PDA

Zobacz pełną wersję : 1.8 dziwny dźwięk / terkotanie przy przyspieszaniu

lukashh
19-04-19, 11:23
Hej,

przeczytałem ze 30 postów, obejrzałem kilka filmów na YT w tematach dziwnych dźwięków.. ale nic nie pokrywa się z moimi obserwacjami.

Ufo 1.8 2010 rok.. podczas przyspieszania w przedziale 1500- 2500 (może trochę więcej) obrotów, słychać jakby coś po ciuchu 'terkotało'.
W pierwszej chwili pomyślałem o dolocie. Filtr siedzi na miejscu elegancko, rura która idzie od puszki w dół itp. też wszystko wygląda w porządku.

Zawory mają sprawdzone luzy - było książkowo.
Na postoju było czuć minimalne drgania na kierownicy, więc została wymieniona lewa poduszka silnika (50850-SMG) - ale nie ma to żadnego wpływu na ten uciążliwy dźwięk.

Filtr powietrza BOSCH.. wcześniej był OEM (auto przyjechało ze Szwajcarii) - dźwięk ten sam.

Macie jakieś pomysły co to może być ? Ciężko strasznie jest to nagrać telefonem, bo jest zagłuszane... a na postoju na wolnych obrotach, czy podczas wkręcania na obroty nie występuje.
Czytałem o zaworze PCV ale mi nie pasuje - przy PCV odgłosy są charakterystyczne, takie metaliczne.. a tutaj takie trochę 'charczenie' jak na stożku.
Znajomy sugeruje, że może któryś wtryskiwacz jest brudny.. Zalałem do baku preparat... na razie żona wyjeździła pół baku i jakiejś mega różnicy nie słyszę. Może jest minimalnie ciszej, a może to efekt placebo..
Żadnych innych objawów, check engin'ów itp...

TRAFO
19-04-19, 12:43
Mam u siebie podobnie i też jestem ciekawy co to może być.
Jak auto się rozpędza (bez względu na bieg) to koło 2000obr słychać jakby coś rezonowało. Jak obroty przeskoczą ponad 2500 to się uspokaja.
Jest tak tylko podczas jazdy, na postoju przy wzroście obrotów też tego nie ma.

lukashh
19-04-19, 13:09
dokładnie tak. Spędziłem mnóstwo czasu na oglądnie różnych filmików pod hasłem 'strange noise R18' i niestety nie udało mi się znaleźć kogoś kto to rozwikłał.

Daniello18
19-04-19, 13:16
u mnie też jest ten dźwięk z tym że ja praktycznie od razu po zakupie założyłem lpg i po prostu myślałem że instalacja jest powodem. W poprzednim aucie wąż od lpg dotykał obudowy filtra powietrza i był właśnie taki delikatny rezonans przy pewnych obrotach. Odkryłem to przypadkiem i wystarczyło odizolować wąż. Myślałem że tu mam ten sam problem ale jeszcze nie przeprowadziłem śledztwa pod maską.

Omenariusz
19-04-19, 13:50
O też mam podobnie występuje to rzadko ale zdarza się. Myślałem że jestem sam :P olałem sprawę ale chętnie się dowiem
Myślałem że to filtr wymieniłem na wkłądkę K&N i to samo

kusiu
21-04-19, 22:49
Sprawdzić sobie ten sposób:
https://8g.hondaclub.cz/files/service_bulletin/HUK000000001136.pdf

palecbeckham
22-04-19, 07:37
U mnie niestety ten sam problem. Występuje losowo. Dużą poprawę dała wymiana filtra powietrza na OEM. Może to przypadek. Jednak czasem, ale rzadziej słychać te dziwne terkotanie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Lucas.FK2
22-04-19, 13:37
U mnie niestety ten sam problem. Występuje losowo. Dużą poprawę dała wymiana filtra powietrza na OEM. Może to przypadek. Jednak czasem, ale rzadziej słychać te dziwne terkotanie.

Tak zgodzę sie,ale takie dziwne zjawisko występuje głównie w dieslu. Choć nie powiem mam blueprinta teraz przelatał 20k km i jest schludny bez dziwnych odgłosów.

palecbeckham
22-04-19, 19:26
Tak zgodzę sie,ale takie dziwne zjawisko występuje głównie w dieslu. Choć nie powiem mam blueprinta teraz przelatał 20k km i jest schludny bez dziwnych odgłosów.Właśnie mam diselka. Wczoraj coś terkotało, a dziś o dziwo cisza, jakby auto prosto z salonu.

Lucas.FK2
22-04-19, 21:21
Ja wiem,że ty masz dieselka dlatego też,wspomniałem,że to głównie zdarza sie w dieslach :) Ja tak miałem niestety na filtronie mimo,że na prawdę ładnie wykonany filtr.

filipfm
23-04-19, 15:05
Właśnie mam diselka. Wczoraj coś terkotało, a dziś o dziwo cisza, jakby auto prosto z salonu.

To moj filtron ;)

https://www.youtube.com/watch?v=I0DOyPIoAYU

lukashh
07-05-19, 08:22
Sprawdzić sobie ten sposób:
https://8g.hondaclub.cz/files/service_bulletin/HUK000000001136.pdf

Tylko to się tyczy wg opisu dźwięków metalicznych przy gwałtownym hamowaniu/przyspieszaniu i przy niskich prędkościach (3mph).. a u mnie to jest najbardziej słyszalne na 3 biegu między 2,5-3 tys. obr.

EDIT:

no to na 99% mam winowajcę..

Korzystając z okazji że samochód stał na kobyłkach, uruchomiłem go (trzeba wyłączyć VSA i zwolnić ham. ręczny) i przyspieszałem delikatnie zmieniając biegi od 1 do 4'ki.
Dźwięk był wyraźnie głośniejszy i dochodzi ze skrzyni biegów. Obstawiamy łożysko oporowe sprzęgła - dźwięk jest tylko w momencie gdzie bieg jest 'zapięty'. Na luzie zero hałasów.
Półośka luzu nie ma, przeguby też nie hałasują.
W ostatnim tygodniu maja zrzucamy skrzynie i sprawdzimy czy to ( oby !) tylko to podejrzewane łożysko.
'Terkotanie' niesie się z lewej strony, stąd pierwotne podejrzenia - dolot, poduszka silnika, jakaś osłona itp..

lukashh
10-06-19, 08:49
zrobię update dla potomności. podmieniliśmy skrzynię, ale finalnie okazało się że winowajcą był przegub wewnętrzny. Z racji tego że to jedna robota, skrzynia dostała nowe sprzęgło, olej, uszczelniacze i płyn w wysprzęgliku.
Nareszcie cisza i spokój.

Lucas.FK2
11-06-19, 22:01
To moj filtron ;)

https://www.youtube.com/watch?v=I0DOyPIoAYU

Fifi bedę na dniach miał sportowy filtr BCM do naszego wytestuje czy coś to daje ;)

filipfm
12-06-19, 09:40
Fifi bedę na dniach miał sportowy filtr BCM do naszego wytestuje czy coś to daje ;)

A to ciekawostka :D ale ja na blueprincie do Ciebie mam teraz cisze i spokoj ;) ale idzie kolejna wymiana oleju wiec trzeba cos wybrac na kolejny rok :D

Lucas.FK2
12-06-19, 22:41
A to ciekawostka :D ale ja na blueprincie do Ciebie mam teraz cisze i spokoj ;) ale idzie kolejna wymiana oleju wiec trzeba cos wybrac na kolejny rok :D

Obecnie mam nowy oem to Ci kopsnę :D