Zobacz pełną wersję : Em2 wygłuszenie w celu zmniejszenia wycia silnika
Czy jest tutaj może ktoś kto wygłuszał sobie ścianę grodziową? Jeżdżę często autostradą i jazda Em2 zaczyna być bardzo męcząca jeśli chodzi o wycie silnika przy prędkościach 110-140km/h. Silnik strasznie buczy i po 1h jazdy mam po prostu dosyć. Mam zamiar wygłuszyć maskę, nadkola oraz ścianę grodziową od strony silnika.
mały_miszcz
27-06-19, 11:29
Masz seryjny dolot i wydech?
Jesli nie to tu bym szukal przyczyny. A tak ogolnie jak chcesz auto autostradowe to raczej Legend. Albo jakis niemiec.
Wszystko seryjne i od jakiegoś czasu buczy o wiele bardziej. Na weekend postaram się pojechać dobrego zakładu od wydechów w celu przejrzenia czy nie ma gdzieś dziur. Spróbuje również wygłuszyć ścianę grodziową, a jak nie pomoże to trudno.
Grzybohun94
28-06-19, 08:26
Jak buczy to moze cos jest nieszczelne czy pękło…
Już tyle się z tym bawię, że już nie mam pojęcia. W ogóle to normalne, że po zatkaniu dolotu silnik nie gaśnie? W vi gen przy zamykaniu dolotu silnik gasł. Tutaj widzę, że od puszki z filtrem idzie jeszcze wężyk do silnika. Dolot jest skręcony na maksa. Jestem również pewny, że wcześniej było ciszej, a teraz od 3000obr zaczyna się buczenie i trwa tak do 5000obr./min. Na autostradzie mam masakre.
mały_miszcz
28-06-19, 15:25
Buczec mogą Ci opony, wydech, nieszczelny dolot, poczatkowe stadium łożyska w kole...
Ogolnie Civic nie nalezy do aut wygodnych na autobahnie .
Wszystko co wymieniłeś zostało już zrobione. Odnoszę już wrażenie, że to buczy po prostu silnik..opony nowki. Zobaczymy jeszcze wydech bo wg. Mnie to buczenie nie jest normalne. Po 30 min już mnie głowa napier... od niedawna pali się również check od drugiej sondy. Honda w gazie. Może katalizator jest dziurawy?
nie oszukujmy się w Civicach takie jest wyciszenie.
Szczerze jak kupiłem moje d16v1 myślałem wyciszać maskę, wyciszać drzwi. Nie ma sensu. Teraz rozglądałem się za gen 9 i też nie jest za cicho. Tak już jest
Chcesz ciszę to TDI audi i śmigasz autostradą. Albo męczysz się niezawodnym Civiciem i podgłoszonym radiem ;)
Wszystko co wymieniłeś zostało już zrobione. Odnoszę już wrażenie, że to buczy po prostu silnik..opony nowki. Zobaczymy jeszcze wydech bo wg. Mnie to buczenie nie jest normalne. Po 30 min już mnie głowa napier... od niedawna pali się również check od drugiej sondy. Honda w gazie. Może katalizator jest dziurawy?
to niemozliwe ze az tak buczy sprawne auto ;) z tego co mowisz jest to straszny dzwiek :D ja rozumiem jak ktos ma dolot /wydech to potrafi drzec jape
Buczy tak, że głowa już zaczyna boleć. Przy 120km/h jest zjadliwie ale od 130.... auto oddałem do mechanika bo teraz strzelił uszczelniacze wału korbowego i w dodatku połoś lekko wyszła ze skrzyni.
mały_miszcz
03-07-19, 17:58
:D
Pytales po ile tera kilo złomu? :D
No chyba będzie trzeba zajechać i zapytać haha 😅
ile ty dales za to auto xD 6tysi ?
nie no emka generalnie nie jest meczaca, ja mam cai i przy 130 jest ok pasazerka jeszcze nie drze sie ze urywa jej glowe a jest wrazliwa na to auto xD
ile ty dales za to auto xD 6tysi ?
nie no emka generalnie nie jest meczaca, ja mam cai i przy 130 jest ok pasazerka jeszcze nie drze sie ze urywa jej glowe a jest wrazliwa na to auto xD
Ona już jest ze mną 4 lata. Przez ostatnie 3 miesiące coś jej odbiło. Połoś wyszła bo idiota mechanik zapomniał segera wsadzić. Dobrze, że w trasę nie pojechałem. Co do buczenia to podejrzewam, że kolektor popękał przez gaz dlatego zacznę od niego i uszczelek. Kup uszczelkę pokrywy zaworów tylko OEM bo inna bedzie cieknąć. Cieklo oraz uszczelka po 500km sobie PĘKŁA i 220zl poszło się je.. :)
mały_miszcz
04-07-19, 19:56
Najgorzej jak juz czlowiek zacznie naprawiać :D
Na koncu zastanawiasz sie czy wgle jest jeszcze sens sprzedawac to auto ^^
Ale ja tez mialem ******e EM2, interes zycia na nim zrobilem, kupilem za 10tys, wladowalem 4, sprzedalem za 5800 :D
Od roku dochodze do siebie xD
Najgorzej jak juz czlowiek zacznie naprawiać :D
Na koncu zastanawiasz sie czy wgle jest jeszcze sens sprzedawac to auto ^^
Ale ja tez mialem ******e EM2, interes zycia na nim zrobilem, kupilem za 10tys, wladowalem 4, sprzedalem za 5800 :D
Od roku dochodze do siebie xD
No to tutaj grubo poszło z tego co widzę. Kolejny kupujący pewnie był zachwycony 😀 VII gen hondy dla mnie to mega klapa.
po prostu bab chce żebyś wymienił auto. Zacznie się ze stary złom że stoisz w miejscu.
Moja tak już mi truje i np gen 9 juz by zaakceptowała najlepiej po lifcie.....
Wymieniłem uszczelkę i wszystko jest ok. Kupiłem też kolektor i w tygodniu będę wymieniać bo raczej jest spękany od gazu. Jak już ją zwyzywałem (auto) to się ogarnęła 🤣 wiecie może gdzie dostanę seger do półosi od strony skrzyni aby nie wypadła? Dopasowaliśmy w miarę ale wolę się w niego zaopatrzyć.
No to tutaj grubo poszło z tego co widzę. Kolejny kupujący pewnie był zachwycony 😀 VII gen hondy dla mnie to mega klapa.
wszystko zalezy jak trafisz :) ja mam 8 rok i ciagle je lubie x)
Ja też mam długo i jeżdżę trasy i. Wgl wszędzie i jakoś nie narzekam. 😁
Ogólnie gdyby nie to buczenie to bym nie narzekał bo drzwi i maskę mam wygłuszoną i jest bardzo ładnie. Jak dostanę kolektor to od razu wymieniam, a jak nie pomoże to poleci później katalizator. 😏
A ja się trochę wtrącę w temacie.
Zamieniłem Civika na Legenda KA9. Nie ma nawet czego porównywać o czym pewnie wiecie.
Natomiast żonie zamieniłem MA8 na Streama RN1. Wsadzony jest drugi silnik D17A9 (w oryginale siedział D17A2). Pił oliwy więcej niż paliwa. Zrobiłem remont i jest gitara.
Ale wracając do tematu. Stream RN1 jest zbudowany na VII genie i jego wygłuszenie jak i pozostałych moich Civików to nie istnieje. JAk się przesiądę z mojego Legenda to jakbym siedział w wagodnie dla bydła :-).
Uwielbiam japońską motoryzację. Motor też mam Hondy. Ale wsiadając do służbowych VW, Opli itp mam wrażenie, że europejskie wozy jakoś zaczynają wyprzedzać japoński rynek jeśli chodzi o wykończenie.
mały_miszcz
09-07-19, 18:30
Nie zaczynaja, tylko juz dawno temu wyprzedzili ;)
Japońcka motoryzacja skonczyla sie wraz z latami 90tymi, z pojedynczymi wyjątkami ;)
No własnie. Coś tu się potwierdza. Ale ja nadam szukam HOndy żeby zmienić Hondę. Może dlatego, że wiem jak naprawić, że wiem gdzie kupić dobre części?? Mimo tego coraz częściej rozglądam się za czymś niemieckim. Aczkolwiek nie za wiele wiem o nim... jeszcze.
Mam takie pytanko. Zauważyłem pod autem, że na postoju rzuca całym wydechem oraz jadąc obok bloku kiedy depnę pedał gazu do końca to słyszę takie jakby pierdzenie lekkie. Słyszę to tylko jadąc obok np. bloku i tylko wciskając pedał do końca.
Grzybohun94
10-07-19, 21:10
Przedmuch, ale gdzie…
Sprawdź łączenia, poszukaj sadzy na rurkach, moze jakas flansza popękała albo oslona termiczna na****ia o wydech.
Wysil sie troszke :)
Przedmuch, ale gdzie…
Sprawdź łączenia, poszukaj sadzy na rurkach, moze jakas flansza popękała albo oslona termiczna na****ia o wydech.
Wysil sie troszke :)
Ja przez ostatnie 2 miesiące dostawałem już białej gorączki z tym autem jeśli chodzi o wysilanie się😅 nie wiem czy to ma coś wspólnego z sobą ale co chwilę zapala mi się check od sondy przy kacie i gaśnie po 20km i tak co chwilę. Patrzyłem pod auto to widziałem między katalizatorem, a kolektorem "emitowanie" ciepła albo może to uciekały spaliny. Kiedyś miałem też sytuację, że po wyjechaniu z myjni, przykopciło mi strasznie na biało do takiego stopnia, że nie widziałem co było za mną. Wydmuchało wtedy katalizator? Czy przez to, że jest wydmuchany może buczeć? Nie zostaje mi nic innego jak udać się do mechanika z tym aby spojrzeć na wydech bo wg. mnie on jest winowajcą skoro cały środkowy tłumik opiera się jedynie na łączeniu z katem i tłumikiem końcowym. 🤔
ile ja się nawalczyłem z tymi przedmuchami na łączeniach :rolleyes:
ostatecznie flansze zostały wycięte i tłumikarz wspawał łączniki elastyczne jak na zdjęciu
to zakończyło temat słyszalnego pierdzenia podczas jazdy wzdłuż ekranów akustycznych
https://www.rallyshop.pl/galerie/l/lacznik-elastyczny-power_7274.jpg
Pojeździłem ostatnio VII gen. EU8 (D16V1 5D) i mimo bardzo małego przebiegu (raptem 84.000 km) to rzeczywiście jest tak, że po przekroczeniu 110km/h dźwięk silnika staje się wyraźnie głośniejszy, problem jest taki, że jego barwa jest niezbyt przyjemna dla ucha, przypomina jakby rezonowanie czegoś, porównując go np. do zwykłego EJ9, to tam, też robi się głośnej przy autostradowych prędkościach, ale sama barwa dźwięku jest przyjemniejsza.
Przeczytałem kilka różnych tematów na temat tego dźwięku w VII gen. który zazwyczaj pojawia się w przedziale (110-140km/h) i w sumie nikt nie znalazł rozwiązania, jak go uciszyć/zmienić, ktoś napisał, że jedynie wymiana całego wydechu pomaga, ale tylko na OEM.
@barni
zależy od pogody czasami przy 110km/h jest głośno a są dni że jedzie się 140 i cichutko
Wg. Mnie cały dolot w VII gen przynajmniej w EM2 jest źle skonstruowany. Jeśli po sprawdzeniu, wymianie kolektora nic się nie zmieni to będę starał się wyciszyć podszybie, ścianę grodziową od zewnątrz od górnej części i ścianę grodziową od środka tyle ile mi się uda bez ściągania deski. Zobaczymy czy to coś da. Dzisiaj jedynie zauważyłem, że u mnie był pęknięty wąż, który idzie od pokrywy do filtra powietrza. Po uszczelnieniu go, jadąc 120km/h jest lepiej także wydaje mi się, że coś jest nie tak z dolotem. Przeprowadzę jeszcze mały test bo niby cały dolot jest idealnie skręcony ale nie podoba mi się to, że po zakryciu go silnik nie gaśnie. Mam w garażu druga puszkę od filtra powietrza i zakleję ją całą taśmą do uszczelniania gumowych przewodów. Może łapie gdzieś lekko lewe powietrze ponieważ te mocowania przy dolocie to pękają przy każdym przykręcaniu..