PDA

Zobacz pełną wersję : Przegląd Civic VI gen. D14A4 - Prośba o drobne porady.

Pit_4D
30-09-08, 23:06
Witam wszysztkich.
Jestem nowy na forum, a w temacie samochodów za dużej wiedzy nie mam, także zwracam się do Was o poradę.
Czeka mnie mały przegląd: wymiana oleju, świec, filtrów itd. co roczna wymiana elementów eksploatacyjnych.

Jeżdże Hondą Civic VI gen. 1998r 4d sedan D14A4/EJ9 PB+LPG Przebieg: 237 000 km.
Samochód posiadam rok. Obecnie zalany jest syntetyczny Mobil1 5W50, świece NGK ZFR5F-11, w skrzyni MTFII, płyn hamulcowy i sprzęgło DOT4 SHELL. Przez rok zrobilem 17 000km. Z tego co się orientuje to poziom oleju na bagnecie powinien wskazywac połowę miedzy MIN, a MAX. Mechanik przy wymianie w zeszłym roku zalał do kreski MAX w tym momencie jest połowa.

Czy taka różnica poziomu oleju po 17k km to coś strasznego czy norma?
Jaki olej silnikowy byście polecili, jakie świece?
Czy lac to samo czy przerzucic się na półsyntetyk?
Kolejne pytanie to co ile powinno się wymieniac olej w skrzyni, płyn hamulcowy i płyn od sprzęgła?? - Jeżdże rok a tego nie wymieniałem, no i nie wiem kiedy ostatnio było to wymieniane przez poprzedniego właściciela.

Z góry dziękuje za rady.
Pozdrawiam :)
Pit_4D

kenny
30-09-08, 23:51
Takie ubycie na bagnecie to prawie nic. Niejeden forumowicz chciałby mieć takie w swoim aucie :)
Co do oleju to jeśli Ci go praktycznie nie bierze to nie ma co przechodzić na półsyntetyk, pozostań przy syntetyku. Warto zastanowić się na zmianą firmy na volveline lub motul, są to jedne z niewielu nierozlewane w Polsce.
Olej w skrzyni teoretycznie powinno się zmieniać co 120 k km lub 8 lat.
Świece co 45 k km, a płyn hamulcowy co 3 lata.
Kiedy był zmieniany rozrząd? Bo wg przebiegu kwalifikuje się do wymiany. Najlepiej od razu z pompą wody.

majdan
01-10-08, 01:04
Przez rok zrobilem 17 000km. Z tego co się orientuje to poziom oleju na bagnecie powinien wskazywac połowę miedzy MIN, a MAX. Mechanik przy wymianie w zeszłym roku zalał do kreski MAX w tym momencie jest połowa.

Czy taka różnica poziomu oleju po 17k km to coś strasznego czy norma?

Wydaje mi się, że przedział na bagnecie min-max to okolo 1 litra oleju. Jeżeli przez rok ubyło go w 1/2 to znaczy 500ml... na 17 tys km.... gratuluje silnika w świetnym stanie :)

WaSSIL
01-10-08, 13:41
Panowie podepnę się:

rozrząd zmieniałem jakieś 30tys temu tylko że bez pompy wody. Obecnie nie ma żadnych niepokojących sygnałów a myślę nad tą pompą żeby ją wymienić... czekać do 45tys czy rwać się w temat wymiany ??

Pit_4D
01-10-08, 15:59
Dzięki za pomoc.
A co do tego oleju Motul i Volveline to który z nich polecacie, tj jakie oznaczenia (chodzi mi o syntetyk) ?

chester-lp
01-10-08, 20:02
A co do tego oleju Motul i Volveline to który z nich polecacie, tj jakie oznaczenia (chodzi mi o syntetyk) ?
Pit_4D, użyj opcji szukaj.
Na forum temat "jaki olej" nie raz był poruszany.

marecki27
01-10-08, 22:34
olej zmieniaj najlepiej co 10 tys jak chcesz to i mobil dalej mozesz zalewac,
niedrogi a dobry