PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna awaria zasilania auta.

jash
23-11-19, 19:30
Cześć i czołem!

Dawno tu nie zaglądałem, bo podjarka autem trochę przeszła a i inne ważne tematy były.

Mam właśnie problem. Po wczorajszym przeserwisowaniu auta w Morawicar, wróciłem do Krakowa, auto śmiagało super (regulacja zaworów i inne duperele, wymiana żarówki w prawym halogenie). Teraz chciałem pojechać i auto zrobiło "pstryk" po naciśnięciu przycisku Start i zgasło. Po wyłączeniu kluczyka i przekręceniu z powrotem dzieją się dziwne rzeczy:

1. w pozycji I oświetlenie kabiny lekko mruga i świeci ciemniej niż normalnie
2. po włączeniu zapłonu, słychać pstrykanie jakichś przekaźników, buczenie chyba pompy paliwa, po czym deska rozdzielcza gaśnie, zaraz się rozjaśnia i tak w kółko
3. przy wyjętym kluczyku i próbie włączenia świateł, raz się zapalają, raz nie, czasami słychać pstrykanie przekaźnika
4. nie gaśnie oświetlenie kabiny po zamknięciu drzwi.

Co mu się stało? Ktoś ma pomysł?

Tak to wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=N_GlVYYvZ-E

TRAFO
23-11-19, 20:25
Zaczął bym od sprawdzenia akumulatora. Nie rozładował się czasem? Ile ma lat?

jash
23-11-19, 20:31
Wymieniony jakieś 2 lata temu i nigdy nie rozładowywany mocno. Będę jeszcze dzisiaj mierzyć jakie ma napięcie.

jash
23-11-19, 21:36
Rzeczywiście - akumulator coś wypiło. Napięcie spada do około 9V przy włączonych światłach.

Raczej nie zostawiłem włączonego żadnego odbiornika prądu. Jest coś typowego w naszych autach, co może powodować pobieranie prądu z akumulatora na postoju? Czy coś w okolicy wymiany żarówki w przeciwmgielnym mogło to spowodować?

TRAFO
23-11-19, 22:15
Żarówka wątpię. Fabryczny bluetooth często doi prąd na postoju. Trzeba by wpiąć amperomierz i sprawdzić czy faktycznie coś go podkrada.
Czasem może to też być wina akumulatora, zrobiło się jakieś zwarcie wewnętrzne czy jaka inna wada.
Trzeba by go naładować do pełna i wtedy sprawdzić jakie jest napięcie przy rozruchu.

jash
23-11-19, 22:38
OK. Dzięki bardzo za sugestie. Bluetooth nie mam, bo to rocznik 2007. Będę badać po naładowaniu.

Lucas.FK2
24-11-19, 16:35
OK. Dzięki bardzo za sugestie. Bluetooth nie mam, bo to rocznik 2007. Będę badać po naładowaniu.

Rocznik nie ma nic do rzeczy, Wystarczyła navi,żeby mieć system bluetooth i dodatkowe przyciski na kierze

jash
24-11-19, 19:03
Tak czy inaczej nie mam BT. Jestem pewien.

Akumulator od wczoraj trzymam na prostowniku, jednak wygląda to na zwarcie w jednym ogniwie, bo uparcie ma napięcie 10,5V, a losowo podskakuje do 12,6V. Samo to jak się to zaczęło, potwierdza chyba taką opcję. Po naciśnięciu Start usłyszałem trzask i wszystko zgasło, po czym zaczęło świrować od napięcia niższego o 2,1 V od spodziewanego.

Mam jeszcze takie pytanie - jak UFO zachowa się po tak długim pozostawaniu bez zasilania?

TRAFO
24-11-19, 21:37
Ja parę razy do mniej więcej doby miałem auto bez aku i nic się nie działo.
Czasem ktoś pisze ze przy jego rozładowaniu siada immo i trzeba na nowo kodować klucze, ale ja tego jeszcze nie przerabiałem.

jash
25-11-19, 01:17
Ja musiałem kodować klucze kiedyś po ładowaniu kompletnie rozładowanego akumulatora w samochodzie, bez odłączania go od auta.