Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luz na krzyżaku skrzynia biegów Civic EJ9 D14

marcedam
30-07-19, 22:53
Cześć,

na wstępie zaznaczam, że szukałem długo, ale nie znalazłem takiego samego tematu, gdzie użytkownik miałby problem z luzem na krzyżaku przy skrzyni biegów.

Zatem do rzeczy. Problem mam taki, że w moim EJ9 D14 występuje spory luz lewarka w osi lewo-prawo. Diagnoza: luz na krzyżaku przy skrzyni (na jednym z tych patyków, które idą od lewarka zmiany biegów). Sęk w tym, że używki mają taki sam lub zbliżony luz, więc wymiana na inny używany element nie wchodzi w grę. Dlatego pytanie do Was jest takie, czy istnieje jakiś patent na usztywnienie/naprawę tego elementu? Precyzja zmiany biegów podczas szybszej jazdy jest w tej chwili tragiczna.

radzio73
31-07-19, 10:03
Miałem taki sam problem. Luz był na jednym z "trzpieni" krzyżaka. Zeszlifowałem jego koniec i wybiłem. Na razie zastąpiłem go śrubą 8mm, po skręceniu luz się prawie całkowicie skasował i jest prawie idealnie. Wewnątrz tego krzyżaka są metalowe i plastikowe tulejki. I jedna z tych plastikowych była wytarta. Skręcenie na śrubę pomogło, ale najlepiej by było zmienić te plastikowe tulejki. Ciężko to dokładnie opisać, ale jak rozbierzesz ten mechanizm to zorientujesz się o co chodzi ;).
zamierzam teraz zdobyć jakąś używkę i zrobić jakiś patent który zastąpi te tulejki.

marcedam
31-07-19, 10:48
Dzięki - to jakiś trop! Ale pierwsze pytanie jakie mi przyszło na myśl, to czy skręcenie tego na śrubę nie "zatrzymuje" krzyżaka? W sensie że może on dalej pracować jak na ori tulejce?

radzio73
31-07-19, 11:16
Skręcenie "z wyczuciem" pozwala mu na prawidłową pracę. Przynajmniej u mnie elementy nie były aż tak mocno wytarte, że ten patent pomógł.
Szukałem ,ale nie znalazłem nigdzie żadnych zestawów naprawczych, trzeba więc będzie coś samemu wykombinować. Muszę pomierzyć wszystko, i zastanawiam się nad zastosowaniem łożysk lub dorobieniem tulejki z poliuretanu.

marcedam
31-07-19, 12:32
Byłbym chętny na taki zestaw naprawczy Twojej roboty, gdyby udało Ci się coś takiego wykonać :) Ja niestety nie mam ani narzędzi, ani specjalnie umiejętności w tym zakresie :P

Darióż
02-11-19, 20:12
w hapartsie są/ były dostępne zestawy naprawcze