Zobacz pełną wersję : Skrzypiąca kierownica ?!
Witam! ostatnio w mojej hance zaczela lekko skrzypiec kierownica:/ doscyc to denerwujące więc stąd pytanie, co z tym zrobic? jak to rozebrac, nasmarowac? I jakim smarem bo chyba wd40 to tymczasowe rozwiązanie:/
sory wszystkim którzy myslą teraz "bylo juz 10000 razy" ale ja znalesc nie moglem:/
pozdroooooo
Blaszka od klaksonu- odegnij albo przesmaruj od strony manetki kierunkowskazów.
Może być też łożysko. Zdejmij kierownice to zobaczysz co trzeba nasmarować. U mnie najpierw skrzypiało, później zdrowo piszczało a po nasmarowaniu zapanowała cisza :)
Sławek dobrze mówi, trzeba przesmarować tez to miałem ostatnio
Powiedzcie mi gdzie jest ta blaszka bo cholera wkładam paluchy tam koło kierunkowskazu i żadnej blaszki wyczuć nie moge :D
U mnie też jęczało przy kręceniu, na początku zlałem dokładnie wd40, ale po ok miesiącu si zaczęło od nowa... rozebrałem osłony kierownicy i posmarowałem wszystko łącznie z blaszką klaksonu i teraz mam cisze. Właśnie ta blaszka klaksonu powodowała u mnie różne dźwięki
zdejmij kierownice to zobaczysz blaszke
Odświeżam temat . Skrzypi kierownica przy skręcaniu i niemiłosiernie mnie to denerwuje :/ . Jak najprościej rozebrać tą kierownice ? I Czym przesmarować ? Wcześniej popsikałem jakimś środkiem udrażniającym czy coś takiego,ale nic nie dało :)
masz poduszki? jak nie to wystarczy ze zaślepke co jest na srodku kierownicy wyjmiesz i potem najlepiej zeby ktos trzymał kierownice a Ty odkręcasz. Pamietaj tylko zeby przed ściąganiem kiery ustawic prosto koła
A od kiedy WD40 służy do smarowania? Pięknie pięknie.
hym . to jak to zrobić jeżeli mam poduszki w kierownicy ??:)
jak zle mowie to niech mnie ktos poprawi,
ale WYDAJE mi sie ze masz z tyłu kierownicy 2 srubki, odkręcasz je i delikatnie ściągasz zaślepke do której jest przymocowana poducha. Odpinasz poduche ( chyba 2 wtyczki będą ), odpinasz klakson i reszte tak samo... ale najlepiej niech Ci ktoś powie kto ma poduche bo ja tylko ściągałem kierownice w wersji bez SRS
ale WYDAJE mi sie ze masz z tyłu kierownicy 2 srubki, odkręcasz je i delikatnie ściągasz zaślepke do której jest przymocowana poducha. Odpinasz poduche ( chyba 2 wtyczki będą ), odpinasz klakson i reszte tak samo... ale najlepiej niech Ci ktoś powie kto ma poduche bo ja tylko ściągałem kierownice w wersji bez SRS dobrze napisałeś :) Dodam tylko że śrubki są po bokach kierownicy po plastikowymi zaślepkami. Jedna jest na godzinie 3 a druga na 9 :) dobry klucz torx i poduszka zdjęta. Najważniejsze abyś po odpięciu poduszki nie przekręcał kluczyka na zapłon bo błąd Ci wskoczy
A od kiedy WD40 służy do smarowania? Pięknie pięknie. wejdź na stronę producenta i poczytaj. Wyraźnie jest tam napisane że nadaje się do smarowania sprzętu sportowego a Civic do takowych się zalicza
WD 40 nie smaruje tylko wypiera wodę ale looz ile ludzi tyle teorii.
Przed przystąpieniem do okręcenia kierownicy odłącz akumulator aby czasem przypadkiem nie strzeliła Ci poduszka.
Ok,dzięki ,jutro spróbuje . To jaki środek do smarowania najlepiej kupić??
Grzesiek_Devil_
28-11-11, 18:37
dokladnie, czym i co smarowac tylko blaszke /? ja posmarowalem towotem ale nie bardzo pomaga czy moze posmarowac od wewnetrznej strony kierownicy ?
Niechaj ktoś pod powie czym smarować i szczegółowo bardziej jak to zrobić :)
Grzesiek_Devil_
29-11-11, 23:53
Ogarniete, bialy smar lub towot. Posmaruj dobrze blaszke oraz ten element kierownicy z ktorym blaszka sie styka . u mnie nastal spokoj :)