Zobacz pełną wersję : Kierownica bije przy 120km/h po chwilowej jeździe na mniejszym kole
Mam mały problem. W sobotę złapałem kapcia i musiałem przejechać około 3km na kole 14' 175/65/14. Kola na jakich jeżdżę to 15'. Przy złapaniu kapcia jechałem jeszcze około 100m i po zatrzymaniu się ciśnienia w kole było może z 0.6 bara. Dzisiaj naprawiono mi oponę i wyważone koło na nowo lecz teraz przy 120 km/h bije mi kierownica. Opony nowe z maja. Przed złapaniem kapcia wszystko było okej.
mały_miszcz
06-08-19, 09:01
Obstawiam ze zbrojenia opon **** strzelił, wymien te jedna opone ;)
Albo zrob test. Przeloz kolo z tylnego na przod, jak nadal bedzie waliło to problem tkwi w aucie - piasta, itp, a jak ustanie to problem tkwi w kole - krzywym, zle wywazonym lub w popsutej oponie.
Co Ty masz z tym autem za epopeje :D
Nic mi nie mów. Zrobiłem wszystkie technicznie rzeczy to ktoś mi źle chyba życzy skoro nagle wjeżdżam na gwóźdź... zaraz bede jechał do miasta to przełożę tylne z przednim. Głupie pytanie ale zapytam. Zauważyłem. A oponie , że sznurek, który wsadził w nią minimalnie wystaje +/- 2mm . Czy to coś może mieć wspólnego z tym ?
#edit
Po przełożeniu kół jest lepiej o 70%. Kierownica minimalnie drży i nie jest jak wcześniej ale nie robi to problemu. Postaram się znaleźć takie samo koło i wtedy zobaczę czy to wina leży po stronie koła.
mały_miszcz
06-08-19, 11:33
Ja bym kupil nową oponę ;)
Jedna wyatarczy, skoro sa nowe to jeszcze sie nie starly tak mocno zeby wymianiac na calej osi
Jezeli sznurek wystaje ponad bieznik, to pewnie bedzie to.
Mam podobnie aczkolwiek bez gumy się obyło. Koła wyważałem i przy 120 bije nadal. Być może oponę trzeba ułożyć na nowo,wyważyć, oczyscis wszystko z rudej i błota. Może Ci się juz poddaje koncowka drążka?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Tylko, że problem z biciem pojawił się dopiero po przebitej oponie. Ewidentnie coś jest z kołem bo po przełożeniu jest lepiej. Po prostu utnę minimalnie pod bieżnik sznurek i wtedy zobaczymy. Koło było wyważane na nowo. :)
mały_miszcz
10-08-19, 14:14
Kombinujesz zią jak kon pod gore z tym sznurkiem :D
Natniesz, ruszysz go, zacznie syczeć to bedzie beka. Dokup jedna opone, albo dwie uzywki na przod, a tamta nowke sprzedaj lub zostaw na zas i przede wszystkim idz do innego wulkanizatora bo to nie jest normalne zeby taki sznurek zostawiac na biezniku :D