PDA

Zobacz pełną wersję : Uszczelka Misy Olejowej b18c4!

Kisiel
14-08-19, 17:22
Witam!Czy ktoś mi może pomóc ? Leciał mi olej z pod uszczelki misy olejowej w B18C4 i postanowiłem wymienić uszczelkę,po wymianie było ok jakieś 2 dni i później powtórka z rozrywki leci olej, no to dawaj zmiana na następną uszczelkę i tak jak wcześniej tylko w ten sam dzień poszła, nie wiem co robię nie tak,obydwie uszczelki były popękane aż na zewnątrz a od razu po montażu tak nie było ,dodam,że misa i blok były wyczyszczone i odtłuszczone i śruby były dokręcone z siłą 12 NM

MM63
14-08-19, 17:37
Co wkładałeś?
Pasta uszczelniająca nałożona jak w manualu?

btw, nie wiem co to za uszczelki, ale nowa uszczelka raczej nie pęka xD

Kisiel
15-08-19, 16:50
Uszczelka to zamiennik Corteco , Pasta? , nałożyłem silikon z K2 do 350 stopni,te uszczelki wyglądały jak by za mocno były dokręcone, (spłaszczone) i pod wpływem nacisku pękły,a były jak w manualu 12Nm , jak trzeba nałożyć silikon bo tego nie wiem ,dałem na całości,a teraz wyczytałem ,że się nie nakłada nic.Teraz kupiłem zamiennik AJUSA

kamil39
15-08-19, 17:04
Jakim kluczem dokrecasz ? Moze masz duzy na 1/2 co w opisie jest od 10 do 210 nm :D, a w rzeczywistosci jest od 35 do 210.

bmsx
15-08-19, 17:35
Jak ktoś wcześniej za mocno dokręcał i wykrzywił miskę, to zawsze się będzie lało. Chwila spokoju, a później to samo.

MM63
15-08-19, 20:51
Pod miskę warto dołożyć do oem uszczelki, silikon dajesz w miejscu gdzie pompa oleju dolega do bloku, masz to pokazane w manualu. No i dobrze odtłuścić powierzchnię styku.

Co do momentu dokręcania to ja nie dysponuję kluczem dynamometrycznym, ale odkręcałem grzechotką 1/4 i tak samo przykręcałem, w miarę na krzyż.

Kisiel
16-08-19, 12:31
Klucz dynamometryczny mam na 1/4, w tej uszczelce wyciek miałem na dwóch śrubach od strony przodu auta po lewej stronie przed samym rogiem misy,reszta misy była szczelna!Może nie dokręcać na 12nm tylko na 10Nm? a jak będzie ciekło to dokręcić na 12Nm i bez silikonu dodatkowego!Dokręcać na Krzyż śruby? Słyszałem też , że uszczelkę przed założeniem należało by włożyć do ciepłej wody wtedy guma robi się miękka i lepiej się układa,nie wiem ile w tym prawdy!

MM63
17-08-19, 08:06
dobrze, włóż sobie uszczelkę do wody. Idź do kościoła. Zjedz kurze łapki.
Może pomoże.

Ja *******e :0

Kisiel
19-08-19, 20:36
Kurze łapki zjedzone a w kościele też byłem :D Czytałem kiedyś taki temat odnośnie uszczelki i ciepłej wody, powaga .Dzisiaj zdemontowałem misę i zauważyłem,że w kilku miejscach gdzie wchodzą śrubki ,rant od miski jest przeciągnięty (wypukły do środka) i w tym miejscu jest zniszczona uszczelka!

Guscioren
20-08-19, 18:38
To normalne w gówno zamiennikach. Dlatego oem maja niektóre otwory z metalową tulejką.

Spokoloko
20-08-19, 21:37
Obie "oem" uszczelki które miałem założone ciekły i to srogo. Pierwsza ciekła jak była lekko/mocno przykręcona do tego stopnia że zostawiała plamy. Drugi raz dałem do założenia Oem przy okazji remontu. Przy pierwszej wymianie oleju po 1000km zauważyłem że są krople na śrubach i są one trochę luźne, więc dokręciłem grzechotką na przedłużce do pierwszego jakiegokolwiek oporu w ręce. Po 2 tyg zmieniłem bo ciekła, "mechanik" zdjął poprzecinaną uszczelkę, była już taka jak ja ją dokręcałem ;) To by było na tyle z mitycznej *****istości oem uszczelki pod miskę, Reinz o wiele lepszy, szkoda pieniędzy na oem bo tania nie jest.

Ale oem pod pokrywe jest spoko, z 5 razy zdejmowana i zakładana - nie ciekła nigdy i była zawsze elastyczna.

MM63
21-08-19, 12:43
(...) zauważyłem że są krople na śrubach i są one trochę luźne, więc dokręciłem grzechotką na przedłużce do pierwszego jakiegokolwiek oporu w ręce. (...)

Nie jestem pewien czy to wina części, czy raczej montażu xD

Ale jak VR lepszy, to tylko się cieszyć. Ja bym pod miskę zamiennika nie włożył, bo za dużo roboty przy wymianie :0

Kisiel
21-08-19, 20:40
Teraz mam zamiennik z Ajusa i też ma w niektórych otworach metalowe tulejki,dałem misę do lekkiego prostowania i jutro odbieram i jak jeszcze znajdę czas to zamontuję!Poradzicie czy dawać silikon z dwóch strom uszczelki?

MM63
21-08-19, 21:44
Teraz mam zamiennik z Ajusa i też ma w niektórych otworach metalowe tulejki,dałem misę do lekkiego prostowania i jutro odbieram i jak jeszcze znajdę czas to zamontuję!Poradzicie czy dawać silikon z dwóch strom uszczelki?

na poprzedniej stronie pisałem gdzie dajemy silikon.

Guscioren
23-08-19, 23:20
Obie "oem" uszczelki które miałem założone ciekły i to srogo. Pierwsza ciekła jak była lekko/mocno przykręcona do tego stopnia że zostawiała plamy. Drugi raz dałem do założenia Oem przy okazji remontu. Przy pierwszej wymianie oleju po 1000km zauważyłem że są krople na śrubach i są one trochę luźne, więc dokręciłem grzechotką na przedłużce do pierwszego jakiegokolwiek oporu w ręce. Po 2 tyg zmieniłem bo ciekła, "mechanik" zdjął poprzecinaną uszczelkę, była już taka jak ja ją dokręcałem ;) To by było na tyle z mitycznej *****istości oem uszczelki pod miskę, Reinz o wiele lepszy, szkoda pieniędzy na oem bo tania nie jest.

Ale oem pod pokrywe jest spoko, z 5 razy zdejmowana i zakładana - nie ciekła nigdy i była zawsze elastyczna.

W skrócie, zjebałeś montaż na starcie :)

Spokoloko
24-08-19, 20:18
Ja próbowałem ratować z*****y montaż bo było widać że uszczelka jest niestety przeciągnięta w kilku miejsach ;) Można powiedzieć że 4 osoby polecane i "siedzące w hondach" zjebały montaż, bo odkąd mam to auto to suchej miski jeszcze nie miałem ;) Najbliżej był jeden jegomość który reinza założył, ale w ciągu 2 tygodni "najlepszy efekt" udało mu się osiągnąć po trzeciej poprawce, dokręcając tym razem na wyczucie a nie kluczem jak zazwyczaj. Płaszczyzna miska/blok prawdopodobnie taka jak powinna być na pewno nie jest.

W gruzoGetzie uszczelka miski i pokrywy zaworów która dosłownie pływała w oleju i pokruszyła się w palcach, po założeniu Corteco i dokręceniu totalnie na pałe w obu miejscach po pół roku jest sucho jak na pustyni.

Niestety nie udało mi się znaleźć do tej pory kogoś kto faktycznie robi wszystko tip top bo zawsze jest jakieś "ale", a jak zrobię sam to chociaż wiem że zjebałem sam :D

Nad założeniem Ajusy to nawet ja bym się jeszcze zastanowił :D

Kisiel
26-08-19, 21:16
No i następna uszczelka do d##y , po oględzinach uszczelki i tym co piszecie jest to wina złego montażu czyli w moim przypadku za mocno dokręcona misa olejowa z siłą 12Nm , uszczelka dosłownie porozrywana .Tam gdzie mówiłeś ,że trzeba dać silikon to jest susza,nic się nawet nie poci!

https://zapodaj.net/bcd5277f35266.jpg.html https://zapodaj.net/3d1a637c0b002.jpg.html

Kisiel
31-08-19, 12:15
Widzieliście zdjęcia tak wygląda każda uszczelka!

MM63
31-08-19, 16:52
Widzieliście zdjęcia tak wygląda każda uszczelka!

Nie.

Guscioren
01-09-19, 00:17
Nie.

Ja też nie

MM63
01-09-19, 16:03
****a, sporo nas omija.

Kisiel
01-09-19, 21:40
Są poniżej w mojej odpowiedzi!

MM63
01-09-19, 22:03
Są poniżej w mojej odpowiedzi!

Coś
Coś się popsuło chyba

https://images89.fotosik.pl/241/0003d6518baf1eba.jpg

Kisiel
03-09-19, 17:38
Są 5 odpowiedzi niżej ,u mnie są i działają:D

Spokoloko
03-09-19, 17:53
U mnie nie działajo, pewnie tak jak i u innych :D

Kisiel
05-09-19, 17:32
to sorki,nie wiem czemu nie działa,u was ja otwieram normalnie.Jutro jeszcze raz założę uszczelkę tylko na wyczucie bez klucza dynamometrycznego,ja znowu się nie uda ,to będę potrzebował miskę olejową:(

MM63
05-09-19, 19:10
To tam powodzonka.
W poście z pierwszej strony pisałeś że coś nie gra z miską i słabo przylega.

Może przy kolejnej uszczelce jakoś się to naprawiło, huh?

Kisiel
10-09-19, 21:22
Uszczelka założona i zero wycieku:D:D,tak jak pisał kolega wcześniej H....y montaż,założyłem jeszcze raz i tym razem bez klucza dynamometrycznego,dokręciłem wszystko na wyczucie,silikonu dałem tylko od strony pompy oleju i eureka sucho!!A co do miski to była troszkę krzywa,wymieniałem już 3 uszczelki z rzędu to może się trochę naprostowała.Dzięki wszystkim za pomoc .Pozdro!