Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwnie odgłosy do 3000 obrotów na 1 biegu - może skrzynia?

piotrekk
06-04-19, 21:32
Cześć kilka dni temu wymieniłem w serwisie Hondy kompletne sprzęgło wraz z tuleją i łożyskiem. Zwróciłem uwagę pracownikom serwisu, iż mam dziwne odglosy (jakby coś było niedokręcone) na 1 biegu do 3000 obrotów - potem jest OK
W serwisie nie potrafili mi odpowiedzieć czy to jest skrzynia - chyba mają za dużo klientów i za mało czasu.

Czy może ktoś z Was miał podobny problem w CIVIC SEDAN VIII.

Objaw: przy ruszaniu do 3000 obrotów słychać dziwne buczenie/tarcie potem jest OK i tylko na 1 biegu i zaczyna na 2
Biegi wchodzą idealnie samochód jeździ płynnie - to jest jedyna niedogodność

Mam przebieg Ok 160 tys km

Pozdrawiam.

Piotr

mmimia
07-04-19, 21:17
Może łożyszka w skrzyni? Miałem w VII genie kiedyś podobne objawy :)

piotrekk
07-04-19, 21:41
też tak myślałem ale wydaje mi się że w przypadku łożysk skrzyni to dźwięk by się nasilał wraz ze wzrostem obrotów a u mnie ustępuje pow 3000 obrotów - i jest tylko na 1 i delikatnie na 2

CzechuXX
07-04-19, 21:52
Może hałas silnika i powietrza zaglusza i dlatego nie słyszysz.

piotrekk
07-04-19, 22:10
możliwe - nie wykluczam, ASO nie potrafiło mi odpowiedzieć na to pytanie - podobno w tym modelu: sedan tego zjawiska z łożyskami nie było

mmimia
08-04-19, 17:26
też tak myślałem ale wydaje mi się że w przypadku łożysk skrzyni to dźwięk by się nasilał wraz ze wzrostem obrotów a u mnie ustępuje pow 3000 obrotów - i jest tylko na 1 i delikatnie na 2
Dokładnie tak miałem w VII genie. Do 3k na pierwszym biegu , i troszkę na 2 biegu , przeważnie to były jakieś okolice 1,5k ,potem oczywiście cisza :)

damianos12
09-04-19, 10:36
Mam podobne odgłosy dobiegające z przodu samochodu pomiędzy 2-3 tysiące obrotów jest taki jakby pisk,świst z tą różnicą że nie tylko na 1 i drugim biegu. Jak myślicie może to być właśnie to łżysko skrzyni o którym piszecie czy raczej całkowicie coś innego?