Zobacz pełną wersję : śruby w tunelu srodkowym-problem z odkreceniem
Witam
Mam badzo duzy problem a mianowicie nie moge odkrecic 2-óch śrub w tunelu srodkowym... sruby sa na "krzyżaka" i odkrecaja sie moze z pol obrotu a dalej nic... uzywałem wd40 i nie pomoglo...podgrzanie nie wchodzi w gre bo stopie plastik... nie mam juz pomyslów jak sobie z tym poradzic... jak macie jakies sposoby to piszcie...
pozdrawiam
Jakub Skalski
28-09-08, 18:01
ja rozwierciłem łby tych śrób i dalej już jest lepszy dostęp gdy zdejmiesz tunel
w ostateczności można ściąć śruby i rozwiercić otwory i nagwintować nowy nawet gwint-większy
Miałem ten sam problem, od spodu samochodu są nakrętki zagięte blaszkami tak żeby się trzymały, więc jak młotem będziesz z góry walił to ostrożnie bo zaczną się kręcić we wszystkie strony, weź sobie grzechotkę z porządnym dużym krzyżakiem i powinno pójść a jak nie to pozostaje rozwiert tak jak w moim przypadku.
U mnie też są rozwiercone. Te śruby są na wylot i zapiekają się tak, że niczym się ich nie odkręci. Chyba nie ma co się męczyć - rozwiercić, pozbyć się resztek, nagwinować i dać nowe, dobrze zabezpieczone
U mnie też nie puściły, musiałem rozwiercić.
U mnie te sruby byly na klucz 10 lub 8 nie pamietam, odkrecalem nasadkowym kluczem z przedluzka i duza grzechotka, musisz powoli odkrecac, z czuciem. Jak troche ruszy to zakrec z powrotem i od nowa odkrecaj troche dalej. Mi udalo sie tym sposobem jedna odkrecic, druga sie ukrecila. A jak nie dasz rady to tylko rozwiercenie pozostaje
bylem dzisiaj pod samochodem i tam widac od tego nakretki, nie da sie trzymac z gory i odkrecic na dole? wydaje mi sie ze to nie bedzie trudne, probowal ktos tak? sam bede walczyc bo musze zmienic podlokietnik :)
te nakrętki na dole są przygięte blaszkami żeby się trzymały
tez dziś bylem zobaczyć na kanale jak wyglądają te śruby od spodu... na pewno ich się nie da rozkręcić tymi nakrętkami... ja rozwierce te śruby bo nie widzę innego sposobu bo podłokietnik leży i nie możne się doczekać jak będzie założony:):):):) pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Też miałem problem z odkręceniem i jest nadal :( rozwaliłem dwa śrubokręty i śruby poniszczyłem ehhh a wszystko poto aby podłączyć przełącznik dla pasażera od otwierania szyb :D więc mówicie że od spodu jest nakrętka hmmm byłem w kanale ale nic nie widziałem :) heee
civic15vtec
05-10-08, 20:57
jest nakretka ale jest przyspawana wiec nic ci kanał nie da , trzeba wiercić :( , zaopatrz sie w dobre wiertła , gwintownik i jazda :D , mozna jeszcze dać od dołu drugą nakretke .
A u mnie ukręciły sie łby srub, więc zrobiłem co miałem do zrobienia i w stare śruby wkrętarką zapodałem blachowkręty i trzyma się jak trzeba.
a u mnie odkręciły bez problemów :)
rozdarte_gacie
12-10-08, 14:17
u mnie ich nie było :P
demonobiker
12-10-08, 21:49
mówicie że widać je od spodu jak się wejdzie pod samochod??bo nie wiem czy nie ma stresu aby wiercić dopóki nie przejdzie na wylot czy trzeba na coś uważać??a jak długie są te śruby tak w przybliżeniu bo nie wiem jakie długie wiertła kupić...
na 2,5-3cm możesz wiercić.
demonobiker
13-10-08, 14:18
a co jest Panowie pod tymi śrubami skoro nie można wiercić na wylot bo tak z tego wnioskuje..??
Pod srubami idzie tłumik środkowy ale jest do niego jeszcze z 3-5cm od konca sruby wiec bez obaw.... ja probowalem wiercic wiertlem 5 i poszlo z 3mm w srubie i po wiertle... teraz kupilem dobre wiertło i bede probowal drugi raz... zobaczymy co z tego bedzie bo juz mnie k****** trafia na te sruby...
Ja juz po wykręceniu śrub. Tą od strony pasażera wykręciłem dobrym śrubokrętem, natomiast z tą po stronie kierowcy miałem z godzine walki, m.in spaliłem kumplowi wkrętarke, pozniej próbowałem wiertarką z nadadka krzyzakowa odkrecać ale po 3 próbach nie chciałem dalej omykac sruby, wkoncu solidnie popsikałem od spodu wd-40 i po 20 min pusciła...
Te sruby sie zapiekąja i bardzo ciezko je odkrecic, ja osobiscie przy montazu podłokietnika pourywałem łby od śrub więc musiałem w tym co zostało wywiercic otwory i nagwintowac chyba gwintownik M4 to tej pory trzyma...
Odkręciłem z 50 tych śrub i chyba tylko raz miałem z nimi problem. Trzeba do tego dobrze podejść.
Dobierz sobie idealnie końcówkę śrubokręta tak aby nie miała wogóle luzu. Najlepiej, żeby to nie był zwykły śrubokręt tylko końcówka na grzechotkę (najlepiej 1/2"). Ja sobie pomagam zawsze kluczem pneumatycznym, ale bez niego tez mozna sobie z powodzeniem poradzić.