Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EJ8 nie otwiera wtrysków

drqsho
24-11-19, 23:42
Siema. Moje ej8 z D16Y8 nie odpala. Wtryski się nie otwieraja-brak sterowania jakby. Komputer był u elektroników i był ponoć uszkodzony moduł wtrysków, został naprawiony jednak nadal jest to samo. Jakieś pomysły sugestie? Auto po prostu pewnego dnia po zgaszeniu już nie odpaliło...

kazik2_h9w3
25-11-19, 05:39
Przekaznik pompy palowa sprawdzony?

mixturant
25-11-19, 06:08
Raz miałem podobną sytuację. Auto po zgaszeniu już nie chciało odpalić. Pomogła dopiero wymiana komputera. Starego nie naprawiałem, sprzedałem jako uszkodzony.

kamil39
25-11-19, 07:07
Sprawdz jeszcze mase kolo termostatu - poczysc ją dobrze.

drqsho
25-11-19, 12:00
Przekaźnik dziwnie klikał szybko, kupiłem drugi, chociaż może to była kwestia słabego Aku. Komp niby zregenerowany. Masę sprawdzałem, ale nie przy termostacie. Może to przez to klikał tak przekaźnik bo tracił prąd? W każdym razie sprawdzę te masę w weekend. Może jeszcze jakieś sugestie? Może to być kwestia wiązki?

kamil39
25-11-19, 12:14
Na 90 % wygląda na problem masy kolo termostatu,
tam są masowane wtryski i gdy tam nie ma masy to przekaźnik głowny (pompy paliwa) szaleje własnie.

drqsho
29-11-19, 23:57
Chciałbym też sprawdzić te wiązkę od razu od komputera do wtrysków, gdzieś czytałem że któreś piny są od sterowania i można sprawdzić czy jest połączenie multimetrem, może ktoś wie gdzie znajdę jakiś schemat?

JarkoCivic
30-11-19, 09:47
Jak wygląda sprawa z IMO? Zdjęte? Działa poprawnie?. Próbować błyskać błędy? Jakbyś szukał posiadam ECU PDT ze zdjętym imem.

drqsho
30-11-19, 11:20
Imo zdjęte. W sensie czy próbowałem usuwać błędy, czy co masz na myśli?

JarkoCivic
30-11-19, 13:38
Imo zdjęte. W sensie czy próbowałem usuwać błędy, czy co masz na myśli?

W sensie diagnostyka.
Skąd wiesz że wtryski nie działają? Gniazdo (przy zbiorniczku płynu sprzęgła) posiada wtyczkę (mostek) Sprawdź może wilgoć siedzi.
Próbowałeś zapalić na Starter/Plaka? Gada motor?

drqsho
30-11-19, 13:49
Diagnostyka robiona ale niczego nie wykazała. Wtryski jakby nie mają sterowania (nie pukają). Po ręcznym dopięciu masy słychać jak się otwierają. Jeśli da się plaka to coś tam gada, iskra jest, po prostu nie wtryskuje paliwa

JarkoCivic
30-11-19, 14:01
wtyczka A przy ECU:
Piny:
1 - przewód żółty wtryskiwacz 4
2 - przewód niebieski wtryskiwacz 3
3 - przewód czerwony wtryskiwacz 2
4 - przewód brązowy wtryskiwacz 1
Co z tym mostkiem przy zbiorniczku? Przewody żółto-czarne 8

drqsho
30-11-19, 14:17
O dzięki wielkie. Właśnie ściągam do siebie na garaż, i będę sprawdzać.

JarkoCivic
30-11-19, 14:37
Dodam jeszcze że wtryski sterowane są impulsami masy. Na przewodzie żółto-czarnym (na każdym wtrysku) przy załączonym zapłonie powinno być napięcie. Jeśli nie ma sprawdź główny przekaźnik PGM a głównie bezpieczniki.
Sprawdź również czy wyłącznik bezwładnościowy nie zadziałał.

drqsho
30-11-19, 14:46
Napięcie jest, więc brak sterowania. A gdzie bezwładnościowy się znajduje, gdzieś za schowkiem?

JarkoCivic
30-11-19, 14:50
Napięcie jest, więc brak sterowania. A gdzie bezwładnościowy się znajduje, gdzieś za schowkiem?

Otwórz schowek i po lewej stronie go widać. wystarczy wcisnąć tą gumkę.

drqsho
30-11-19, 17:18
Dobra mam to😁. Masa przy termostacie niby podłączona, ale po rozerwaniu izolacji jeden kabel był rozerwany. Po podłączeniu na krótko odpaliła na strzała!!! Tyle czasu szukane było nawet szkoda gadać. Mechanik też rozłożył ręce a tu taka mała rzecz. Dzięki wielkie za pomoc wszystkim!!!

kamil39
30-11-19, 22:22
Masa przy termostacie niby podłączona, ale po rozerwaniu izolacji jeden kabel był rozerwany. Po podłączeniu na krótko odpaliła na strzała!!! Pisałem Ci o tym :)

drqsho
01-12-19, 13:30
Dokładnie, strzał w 10😀