóle poskładać ;(

na dniach zamówie sobie nierdzewkę i powoli będę to składał na tyle na ile fundusze pozwolą.

Ja pie*dole, ten kraj jest dziki, dramat, że tacy ludzie żyją wsród nas, zyją z panstwowego rozdawnictwa, złodziejstwa, oszustw, a nie wezma się do roboty...

niestety tak jest :mad: napisałem to też jako przestroge dla innych że ludzie są zdolni nawet do takiego chamstwa.. cwaniaczek dostanie na złomie za tego kata 150zł ja na dzień dzisiejszy musiałbym wydać ponad 1000zł żeby doprowadzić auto do stanu pierwotnego i to na używkach ;(

tomek
17-02-20, 16:25
dzisiaj w nocy mnie też zajumali katalizator. :mad:

maly74
17-02-20, 19:43

Nie "Ten Kraj" tylko Polska jak już coś... a nie tylko u nas katy kradną bo jak większość rzeczy przywędrowało to do nas od Angoli :rolleyes:

alienek
18-02-20, 20:03
współczuje, zgłoś to na Policje, ja żałuje że nie zgłosiłem, ale oliwa sprawiedliwa :)
https://swiony.pl/i,operacyjni-z-wydzialu-kryminalnego-zatrzymali-zlodziei-katalizatorow,405147,907161.html