Zobacz pełną wersję : Wessana zaslepka z dolotu
Witam
Mam nietypowy problem.
W dolocie mialem zaslepke gumowa i podczas odpalania została wessana do srodka slychac bylo taki strzal.
I teraz pytanie jak daleko mogla powedrowac ta zaslepka i jakie moga byc tego konsekwencje ( chodzi mi o to jakie straty mogla wyrzadzic)
Pozdro
z jakiego materiału została wykonana zaślepka...... czy po wessaniu słyszałeś jakieś odgłosy dochodzące z silnika ?? jeżeli żadnych odgłosów silnik nie wydawał ani nie wydaje. To lepiej nie odpalaj auta i rozbierz układ dolotowy zaślepka nie powinna dotrzeć do cylindra. Jak by się dostała usłyszałbyś hałas jak by ci coś latało w środku....gdy zaślepka dostanie się do silnika może narobić nie lada szkód. Jak jest duża to nie przedostanie sie do cylindra bo kanały dolotowe mają swoją średnicę....Tak czy siak ja rozebrałbym dolot na twoim miejscu
i poszukał bez odpalania.
Zaślepka jest plastikowa średnica jej to okolo 1.5 cm i na dlugosc okolo 2 lub 2.5 cm.
Stało to sie przy probie odpalenia samochodu i slychac bylo taki strzal cos jak np petarda strzela :D i samochod zgasl. Pozniej nie probowalem juz odpalac bo zajrzalem pod maske i zobaczylem co sie stalo wiec nie wiem czy wydaje jakies odglosy.
skoro strzeliło to możliwe że podlazła pod zawór, jeśli tak to możliwe że jest wygięty. Dodawałeś gazu w momencie gdy ta zaślepka została wessana?
skoro był strzał......strzał mógł być spowodowany nagłym wessaniem i różnicą ciśnień. Silnik zatrzymał się od razu czy po prostu luźno zgasł ?? nie odpalaj broń boże silnika bo tylko możesz pogorszyć sprawę. Musisz rozebrać dolot...jak jej gdzieś tam nie ma to niestety bez zdejmowania głowicy się nie obejdzie.......
Silnik zatrzymal sie odrazu
W takim razie jutro biore sie za rozbieraie kolektora w dolocie sprawdzalem i nigdzie nie ma
civic lsi dubi
30-09-08, 08:55
mi tez owa zaslepke chcialo wessac ale przezorny ubezpieczony zamontowałem siatke wew rory tak aby jakieś przypadkowe sytuacje nie rozp silnika np zerwanie filtra itp,,,radze na 2 raz zrobic to samoa zaslepke palnąć na kleju jesli dasz rady to z wew i z zew....oby sie nic powaznego nie stalo w twoim przypadku powodzenia