Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja przestaje działać przy wysokich obrotach
Witam
Jeżeli samochód pracuje na wolnych obrotach (bieg jałowy) to klimatyzacja działa poprawnie, przy wzroście obrotów np. jadąc w trasie klimatyzacja wyłącza się, na postoju przy zwiększeniu obrotów też przestaje działa tj nie dmucha zimnym powietrzem. Wiatrak od skraplacza działa w momencie zaprzestania chłodzenia. Byłem u fachowca od klimy, zmierzył 2 ciśnienia, są ok, stwierdził że wyłącza się sprzęgło sprężarki przy obrotach około 1200 (sterownik je odłącza). I powiedział aby udać się do elektryka. Co może być przyczyną takiego stanu, sam myślałem pomierzyć jakieś napięcia, tylko od czego zacząć?
Z opisu wynika, zey masz ten sam 1.4 co ja, więc odpiszę najkrócej jak się da - ten typ tak ma. Taka jego uroda, jakby rzekła moja babcia ;)
Nigdzie z tym nie jedź, przyzwyczaj się (podobnie jak do spadku mocy silnika gdy pracuje klima i do konieczności jej wyłączania przy wyprzedzaniu;))
Jakie sterownik klimatyzacji? :>
Ja myślę że problem nie jest natury elektrycznej, tylko coś ze sprężarką nie tak.
Jak jedziesz w trasie to wyłącza się całkiem czy chwilowo?
Co znaczy że "Wiatrak od skraplacza działa w momencie zaprzestania chłodzenia"?
Z opisu wynika, zey masz ten sam 1.4 co ja, więc odpiszę najkrócej jak się da - ten typ tak ma. Taka jego uroda, jakby rzekła moja babcia ;)
Nigdzie z tym nie jedź, przyzwyczaj się (podobnie jak do spadku mocy silnika gdy pracuje klima i do konieczności jej wyłączania przy wyprzedzaniu;))
Ten typ przez 9 lat miał normalnie działającą klimatyzację także nie jest to praca poprawna.
Ten typ przez 9 lat miał normalnie działającą klimatyzację także nie jest to praca poprawna.
Jak jedziesz w trasie to wyłącza się całkiem czy chwilowo?
W trasie wyłącza się całkiem, podobnie na postoju jak zwiększę obroty.
Co znaczy że "Wiatrak od skraplacza działa w momencie zaprzestania chłodzenia"?
Wentylator przy skraplaczu (chłodnicy klimatyzacji) obraca sie gdy nie wieje zimnym.
Zacząłbym od czegoś drobnego, jest chyba jakiś czujnik który powoduje włączanie/wyłączanie sprężarki, chociaż nie wiem czy działający wentylator nie wyklucza tej opcji.
Musisz sięgnąć do manuala, choć tak na szybko to obstawiałbym sprężarkę.
Z moich dalszych obserwacji zauważyłem że jeżeli na zewnątrze nie ma upałów, temp powiedzmy do 28 st to klimat działa ok, przy wzroście temperatury występują problemy związane z obrotami. Dziś samochód stał na słońcu przez killka godzin, temp w cieniu około 30st, klima nie działa. Tzn jak obroty są jałowe to chłodzi, zwiększam obroty wyłącza się. Jadę wyłączona, wrzucam na luz z górki włącza się dodaje gazu i jadę to wyłącza się. Gdy jest niska temperatura problem nie występuje.
Zauważyłem też, że przy upałach, gdy są problemy z klimą, to na postoju po zwiększeniu obrotów sprężarka wyłącza się mechanicznie (obserwowałem sprzęgło sprężarki), wiatrak klimatyzacji działa cały czas.
Tyle podpowiem ze jeden z czujnikow jest przy chlodnicy, jak zewrzesz styki to sprezarka odpali nawet jak nie ma czynnika i to chyba jest jedyna "warunkowa" działania klimatyzacji. Wentylator sie właczy nawet jak nie masz czynnika w klimie.
Na razie zaniechałem naprawy, bo kupiłem nowe auto, to będę sprzedawał, jak rozwiąże problem dam znać, dzięki za pomoc.