PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z alarmem....pomóżcie zanim sąsiedzi mnie zabiją

dmx
29-08-19, 04:50
Od razu zaznaczę że nic nie robię od kilku godzin tylko czytam o podobnych problemach tu u nas na forum i w ogóle w necie i nie mogę znaleźć podobnego przypadku...

Wczoraj kupiłem ładne autko z 2006r sprowadzone z Niemiec wersja Executive jak mnie mam ( jest panorama,xenon i nawigacja Ale z kolei brak wejścia AUX :-) tuż po dojeździe do domu odkryłem usterkę o której tu piszecie czyli awaria z lusterek...Ale gorsza jest akcja z alarmem,spędziłem noc biegając do auta lub w nim siedząc...bo z zegarkiem w ręku trąbi co pół godziny max 40min migając kierunkami...

Kiedy kupowałem auto gość otworzył auto i kierunki zamigały,teraz już nie migają ani przy zamykaniu ani przy otwieraniu....po otwarciu wszystkich drzwi światło w kabinie się zapala tak samo po otwarciu maski,jedynie jak otwieram klapę bagażnika to zapala się tylko światło w bagażniku a w kabinie ciemno... powinno się zapalić ??

Jak otwieram auto z pilota to światło w kabinie się zapala i gaśnie przy zamykaniu.
Próbowałem zamknąć auto ręcznie od środka w sensie otworzyłem drzwi od pasażera i ręcznie zamknąłem drzwi kierowcy po czym zatrzasnąlem drzwi pasażera...nie wiem jakim cudem alarm się uzbroił i za 30min lądowałem znów przy samochodzie bo trabił...

Oglądałem ten samochód dwa razy i było sucho,słonecznie i za każdym razem kierunki migały przy zamykaniu i otwieraniu,po zakupie wracając trafiłem na burzę i kaplica...kierunki nie migają alarm wyje co 40min A ja siedzę w aucie o 4 rano zastanawiając się co zrobić...

Już zaczynam tęsknić za moją ukochaną 6 gen hb :-(

attero
29-08-19, 12:42
Tu masz dwa problemy 1 to kierunkowskazy 2 to alarm.Teraz skupmy się na każdym z osobna i ewentualnie na tym co je łączy. 1 opisz usterkę kier....
2 opisz usterkę alarmu
Kolejność dowolna lecz rozwiązujemy problemy po kolei i sukcesywnie.Pozdro

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

TRAFO
29-08-19, 17:33
Alarm wyje wtedy, kiedy wykryje że bez otwarcia centralnego (czy to kluczem czy pilotem) zostaną otwarte jedne z drzwi lub klapa silnika.
Najprawdopodobniej jest uszkodzony albo któryś z zamków albo jakiś przewód/złączka. Trzeba wziąć miernik i pomierzyć...
Kierunki przy zamykaniu nie będą mrugać wtedy, kiedy alarm nie będzie się uzbrajał - czyli np. kiedy wykryje że coś jest niedomknięte (np. otwarta maska silnika - siłowniki mimo tego zamkną drzwi).
Może być tak, że coś nie styka przy zamykaniu auta i alarm się nie uzbroi, potem jakoś samo się naprawi, zazbroi alarm, ale zamek błędnie pokarze że drzwi/klapa są otwarte i to uruchomi syreny.
To sugeruje problem z jednym z zamków lub przewodami czyli wracamy do pierwszej diagnozy.
Gdyby to było moje auto to do czasu naprawy zrezygnował bym z alarmu - zdezaktywował bym go na stałe żeby nikogo nie drażnił i na spokojnie wziął się za naprawę.
Czy auto nie miało jakiejś przygody blacharskiej? Ułatwiło by to poszukiwanie usterki.

PS.
Tak na szybko 2 testy z serwisówki;
zamka maski silnika;
https://civic.one.pl/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J46643432301FELT00.HTML
diagnozowanie zamków w drzwiach;
https://civic.one.pl/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J46643441951FCLT00.HTML

Jakub_rm
31-08-19, 08:44
Podobną sytuację miałem w Accordzie. Nieraz jak zamykałem z pilota, kierunki migały, nieraz nie. Ale drzwi zawsze się ryglowaly. Powodem był zasiedziały styk w zamku od maski. Raz łączył, raz nie. Też wielokrotnie sam alarm się uruchamiał jak auto stało zamknięte. Wyłącznik krańcowy rozebrałem, styki oczyściłem i od 5 kat spokój. Szukaj przyczyny w wyłącznikach krańcowych. Kolega wyżej dobrze radzi.

dmx
02-09-19, 12:38
Alarm wyje wtedy, kiedy wykryje że bez otwarcia centralnego (czy to kluczem czy pilotem) zostaną otwarte jedne z drzwi lub klapa silnika.
Najprawdopodobniej jest uszkodzony albo któryś z zamków albo jakiś przewód/złączka. Trzeba wziąć miernik i pomierzyć...
Kierunki przy zamykaniu nie będą mrugać wtedy, kiedy alarm nie będzie się uzbrajał - czyli np. kiedy wykryje że coś jest niedomknięte (np. otwarta maska silnika - siłowniki mimo tego zamkną drzwi).
Może być tak, że coś nie styka przy zamykaniu auta i alarm się nie uzbroi, potem jakoś samo się naprawi, zazbroi alarm, ale zamek błędnie pokarze że drzwi/klapa są otwarte i to uruchomi syreny.
To sugeruje problem z jednym z zamków lub przewodami czyli wracamy do pierwszej diagnozy.
Gdyby to było moje auto to do czasu naprawy zrezygnował bym z alarmu - zdezaktywował bym go na stałe żeby nikogo nie drażnił i na spokojnie wziął się za naprawę.
Czy auto nie miało jakiejś przygody blacharskiej? Ułatwiło by to poszukiwanie usterki.

PS.
Tak na szybko 2 testy z serwisówki;
zamka maski silnika;
https://civic.one.pl/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J46643432301FELT00.HTML
diagnozowanie zamków w drzwiach;
https://civic.one.pl/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J46643441951FCLT00.HTML

Dzięki Panowie za radę, Tak też zrobiłem jak radziliście przejrzałem wszystkie krańcowki i chyba problem był i oby już nie wrócił z zamkiem maski A raczej z czujnikiem zamknięcia maski,rozebralem przeczyścilem, troszkę tą blaszkę przygiąłem i działa...
Przy zamykaniu i otwieraniu z pilota kierunkowskazy migają alarm się już sam nie włącza...

Poczekam do pierwszych opadów i zobaczę czy na stałe już tak będzie.
Jeszcze tylko pytanie Trafo jak można zdezaktywować alarm jakby problem powrócił ??

TRAFO
02-09-19, 13:25
Jeszcze tylko pytanie Trafo jak można zdezaktywować alarm jakby problem powrócił ??

To odstawianie to jest tylko symulacja otwartej klapy, inaczej się nie da.
Komputer widzi że klapa maski jest otwarta i nie uzbraja alarmu - centralny dalej będzie działał.
Żeby to zrobić, trzeba odpiąć złączkę która dochodzi do zamka maski silnika i zmostkować w niej styki.