PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypiąca kierownica ?!

koberone
29-09-08, 17:38
Witam! ostatnio w mojej hance zaczela lekko skrzypiec kierownica:/ doscyc to denerwujące więc stąd pytanie, co z tym zrobic? jak to rozebrac, nasmarowac? I jakim smarem bo chyba wd40 to tymczasowe rozwiązanie:/

sory wszystkim którzy myslą teraz "bylo juz 10000 razy" ale ja znalesc nie moglem:/

pozdroooooo

Sławek
29-09-08, 17:58
Blaszka od klaksonu- odegnij albo przesmaruj od strony manetki kierunkowskazów.

Tompro
29-09-08, 18:04
Może być też łożysko. Zdejmij kierownice to zobaczysz co trzeba nasmarować. U mnie najpierw skrzypiało, później zdrowo piszczało a po nasmarowaniu zapanowała cisza :)

szpaq0
29-09-08, 18:10
Sławek dobrze mówi, trzeba przesmarować tez to miałem ostatnio

Free
29-09-08, 23:17
Powiedzcie mi gdzie jest ta blaszka bo cholera wkładam paluchy tam koło kierunkowskazu i żadnej blaszki wyczuć nie moge :D

karpik85
29-09-08, 23:26
U mnie też jęczało przy kręceniu, na początku zlałem dokładnie wd40, ale po ok miesiącu si zaczęło od nowa... rozebrałem osłony kierownicy i posmarowałem wszystko łącznie z blaszką klaksonu i teraz mam cisze. Właśnie ta blaszka klaksonu powodowała u mnie różne dźwięki

szpaq0
30-09-08, 08:01
zdejmij kierownice to zobaczysz blaszke

Strength
24-11-11, 18:47
Odświeżam temat . Skrzypi kierownica przy skręcaniu i niemiłosiernie mnie to denerwuje :/ . Jak najprościej rozebrać tą kierownice ? I Czym przesmarować ? Wcześniej popsikałem jakimś środkiem udrażniającym czy coś takiego,ale nic nie dało :)

rafal86
24-11-11, 19:05
masz poduszki? jak nie to wystarczy ze zaślepke co jest na srodku kierownicy wyjmiesz i potem najlepiej zeby ktos trzymał kierownice a Ty odkręcasz. Pamietaj tylko zeby przed ściąganiem kiery ustawic prosto koła

Strength
24-11-11, 21:46
Mam poduszki .

Saiti
24-11-11, 21:59
A od kiedy WD40 służy do smarowania? Pięknie pięknie.

Strength
25-11-11, 14:16
hym . to jak to zrobić jeżeli mam poduszki w kierownicy ??:)

rafal86
25-11-11, 16:53
jak zle mowie to niech mnie ktos poprawi,
ale WYDAJE mi sie ze masz z tyłu kierownicy 2 srubki, odkręcasz je i delikatnie ściągasz zaślepke do której jest przymocowana poducha. Odpinasz poduche ( chyba 2 wtyczki będą ), odpinasz klakson i reszte tak samo... ale najlepiej niech Ci ktoś powie kto ma poduche bo ja tylko ściągałem kierownice w wersji bez SRS

Budziniak
26-11-11, 21:33
ale WYDAJE mi sie ze masz z tyłu kierownicy 2 srubki, odkręcasz je i delikatnie ściągasz zaślepke do której jest przymocowana poducha. Odpinasz poduche ( chyba 2 wtyczki będą ), odpinasz klakson i reszte tak samo... ale najlepiej niech Ci ktoś powie kto ma poduche bo ja tylko ściągałem kierownice w wersji bez SRS dobrze napisałeś :) Dodam tylko że śrubki są po bokach kierownicy po plastikowymi zaślepkami. Jedna jest na godzinie 3 a druga na 9 :) dobry klucz torx i poduszka zdjęta. Najważniejsze abyś po odpięciu poduszki nie przekręcał kluczyka na zapłon bo błąd Ci wskoczy

A od kiedy WD40 służy do smarowania? Pięknie pięknie. wejdź na stronę producenta i poczytaj. Wyraźnie jest tam napisane że nadaje się do smarowania sprzętu sportowego a Civic do takowych się zalicza

djwafel
27-11-11, 14:48
WD 40 nie smaruje tylko wypiera wodę ale looz ile ludzi tyle teorii.
Przed przystąpieniem do okręcenia kierownicy odłącz akumulator aby czasem przypadkiem nie strzeliła Ci poduszka.

Strength
28-11-11, 10:07
Ok,dzięki ,jutro spróbuje . To jaki środek do smarowania najlepiej kupić??

Grzesiek_Devil_
28-11-11, 18:37
dokladnie, czym i co smarowac tylko blaszke /? ja posmarowalem towotem ale nie bardzo pomaga czy moze posmarowac od wewnetrznej strony kierownicy ?

Strength
29-11-11, 23:16
Niechaj ktoś pod powie czym smarować i szczegółowo bardziej jak to zrobić :)

Grzesiek_Devil_
29-11-11, 23:53
Ogarniete, bialy smar lub towot. Posmaruj dobrze blaszke oraz ten element kierownicy z ktorym blaszka sie styka . u mnie nastal spokoj :)