Zobacz pełną wersję : Civic V generacji a Mazda mx-3
witam kto jakie autko by plecił? wszystkie za i przeciw:) zalożylem temat na forum mazdy i tam kazdy mazde ale czy az tak lepsza bedzie??
gdybys zastanawial sie pomiedzy civic a np fiatem brava i zalozyl tema t na forum fiata to tez by ci powiedzieli ze brava lapsza. poczytaj info tutaj i tam i potem zrob sobie zestawienie. BTW mx-3 to zupelnie inny samochod nic civic, od biedy mozna by go porownac z V genem coupe, ale to zupelnie inna filozofia auta.
gdybys zastanawial sie pomiedzy civic a np fiatem brava i zalozyl tema t na forum fiata to tez by ci powiedzieli ze brava lapsza. poczytaj info tutaj i tam i potem zrob sobie zestawienie. BTW mx-3 to zupelnie inny samochod nic civic, od biedy mozna by go porownac z V genem coupe, ale to zupelnie inna filozofia auta.
no ale ja nadal zielony jestem wiem ze tak pisza dlatego chce zeby mi ktos doradzil. bylem za civiciem ale znajomy mi mowił zebym kupił mx-3 jesli by mi ktos doradzil bylbym wdzieczny.
Tak jak powiedział TENCIO ten i ten samochód to zupełnie inna filozofia i nikt ci nie powie co masz wybrać bo to ty musisz wiedzieć co chcesz.
Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat tych samochodów to pocztyaj sobie forum, a najbardziej dział: Nasze Hondy i zobaczysz co cenią ludzie w Hondach. Potem to samo zrób z Mazdą i poszukaj sobie na temat tych marek w internecie i problem z głowy:)
wiem ze z v6:) pytam bo moze jest ktos kto mial takie auta i moze nieco powiedziec a z takie czytanie nie jazdzac autem nic mi nie da
Kumpel miał MX-3 tyle że nie V6, zwykłe 1,6. Kilka razy nią jeździłem i muszę powiedzieć, że lepiej się czuję w swoim jajku :-)
W Maździe jest dużo gorsza widoczność, gorzej się wsiada i wysiada, deska jakaś taka "przytłaczająca" jest. Z tyłu mniej miejsca.
Mimo, że te kilkanaście koni więcej, to moje D15B2 i tak się lepiej zbiera. Nie wiem jak V6 - nie jeździłem.
Na plus to bezawaryjność, nic mu się przez ponad dwa lata nie wydarzyło. No, ale w Hondzie masz to samo.
jak szukasz czegos oszczednego to V6 , naswet pomimo malej pojemnosci , bo tylko 1.8 bedzie znacznie wiecej palic od 1.5, 1.6 w civicu
mazda mx-3 to tylno napędówką a civic przednio...... jeżeli nie umiesz jeździć tylnym napędem(tam nie kieruje się tylko kierownicą). to możesz sobie napytać biedy. Chyba że lubisz sie bawić w drifty i inne sprawy :)
Martin_urs
29-09-08, 14:19
mx-3 jest RWD?
chyba wam się coś pomieszało...:confused:
mazda mx-3 to tylno napędówką a civic przednio...... jeżeli nie umiesz jeździć tylnym napędem(tam nie kieruje się tylko kierownicą). to możesz sobie napytać biedy. Chyba że lubisz sie bawić w drifty i inne sprawy :)
Że co??? Na bank jest przednionapędowy!!!
MX-5 ma tylni napęd...
MX-3 ma napęd przód...dEboo nie gadaj głupot.
Jeździłem taką Mazdą 1.8 V6...super auto jak brać to tylko z tym motorem, ale pali sporo a jeździ chyba jak d16z6...
MX-3 ma napęd przód...dEboo nie gadaj głupot.
Jeździłem taką Mazdą 1.8 V6...super auto jak brać to tylko z tym motorem, ale pali sporo a jeździ chyba jak d16z6...
dokladnie tak jest
civic lsi dubi
29-09-08, 17:51
kumpel ma mx3 zbieralismy sie na 1/4 no i wiadomo mnie zabrał ja mam d15b7 coupe a on 1,8v6 ale vmax mu wyszło 186km/h a mi poszła 210tak ze nie wiem ,,,,,moze ma juz dojechana ta mazde ale powiem jedno malo miejsca z tyłu kurewsko obija sie glowa o szybe deska do kitu no civic 5gen tez nie za rewelacja ale co do trakcji to raczej byłbym za civiciem chyba nie wiem jak inni sa rozne gusta i doznania,,,a i spalanie o niebo mniejsze od 1,8 v6 i jak porownalismy ceny czesci w komisach to do tej v6 sa drozsze
racja racja popieprzyło mi się z MX-5.......ale są różne gusta...moim zdaniem ta mazda nie umywa się designem do Civic-ow.
mx3 pali w miescie ok 12 litrów przy spokojnej jeżdzie z V6
D16Z6 8-10
Tak samo niezawodne, mazda ma droższe części
Może blachy są lepsze w MX3,
x3 ma troche lepsze heble i lepiej wygłuszone wnętrze, ot tak na szybko co mi w pamięci pozostało :)
też się zastanawiałem , ale ... wsiadłem do mazdy i co ?? ocierałem głową o podsufitke a za mna nie miał możliwośći nikt siedziec , no chyba że calineczka bo miejsca tam nie bylo nic . zaznaczam że wmam hanie i teraz za mną siedzi spokojnie duża osoba .
Eygląd ?? gust i tyle . ale nioe zapominajmy że civic V ma jedną z najbardziej niepowtarzalnych bud .
hondy są oszczędne bardzo , mam u siebie silnik 1.3 ( niestety) i po mieście pali mi 7 - 7.5 l. jest to silnik który prawie najwięcej pali!!
np silnik 1.5 po mieście pali ok 6 litrów , a osiągi są naprawde zadziwiające.
Sam nie bylem przekonany co do dobrego zakupu bo rdza mi ją wpier.... ale tera z nie wymienił bym jej na żaden inny !!!!
A no i jeszcze sposób w jaki się ją prowadzi .... bajka . podrawiam
Siedziałem w mx-3 u mojego kolegi za kołkiem i pijany z tyłu. powiem tylko ze tu i tu brakowało mi miejsca. o przestrzeni w tym aucie chyba zapomnieli:D Silnik? 1.8 V6hmmm.... na zakupy;)moze dlatego ze z podtlenkiem LPG. sorka ze tak ostro komentuje ten samochod ale strasznie mi sie nie podoba.:))
ale moze az takiej roznicy w spalaniu nie bedzie. bylem za civiciem ale podobno mazda ma lepsze osiagi i lepiej sie prowadzi
jak to lepiej się prowadzi ???? chciałbym zobaczyć jak mazda wchodzi w zakręt w który honda wchodzi z palcem w d....... Na prawdę hondami można na zakrętach wyczyniać cuda.....szeroki rozstaw osi nisko położony środek ciężkości tylko szerokie opony i nie ma zakrętu w który byś nie wszedł.
civic lsi dubi
01-10-08, 18:16
zgadzam sie z dEboo,,,wpadam w nosnik ok 70km/h zamiata autem i zakret wypykany a kumpla w mazdzie niesie przodem poza zakret o lagunie 2 kolegi juz nie powiem gdzie by wyladowała,,,nie porownywac trakcji mazdy a hondy bo przeginacie panowie ,,,,mazda fakt lepiej przyspieszy ale czy pujdzie wiecej to bym nie stawiał pisałem o tym wczesniej a co do zakretow to jedno stwierdzenia ->honda >i nie ma bata na zakret
a co sadzicie o civicu z silnikiem v-tec
Żarty sobie robisz...... (czytaj chłopie forum)