PDA

Zobacz pełną wersję : pykanie w przednich góśnikach przy wciskaniu stopu

kfas666
28-09-08, 22:11
Mam dziwny problem. Podłączyłem sobie wzmacniacz, ładnie kable zasilające dałem w progach po prawej stronie samochodu, sygnałowe i głośnikowe po lewej. W tygodniu podłączyłem tylko tylne głośniki i wszystko było OK, dziś się zebrałem i podłaczyłem przednie i wszystko ładnie grało do chwili odpalenia silnika i ruszenia się z miejsca. Wyjeżdzam sobie z podwótka i co chwila w przednich słysze PYK, a że rozmawiałem z dziewczyną nie skupialem się na momencie kiedy się to działo. W trasie OK, nic nie pyka, wjeżdżam na parking i znów pykanie.
Dopiero przed domem jak starałem się wjechać wyczaiłem moment. Pyknięcie robi się w chwili kiedy wciskam pedał hamulca, precyzując chwilę to wtedy kiedy załączą się światła i puszczając pedał kiedy gasną. Irytujący jest trochę ten dźwięk bo jego głośność jest tym większa im bardziej rozkręcam radio...
O co chodzi, że tak powiem ?

sebush
28-09-08, 23:34
sprobuj puscic RCA srodkiem, powinno pomoc

kfas666
29-09-08, 08:34
Problem raczej nie jest w sygnalowych. Mój blaupunkt ma wyjśnie na wzmaka od razu na 4 głosniki i od razu wszystkie kable puściłem boczkiem tą samą drogą. Przez tydzień jeździłem na samych tylnych i było OK, nie było pykania.
Dopiero po podłączeniu przodu się zaczęło.
Spróbuje dziś odłaczyć prawy przedni i zobacze jak będzie, bo do niego idze kabel w dywaniku pod deską rozdzielczą.

Tompro
29-09-08, 09:17
Puściłeś kable sygnałowe i głośnikowe z lewej strony, gdzie idzie właśnie wiązka m.in. od świateł stopu to ma prawo się tak dziać. Zauważ, że kable głośnikowe nie są w żaden sposób ekranowane i stąd masz swój efekt pykania. Przełóż te kable albo na środek albo na prawo i będzie ok. Ja mam u siebie wszystko z prawej strony i zero problemów. Ja w środku nie mogłem puścić kabli bo mam tam więcej elektroniki i wiązek jak w lewym progu ;) ale jeżeli ty masz tam pustke to to jest najlepsza droga.