PDA

Zobacz pełną wersję : Nieszczelność chłodnicy/węży

jd45das
02-04-19, 16:15
Cześć, na wstępie auto civic ek3. Mam problem z nieszczelnością układu chłodzenia. Opiszę problem: cieknie mi płyn gdzieś z okolic dolnego węża/dolnej części chłodnicy. Wyczyściłem do sucha, zostawiłem auto na chodzie, żeby się zagrzało i obserwowałem czy gdzieś nie cieknie i było sucho, ale za to w świetle było widać lekki biały dym z dołu chłodnicy. Potem przejechałem kilka kilometrów i po zaparkowaniu znowu było widać, że kapie płyn. Co może być przyczyną tego, że jak jade to cieknie, a jak nie to nie leci? W układzie podczas jazdy robi się większe ciśnienie niż jak auto stoi na chodzie i gdzieś wypycha? A może jak stoi to jest w komorze na tyle ciepło, że od razu odparuje (bialy dym) a podczas jazdy temperatura spada i temu dopiero widać, że leci? Z góry dzięki za pomoc :).

Kriss91
02-04-19, 18:56
Dokładnie tak, podczas jazdy szybciej łapie wyższą temperaturę, a więc i wyższe ciśnienie.

Puszczać może końcówka węża lub uszkodzony jest cybant. Warto sprawdzić jeszcze korek spustowy. Oczywiście jest szansa, że po prostu przepuszcza już sama chłodnica.

Sprawdź dla pewności czy płyn nie zacieka z góry.

jd45das
05-04-19, 19:05
Dzisiaj się upewniłem, że jednak chłodnica jest nieszczelna. Z tego powstaje pytanie, jakiej firmy brać nową? Czytałem, że Nissens albo TRW podobno dobre. Ktoś coś może polecić/odradzić?

PlushaQ
06-04-19, 22:56
Na pierwszy montaż szedł Nissens, polecam zrobić to samo przy naprawie ;) Szczególnie, że nowe kosztują grosze :)